1. Strona główna
  2. Wielkanoc zero waste
Wielkanoc zero waste

Poradnik przedświąteczny zero waste

Wielkanoc niech wybrzmi w rytmie zero waste. Bez nadmiaru i niepotrzebnego marnowania.

To jest doskonały plan do wdrożenia od razu. Wystarczy zastosować kilka podpowiedzi i bez wyrzutów cieszyć się pysznym smakiem świąt.

Zero Waste w kuchni rozpoczyna się od zapobiegania stratom. Najważniejsza jest prewencja, czyli opracowanie planu, który ułatwi uniknięcie kulinarnego chaosu.

j
Sylwia Majcher

Poznaj naszą ekspertkę

Sylwia Majcher - dziennikarka, autorka bestsellerowych poradników „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 Wyzwania Zero Waste” i „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, książki „Mniej Mięsa” i dziecięcej „Samotny Banan” oraz reportaży oraz wywiadów kulinarnych. 

Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty oraz szkolenia poświęcone ekologii, niemarnowaniu i obiegowi zamkniętemu. Na balkonie hoduje pomidory i jadalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.

j

Zaraz po świętach:

  • potraktuj lodówkę, jako sklep pierwszego wyboru
  • wykorzystaj jedzenie, które zostało po stworzeniu innych dań
  • zamroź zapasy
  • podziel się jedzeniem
f

Resztki na stół

Nawet, jeśli realizujesz rozsądny plan, może się okazać, że po świętach Twoja lodówka wciąż nie świeci pustkami. Potraktuj ją, jak sklep pierwszego wyboru i to, co w niej zostało, kreatywnie wykorzystaj. Niech dobre rzeczy się nie marnują. 

pieczywo

Pieczywo

  • Chleb lub bułki wystarczy cienko pokroić i wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Powstaną chrupiące krakersy. Można dodać do nich ulubione przyprawy.
  • Pokruszony i podpieczony delikatnie chleb sprawdzi się w roli dodatku do lekkiej sałatki.
  • Czerstwe pieczywo można wykorzystać zamiast mąki do zagęszczania sosów i zup.
  • Resztki pieczywa będą także świetną bazą do zrobienia spodu do ciast lub tarty.
pieczywo

Owoce

  • Miękkie jabłka czy gruszki najlepiej zmiksować, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Taki mus przyda się później do deserów.
  • Drobne owoce warto wykorzystać do przygotowania koktajlu. Znakomicie dogadają się ze zwiędłymi natkami, szpinakiem czy sałatą.
  • Z dojrzałych owoców można też zrobić kompot. Doprawiony skórką cytryny i świeżymi ziołami będzie świetnie orzeźwiał.
  • Ze skórek cytrusów warto przygotować cukier owocowy. Drobno starte trzeba delikatnie wysuszyć, a potem wymieszać z białym lub brązowym cukrem i przesypać do słoika. Cukier przyda się do doprawiania deserów, kawy czy wypieków.
pieczywo

Zupy i sosy

  • Dobrze je zapasteryzować. Wystarczy przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć do garnka z wodą lub piekarnika. Po kwadransie termin ważności będzie przedłużony.
pieczywo

Biała kiełbasa

  • Pokrojona w grube plastry będzie bazą dobrej zapiekanki. Może jej towarzyszyć ryż, kasza czy chleb.
j

TIPY zero waste 

sernik

Babka lub sernik

  • Można w nie tchnąć drugie życie rozdrabniając je dokładnie. Powstałe okruszki należy wymieszać z odrobiną alkoholu i 2 łyżkami ulubionej konfitury. Z masy lepimy kulki, a je zatapiamy w rozpuszczonej gorącej czekoladzie. W efekcie otrzymamy trufle.
  • Babka pokrojona w plastry i namoczona w jajku oraz mleku nadaje się do wrzucenia na rozgrzaną patelnie i przesmażenia. To doskonały przepis na śniadanie.
cytrusy

Skórki bio cytrusów

  • Skórki bio cytrusów po umyciu można zamrozić, a po wyjęciu zimne wrzucać do wody. W ten sposób powstanie naturalna lemoniada. 

Gdy brakuje czasu na takie zabiegi reanimowania poświątecznych resztek, najlepiej przedłużyć im termin ważności. Z lodówki niech trafią do zamrażalki.

Co i jak mrozić ze świątecznego stołu? 

co mozna mrozic

Czego lepiej nie mrozić?

  • Cytrusy mają bardzo dużo wody, która rozsadza ich cząstki i pozbawia jędrności. Podobnie dzieje się w przypadku ogórków, pomidorów (surowych, więc lepiej przerobić je na sos, ukisić lub pasteryzować).
  • Potraw z dodatkiem żelatyny.
  • Ciast z kremami budyniowymi czy śmietanowymi.
  • Sałaty, liście stracą jędrność.
  • Ser żółty będzie się kruszył, lepiej go zetrzeć na tarce i po rozmrożeniu wykorzystywać do zapiekanek. 
  • Jajka gotowane nie będą puszyste. 
j
j

W czym mrozić?

