Naleśniki to zawsze dobre rozwiązanie na śniadanie, obiad lub kolację. Możesz podać je na sto różnych sposobów – zarówno na słodko, jak i na słono. Jakby tego było mało, przyrządzisz je w kilku prostych krokach. Danie idealne? Tak, pod warunkiem że wiesz, jaką mąkę do naleśników wybrać. Wyjaśnimy to w tym poradniku.
Najlepszą mąką do naleśników jest mąka pszenna. Stanowi ona najczęstszy wybór wśród miłośników tego dania. Nie ma przy tym znaczenia, czy przyrządzasz je na słodko, czy na słono. Jeśli postawisz na mąkę pszenną, możesz mieć pewność, że naleśniki będą delikatne i puszyste.
Do zrobienia naleśników kucharze wybierają zazwyczaj mąkę pszenną typu:
Mąka tortowa idealnie nadaje się do cienkich, delikatnych placków. Mogą one być nieco mniej puszyste, dzięki czemu łatwo zwiniesz je do różnego rodzaju wrapów. Jeśli użyjesz mąki uniwersalnej lub luksusowej, naleśniki staną się bardziej elastyczne i będą znakomicie smakowały w tradycyjnym wydaniu z dżemem lub białym serem.
Idealną mąkę pszenną do naleśników znajdziesz oczywiście w asortymencie ALDI:
Choć mąka pszenna uchodzi za najlepszą mąkę na naleśniki, to wcale nie musisz się do niej ograniczać. Smaczne placki uda się przyrządzić także z innych jej rodzajów. Do popularnych rozwiązań należą:
Na specjalną uwagę zasługują zamienniki mąki pszennej dla osób chorych na celiakię lub uczulonych na gluten. W ich przypadku najlepszym wyborem (obok mąki gryczanej) okaże się mąka kukurydziana. Ma ona słodkawy posmak, więc sprawdzi się zwłaszcza w naleśnikach z dżemem, miodem czy kremem czekoladowym. Z kolei do placków wytrawnych możesz wykorzystać mąkę ryżową. Pamiętaj jednak, że oba te produkty wymagają dodatku skrobi ziemniaczanej, aby ciasto naleśnikowe było bardziej elastyczne.
Najzdrowsza mąka do naleśników to taka, która dostarcza najwięcej wartości odżywczych, a jednocześnie wpisuje się w twoje potrzeby dietetyczne. Jeśli możesz spożywać gluten, postaw na pełnoziarnistą mąkę pszenną. Dzięki niskiemu stopniowi przetworzenia zawiera ona więcej składników odżywczych i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Innym ciekawym wyborem okaże się mąka żytnia.
Jeżeli natomiast musisz eliminować z diety gluten, zainteresuj się mąką gryczaną lub owsianą. Obie uchodzą za bardzo zdrowe, a to głównie za sprawą wysokiej zawartości błonnika, składników mineralnych i aminokwasów.
Jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni, postaw na mąkę tortową do naleśników. Dzięki temu zyskasz pewność, że będą one cienkie, dość elastyczne, a przede wszystkim smaczne. Łatwo się też usmażą, więc oszczędzisz sobie w ten sposób trochę czasu i nerwów. Równie dobrze sprawdzi się mąka krupczatka, która od tortowej różni się wyłącznie granulacją. Ma postać drobnej kaszki, ale znakomicie nadaje się do tradycyjnych naleśników.
Jeżeli chcesz jednak nieco urozmaicić swoje danie lub musisz wyeliminować z przepisu gluten, zastanów się nad popularnymi zamiennikami mąki pszennej. Jak już wiesz, najzdrowszym wyborem będzie w takim przypadku mąka gryczana lub owsiana. Jeśli nie odpowiada ci ich orzechowy aromat, a nawet lekko gorzkawy posmak, możesz zastąpić je mąką kukurydzianą lub ryżową.
Na pytanie, jaki typ mąki do naleśników wybrać, nie ma jednej poprawnej odpowiedzi. Wybór powinien zależeć zarówno od twoich preferencji smakowych, jak i potrzeb dietetycznych.
Skoro wiesz już, jaką mąkę na naleśniki wybrać, sprawdź nasze przepisy na smaczne, puszyste placki w wielu różnych wersjach:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)