Tak jak różnorodny jest wybór rodzajów herbat, tak różnorodne są także upodobania smakowe konsumentów: analizy dowodzą, że kobiety najchętniej piją herbatę do śniadania, natomiast mężczyźni przeciwnie - na wieczór. Czarna herbata znajduje upodobanie u panów, panie sięgają chętniej do herbat ziołowych lub owocowych. Zielona herbata pozostaje dla obu płci zdrowym, popularnym i pobudzającym napojem.
Dlaczego większość z nas decyduje się na herbatę? Ponieważ herbata smakuje wybornie! Również dlatego, że jak udowodniono, poprawia samopoczucie i dobrze wpływa na zdrowie. Dodatkowo herbata należy do stosunkowo najtańszych napojów. Prawdopodobnie dlatego jest, zaraz obok wody, najczęściej konsumowanym napojem świata. Według statystyk każdego dnia na całym świecie jest wypijanych ok. 700 miliardów filiżanek.
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że już 1 szklanka herbaty zaspokaja aż 15% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminę C tak potrzebną w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Odpowiednie przygotowanie suchych liści herbaty jest często kwestią wiedzy, dlatego chcemy dać Ci kilka ważnych wskazówek dotyczących przechowywania, jakości i temperatury wody, zalewania jak również dozowania i czasu parzenia.
Odpowiednio przechowywana herbata długo nadaje się do spożycia i bez problemu może być przechowywana przez 21 lat. Specjaliści polecają przechowywać herbatę w zamkniętej puszce, w miejscu suchym i chłodnym, ponieważ w przeciwnym razie może wchłonąć obce zapachy. W celu składowania najlepiej nadaje się zamykana puszka, słoik lub naczynie ceramiczne.
Herbata smakuje zawsze tak dobrze jak woda, z której jest sporządzona. Najlepiej jest wtedy, gdy używa się miękkiej wody (twardość wody od 0 do 7°dH, tzn. z małą zawartością kamienia i chloru). Woda o dużej zawartości kamienia i chloru powinna najpierw zostać przefiltrowana. Oczywiście można także użyć wody niegazowanej o niskiej zawartości minerałów - w takim przypadku smak jest neutralny. Woda powinna być świeża i przegotowana przed zalaniem herbaty.
Herbaty czarne, ziołowe i owocowe zaparza się zawsze wrzątkiem. W przypadku herbat zielonych występują znaczące różnice pomiędzy intensywnością różnych rodzajów - temperatura wody powinna wynosić tylko ok. 80 °C.
Jeżeli chcemy zaparzyć herbatę sypaną - należy zalać ją wrzątkiem, a nie wsypywać do wody. Liście herbaty muszą się rozwinąć w dzbanku i nie powinny być w żaden sposób ściśnięte - tylko w taki sposób w równym stopniu mogą uwolnić się aromaty i nuty smakowe. Optymalnie jest, kiedy zalejemy liście herbaty w dzbanku utrzymującym ciepło i potem przelejemy napój przez sitko bezpośrednio do filiżanki.
Oczywiście można użyć sitka lub filtra do herbaty, które muszą być regularnie i dokładnie czyszczone. Przy zakupie sitka powinno zwrócić się uwagę na jakość i materiał, z którego zostało wykonane, by nie pozostawiło nieprzyjemnego posmaku.
Jeżeli do przygotowania filiżanki herbaty używasz herbaty w saszetkach, należy zalać ją bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodą i w zależności od rodzaju herbaty zaparzać przez 3-5 minut.
Chwilę odczekać i pić herbatę? Tak całkiem proste to jednak nie jest. Aby osiągnąć optymalny smak, nasi eksperci polecają postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dozowania i czasu parzenia znajdującymi się na opakowaniach herbat. Jeżeli gustujesz w intensywniejszych aromatach, przedłuż odrobinę czas parzenia, użyj większej ilości herbaty lub zalej ją mniejszą ilością wody – dlatego że w razie wątpliwości obowiązuje zasada: przygotowanie należy dostosować całkowicie do Twoich upodobań smakowych.
Herbata czarna
Herbata czarna ma intensywniejszy smak niż np. zielona. Powinna działać pobudzająco, zalecany czas parzenia wynosi ok. 3 minuty, wtedy uwalnia się w pełni zawarta w niej kofeina. Jeżeli czas parzenia wynosi ponad pięć minut, herbata działa relaksująco dzięki podwyższonej zawartości garbników.
Zielona herbata
Zielona herbata nie powinna być zalewana wrzątkiem, ponieważ może stać się gorzkawa. Zaleca się odczekać chwilę po zagotowaniu wody i dopiero wtedy zalać herbatę.
Herbata owocowa i ziołowa
W przypadku herbat owocowych i ziołowych intensywność zależy od mieszanki - tzn. od smaku owoców i ziół. Te herbaty należy zalewać gotującą się wodą i parzyć od 5-10 minut.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)