Masz ochotę na coś pysznego z grilla, ale nie masz gdzie rozstawić sprzętu albo pogoda za oknem nie zachęca do gotowania i biesiadowania pod gołym niebem? Żaden problem! Grill elektryczny da Ci dokładnie ten sam efekt, ale bez mozolnego rozpalania i gryzącego w oczy dymu – i to bez względu na aurę na zewnątrz! Zobacz, ile pysznych i zdrowych dań możesz przyrządzić na tym urządzeniu, wykorzystując różne produkty.
Wiesz już, że grilla elektrycznego możesz używać niezależnie od warunków i nie musisz szukać specjalnego miejsca na jego rozpalenie – wystarczy kuchenny blat z dostępem do gniazdka. Co jeszcze sprawia, że grill elektryczny jest tak wygodny w użytkowaniu?
Przede wszystkim łatwo go rozgrzać – wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, nie trzeba kombinować z rozpałką i czekać, aż ruszt osiągnie odpowiednią temperaturę. Równie prosto możesz kontrolować ciepło w grillu: wszystko smaży się równomiernie, bez przypalania i bez czekania godzinami na gotową potrawę.
Oprócz tego grill elektryczny jest dużo łatwiejszy do wyczyszczenia. Z wielu modeli można wyjąć niektóre elementy i umyć je bezpośrednio pod kranem, a nawet wstawić do zmywarki.
Co można grillować na grillu elektrycznym? Niemal wszystko – różne rodzaje mięsa, a także warzywa, grzyby, ryby, a nawet pieczywo! W ten sposób możesz skomponować pełnowartościowy posiłek ze zdrowymi dodatkami albo półmisek różnych potraw do dowolnego miksowania, np. na kolację w gronie przyjaciół.
Dania na grill elektryczny możesz przygotować samodzielnie, ale jeśli nie masz czasu lub pomysłu, możesz też wypróbować gotowe produkty w marynatach. W ALDI znajdziesz m.in. mięso drobiowe w przyprawach albo dobrze doprawioną kiełbasę naszej marki MIĘSNE SPECJAŁY. Wolisz opcje wegetariańskie? Przetestuj sery z dodatkami ziół!
Co jeszcze grillować na grillu elektrycznym? Co powiesz na sezonowe warzywa? Wiosną wypróbuj szparagi, a wczesną jesienią paprykę, cukinię i bakłażana. Fani grzybów mogą przetestować boczniaki i pieczarki (najlepiej odmiany z dużymi kapeluszami, np. portobello). Masz ochotę na owocowy deser prosto z grilla? Ananas, brzoskwinia, nektarynka, a nawet… plastry arbuza będą pasować i na słodki finał uczty, i jako dodatki do mięs.
Grill elektryczny świetnie nadaje się też do reanimacji pieczywa – czerstwych bułek i kilkudniowego chleba. Opieka się je nawet lepiej niż świeże, bo miąższ jest bardziej zwarty i lepiej trzyma się na ruszcie. Wypróbuj pieczywo z dodatkiem ziół: czosnku albo suszonych warzyw, np. papryki i pomidorów.
Szukasz pomysłu na szybki obiad z grilla elektrycznego? Sprawdź nasze propozycje:
Do tych potraw nie potrzebujesz nawet przepisów – takie dania z grilla elektrycznego są ekspresowe. Wystarczy, że doprawisz mięso według uznania, np. korzystając z przypraw LE GUSTO.
Wolisz wegetariańskie potrawy z grilla elektrycznego? Wybierz źródła białka, które zapewnią Ci sytość, np. wegańskie zastępniki mięs, a także nabiał. Oto nasze propozycje na pełnowartościowe obiady wege z grilla elektrycznego:
A co z ryb i owoców morza nadaje się na grill elektryczny? Pełne kwasów omega smaki morza są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim wybornie smakują. Pamiętaj, że delikatne, białe ryby GOLDEN SEAFOOD najlepiej grillować w folii, żeby mięso się nie rozpadało. Nie krój ich też na mniejsze kawałki przed obróbką termiczną.
Oto kilka niezawodnych pomysłów na smakowite obiady z grilla elektrycznego bazujące na owocach morza:
Dania z grilla kontaktowego, czyli elektrycznego, są często polecane przez dietetyków – to znacznie zdrowsza opcja niż potrawy smażone na patelni, w głębokim tłuszczu i z kaloryczną panierką. Dobrze zbilansowany obiad albo lekka kolacja z grilla elektrycznego pomogą Ci poczuć się lekko, a posiłek będzie pełen smaku i satysfakcjonujący!
Zdrowe dania to przede wszystkim zdrowe składniki - dobrej jakości mięsa i ryby, a także świeże, sezonowe warzywa i owoce. Nie przesadzaj też z tłuszczem – oleje, oliwy i masła to jedne z najbardziej kalorycznych produktów w kuchni, a do grillowania potrzebna jest naprawdę odrobina! Jeśli korzystasz np. z oliw smakowych albo masła czosnkowego, pamiętaj, że i tu kluczem jest umiar. Żeby dodać daniu smaku, wystarczy odrobina. Podobnie ma się sprawa z solą – używaj jej mało lub zastępuj ją aromatycznymi ziołami. Gwarantujemy, że nawet nie poczujesz jej braku!
Do zdrowych dań z grilla warto serwować równie zdrowe dodatki. Zamiast majonezu i keczupu z dużą ilością cukru możesz przygotować np. sosy jogurtowe i pomidorowe lub guacamole, a białe pieczywo zamienić na pełnoziarniste. Nie zapomnij o dodatku warzyw i owoców, np. w formie sałatki, surówki.
Tak jak w przypadku tradycyjnego grilla, tak i przy sprzęcie elektrycznym, trzeba zachować ostrożność. Nigdy nie zostawiaj grilla elektrycznego bez nadzoru i po skończonym gotowaniu zawsze upewnij się, że został odłączony od prądu. Zanim go umyjesz lub schowasz, powinien całkowicie wystygnąć!
Grill elektryczny najlepiej rozstawiać blisko okna lub innej wentylacji, np. obok włączonego okapu, i na stabilnej, płaskiej powierzchni. Zdecydowanie nie polecamy plastikowych tacek ochronnych, które mogą się stopić pod wpływem ciepła. Idealne podłoże to kuchenny blat albo stół z metalową podkładką ochronną.
Masz już ochotę na aromatyczne danie z grilla, które przygotujesz w kilka chwil? Wypróbuj nasze pomysły i nie bój się eksperymentować z przyprawami oraz dodatkami – wkrótce zostaniesz prawdziwym maestro grillowania pod dachem!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)