łatwy
40min.
20min.
4 Porcje | |
---|---|
8 szt. | Gruszek |
100 g | gładkiego dżemu z czarnej porzeczki |
180 g | cukru |
2 szt. | goździków |
1 laska | cynamonu |
szczypta | gałki muszkatołowej |
skórka otarta z dwóch pomarańczy | |
1 butelka | czerwonego wina wytrawnego np. Brunello di Montalcino |
Wino wlej do garnka, zagotuj z cukrem, dodaj wszystkie przyprawy i skórkę z pomarańczy.
Gruszki obierz, pozostawiając ogonki, włóż do wina i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Następnie wyjmij gruszki, a do wina dodaj dżem z czarnych porzeczek i gotuj, aż sos się nieco zredukuje i zgęstnieje. Gruszki ułóż w salaterce i polej sosem. Najlepiej smakują mocno schłodzone.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)