To jest doskonały plan do wdrożenia od razu. Wystarczy zastosować kilka podpowiedzi i bez wyrzutów cieszyć się pysznym smakiem świąt.
Zero Waste w kuchni rozpoczyna się od zapobiegania stratom. Najważniejsza jest prewencja, czyli opracowanie planu, który ułatwi uniknięcie kulinarnego chaosu.
Sylwia Majcher - dziennikarka, autorka bestsellerowych poradników „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 Wyzwania Zero Waste” i „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, książki „Mniej Mięsa” i dziecięcej „Samotny Banan” oraz reportaży oraz wywiadów kulinarnych.
Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty oraz szkolenia poświęcone ekologii, niemarnowaniu i obiegowi zamkniętemu. Na balkonie hoduje pomidory i jadalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.
Nawet, jeśli realizujesz rozsądny plan, może się okazać, że po świętach Twoja lodówka wciąż nie świeci pustkami. Potraktuj ją, jak sklep pierwszego wyboru i to, co w niej zostało, kreatywnie wykorzystaj. Niech dobre rzeczy się nie marnują.
Gdy brakuje czasu na takie zabiegi reanimowania poświątecznych resztek, najlepiej przedłużyć im termin ważności. Z lodówki niech trafią do zamrażalki.
Najbardziej ekologiczne i przyjazne środowisku są szklane pojemniki. Żeby nie pękły, nie mogą być wypełnione po brzegi. Dobrze sprawdzają się grube woreczki, które można myć po użyciu. Papier przydaje się do mrożenia chleba. Kromki układamy na tacce lub w pojemniku i przekładamy każdą z nich kawałkiem papieru. Nie posklejają się i łatwo będzie je wyjąć.
Do piekarnika:
Resztki mięsa warto wykorzystać do ukręcenia pasztetu lub zapiekanki. Z wędlin można zrobić chipsy albo frittatę czy hiszpańską tortillę. A ze zwiędniętej sałaty lekką zupę doprawioną cytryną lub potrawkę na ciepło z pestkami granatu i migdałami.
Do podziału
Świątecznym nadmiarem można się podzielić, ale ten zabieg też trzeba wcześniej wkomponować w scenariusz wielkanocnych przygotowań:
Zrób większość zakupów spożywczych:
Ugotowane warzywa przełóż do blendera, dodaj 2 łyżeczki wędzonej papryki, garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki, 2 łyżki oliwy oraz łyżkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj wszystkie składniki na puszysty krem. Pasta dobrze sprawdzi się także na kanapkach czy grzankach.
Najpopularniejsze zioła możesz bez kłopotu uprawiać w domowych warunkach – wystarczą doniczka, ziemia i nasionka. Taki ziołowy ogródek na parapecie to świetny sposób na posiadanie świeżych przypraw pod ręką oraz doskonały pomysł na zielony element aranżacji kuchni.
W wielkanocnej tradycji jajka są symbolem życia. Dawniej dekorowano ich skorupki, by świętować powitanie wiosny i docenić barwy natury.
Dziś także można wykorzystać moc składników, które są w kuchni i nimi ozdobić pisanki. To idealny pomysł na rodzinne spędzenie czasu, przepis na takie naturalne barwienie wielkanocnych ozdób z powodzeniem zrealizują nawet małe dzieci.
Sylwia Majcher to również specjalistka od pysznego gotowania w duchu zero waste! Poznaj jej świąteczne przepisy na wielkanocne przysmaki. Są bardzo wiosenne, niektóre tradycyjne, niektóre bardziej egzotyczne, ale wszystkie łatwe do przygotowania i ze składników, które każdy ma w swojej lodówce.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)