Najbardziej ekologiczne i przyjazne środowisku są szklane pojemniki. Żeby nie pękły, nie mogą być wypełnione po brzegi. Dobrze sprawdzają się grube woreczki, które można myć po użyciu. Papier przydaje się do mrożenia chleba. Kromki układamy na tacce lub w pojemniku i przekładamy każdą z nich kawałkiem papieru. Nie posklejają się i łatwo będzie je wyjąć.

Jeśli nie do zamrażarki, to gdzie?

Do piekarnika:

Resztki mięsa warto wykorzystać do ukręcenia pasztetu lub zapiekanki. Z wędlin można zrobić chipsy albo frittatę czy hiszpańską tortillę. A ze zwiędniętej sałaty lekką zupę doprawioną cytryną lub potrawkę na ciepło z pestkami granatu i migdałami. 

j

TIP zero waste 

j

Do podziału

Świątecznym nadmiarem można się podzielić, ale ten zabieg też trzeba wcześniej wkomponować w scenariusz wielkanocnych przygotowań:

  • Poproś bliskich, by przynieśli swoje pudełka, do których dostaną ulubione dania.
  • Przygotujcie kilka pustych słoików, do których zapakujesz rodzinie jedzenie.
  • Nadmiar dobrego jedzenia zawieźcie do społecznych lodówek. Niech trafią tam potrawy, które mogą przetrwać najdłużej. 
j

Plan na Wielkanoc:

Porady od Sylwii

medycy

Tydzień przed świętami:

 

  • Opracuj świąteczny jadłospis
  • Dostosuj ilość jedzenia do liczby gości przy stole. Nikt nie ma dwóch żołądków. Jedna dorosła osoba zjada danie ważące około 500 g.  Pamiętaj o tym, przy przygotowywaniu porcji.
  • Przejrzyj swoje szafki kuchenne i zrób listę zakupów – nie zapomnij jej zabrać do sklepu
  • Przygotuj z dziećmi świąteczne dekoracje, wysiejcie rzeżuchę
k

3 dni przed świętami:

Zrób większość zakupów spożywczych:

  • warzywa korzeniowe na wywar
  • jajka
  • nabiał
  • mięso, wędliny
  • sałatę
  • suche produkty
medycy

2 dni przed świętami:

  • Ugotuj żurek lub biały barszcz
  • Zrób marynaty do warzyw czy mięs
  • Upiecz ulubione ciasto
medycy

1 dzień przed świętami:

  • Upiecz babkę drożdżową
  • Ugotuj jajka i warzywa do sałatki – wykorzystaj też te z wywaru. Możesz zrobić z nich pastę do faszerowania jajek.
  • Udekoruj stół wielkanocny 
j

TIPY zero waste 

f

Pasta z warzyw z wywaru 

Ugotowane warzywa przełóż do blendera, dodaj 2 łyżeczki wędzonej papryki, garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki, 2 łyżki oliwy oraz łyżkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj wszystkie składniki na puszysty krem. Pasta dobrze sprawdzi się także na kanapkach czy grzankach.

j

Wybieraj zioła w doniczce - przetrwają dłużej

Najpopularniejsze zioła możesz bez kłopotu uprawiać w domowych warunkach – wystarczą doniczka, ziemia i nasionka. Taki ziołowy ogródek na parapecie to świetny sposób na posiadanie świeżych przypraw pod ręką oraz doskonały pomysł na zielony element aranżacji kuchni.

j
Pisanka Sylwii Majcher

Przepis na pisanki zero waste od Sylwii Majcher

W wielkanocnej tradycji jajka są symbolem życia. Dawniej dekorowano ich skorupki, by świętować powitanie wiosny i docenić barwy natury.

Dziś także można wykorzystać moc składników, które są w kuchni i nimi ozdobić pisanki. To idealny pomysł na rodzinne spędzenie czasu, przepis na takie naturalne barwienie wielkanocnych ozdób  z powodzeniem zrealizują nawet małe dzieci.

j

Wielkanocne przepisy od Sylwii Majcher

Sylwia Majcher to również specjalistka od pysznego gotowania w duchu zero waste! Poznaj jej świąteczne przepisy na wielkanocne przysmaki. Są bardzo wiosenne, niektóre tradycyjne, niektóre bardziej egzotyczne, ale wszystkie łatwe do przygotowania i ze składników, które każdy ma w swojej lodówce. 

Carpaccio z rzodkiewek

Carpaccio z rzodkiewek z prażonym słonecznikiem

fail-1

Migdałowa tarta z cytrynowym kremem

ALDI Newsletter

Nie przegap żadnej oferty!

Przypomnienie o

Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny? *

Potwierdzenie przypomnienia *

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.
div>

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.