Istnieje mnóstwo rodzajów herbaty, które zachwycają swoim smakiem i aromatem ale znacząco się od siebie odróżniają. Eksperci, którzy dostarczają nam herbaty dostępne tylko w naszych sklepach, uprawiają rośliny w najlepszych do tego obszarach, racjonalnie podchodzą do zbiorów, a proces wytwarzania herbaty wykonują starannie gdyż wiedzą, że tylko w ten sposób otrzymają najlepsze mieszanki oraz susze herbaciane.
Herbata jest wiecznie zielonym krzewem, który niepielęgnowany, może mieć do 5 m wysokości. Niektóre rodzaje herbat jak, np. Assam [herbata assamska] osiągają nawet do 25 m. Jasno i ciemnozielone, gładkie i błyszczące liście są owalne i lekko skręcone do góry, a kwiaty są białe z pełnym żółtym kielichem. Krzew herbaty rośnie wolno lecz gęsto, a jego liście są z reguły zbierane po 3-4 latach. Starannie pielęgnowane krzewy mogą rosnąć nawet przez 100 lat.
Herbata rozwija się bardzo dobrze w chłodnych temperaturach nocnych i intensywnym nasłonecznieniu podczas dnia. Preferuje tereny wysokogórskie z klimatem subtropikalnym, jaki znajduje się np. na Sri-Lance, w Indiach czy w południowo-zachodniej Afryce. Plantacje, które bardzo często zajmują wiele kilometrów, są położone na wysokości 500-2500 m n.p.m..
Tradycyjnie zbierane są świeże liście i pączki krzewu herbaty (two leaves and a bud). To one nadają wyśmienity harmonijny smak jak i zdumiewającą jakość herbaty. Czas zbiorów jest zależny od uwarunkowań klimatycznych regionu, od rodzaju i wysokości położenia terenu, na którym znajduje się plantacja. W warunkach idealnych jeden krzew może być obrywany co 10-14 dni, tyle czasu potrzeba aby pojawiły się nowe pędy i liście. Herbata jest zazwyczaj zbierana ręcznie przez doświadczonych zbieraczy. Przy czym szczególnie ważne jest, by zbierać tylko świeże liście i pędy, tak aby nie zepsuć smaku herbaty.
Proces złożony z wielu etapów
Zbiory herbaty i jej dalsza obróbka są w dużej mierze pracą ręczną, która wymaga odpowiedniego doświadczenia. Potrzeba wielu etapów, by ze świeżych, zielonych liści i pączków uzyskać delikatną, aromatyczną czarną lub zieloną herbatę. Co ciekawe, zielona i czarna herbata różnią się od siebie tylko jednym etapem przetwarzania - fermentacją.
Więdnięcie i fermentacja
Świeże liście herbaty - podobnie jak inne surowce naturalne - nie nadają się do długiego składowania i szybko muszą zostać poddane przetworzeniu. Dlatego bezpośrednio po zbiorach są rozkładane na dużych powierzchniach i suszone. Ten proces nazywa się więdnięciem, podczas niego liście herbaty tracą 60 do 70% wilgoci, stają się sprężyste i tym samym nadają się do dalszej obróbki. Następnie są mocno skręcane, tzn. powierzchnia liścia zostaje przerwana, a soki w nim zawarte wchodzą w reakcję z tlenem. Ten naturalny, biologiczny proces porównywalny jest z fermentacją alkoholu. Zawarte w komórkach liści enzymy i inne substancje zostają poprzez skręcanie uwolnione i mogą reagować z tlenem. W ten sposób powstają niepowtarzalne zapachy..
Suszenie i parowanie
Intensywność skręcania liści jest decydująca dla smaku czarnej herbaty, ona stanowi o sile aromatu. Po kontrolowanym procesie fermentacji liście są suszone - zazwyczaj w dużych piecach. Suszenie sprawia, że liście stają się wytrzymałe, nadają się do transportu i otrzymują charakterystyczną barwę - od ciemnobrązowej po czarną.
Etap fermentacji w przypadku produkcji zielonej herbaty jest zastąpiony przez wędzenie. Liście wędzone są przez ok. 30 sek., pory zamykają się, dzięki czemu nie zachodzi proces oksydacji. Poprzez ostrożną obróbkę zostaje zahamowana przemiana substancji w aromaty i zachowuje się wiele składników, t.j. katechiny, witaminy i inne substancje odżywcze. Liście zielonej herbaty, ponieważ nie poddaje się jej fermentacji, po zakończeniu fazy suszenia są nadal zielone.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)