Szparagi to doskonały sposób, aby wzbogacić mięsne dania grillowe albo je całkowicie zastąpić. Są to warzywa o niskiej kaloryczności – 100 gram ich jadalnych części dostarcza zaledwie około 20 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny i są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziesz w nich między innymi beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk oraz żelazo. Szparagi z grilla są więc smaczne, zdrowe i mogą stanowić oryginalne danie na Twoim stole, zwłaszcza jeśli przyrządzisz je z boczkiem.
łatwy
20min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
1 pęczek | szparagów |
4 | paski boczku wieprzowego w marynacie BBQ (przekrój je na pół) |
1 łyżka | oliwy z oliwek |
sól LE GUSTO (do smaku) | |
świeży czarny pieprz LE GUSTO (do smaku) |
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Opłucz szparagi i osusz je.
Przytnij szparagi. Połóż je płasko na desce do krojenia i przycinaj ich końce. Jeśli przyrządzasz białe szparagi, pamiętaj też, żeby je najpierw obrać.
Skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie poruszaj deską do krojenia, aby wszystkie szparagi zostały przyprawione.
Zawiń szparagi w boczek. Zbierz warzywa w wiązki po 6 – 8 pędów i każdą z nich opleć połową plasterka bekonu. Spróbuj delikatnie zawinąć boczek, aby zabezpieczyć całość. Możesz też użyć w tym celu wykałaczek.
Grilluj szparagi w boczku. Ułóż pęczki bezpośrednio na ruszcie i smaż przez 4 – 5 minut z każdej strony lub do momentu, aż warzywa będą miękkie, a boczek chrupiący. Podawaj natychmiast.
Kluczowym elementem doskonałych szparagów zawijanych w boczek jest cienki boczek. Jeśli boczek jest zbyt gruby - skończysz z przypalonymi, rozgotowanymi szparagami i gumowym boczkiem.
Nie masz szparagów? Spróbuj opcji zero waste! Bekonem możesz owinąć np. więdnącą cukinię (wcześniej tnąc ją w paski lub krążki) lub kawałki awokado, których nie wykorzystałeś do tworzenia sałatki lub guacamole.
Pierwszym bardzo ważnym krokiem przyrządzania szparagów grillowanych z boczkiem jest ich odpowiedni wybór. Niezależnie od tego, czy planujesz grillować zielone, czy białe szparagi, muszą one być świeże i jędrne. Dzięki temu wydobędziesz z nich maksimum smaku.
Jak grillować szparagi? Przede wszystkim pamiętaj, aby wyrzucić twarde i jasne końcówki warzyw. Łodygi opłucz i osusz, po czym dopraw je i skrop oliwą.
Pamiętaj też, aby szparagi w boczku na grillu smażyć łącznie około 8 minut. Przez ten czas obracaj je tak, aby z każdej strony były opieczone w równym stopniu. Kiedy będą gotowe, staną się miękkie i delikatne. Nie zapominaj również o dodatkach do szparagów z grilla, takich jak wyraziste przyprawy, które podkreślą ich smak. Możesz użyć na przykład sosu balsamicznego, ułożyć na warzywach wiórki zimnego masła albo posypać je startym parmezanem.
Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Dzielą się na białe i zielone. Te pierwsze rosną w ziemi, bez dostępu do światła, z kolei te drugie hoduje się w świetle, co sprawia, że podlegają procesowi fotosyntezy. Uprawa szparagów zielonych wymaga mniej pracy. Odznaczają się one również większą wartością odżywczą. Są jednak mniej trwałe niż szparagi białe.
Jako szparagi na grilla sprawdzi się zarówno odmiana biała, jak i zielona. Choć wybór możesz dostosować do własnych preferencji, pamiętaj, że z uwagi na zwartą strukturę zielone szparagi nieco lepiej niż białe zniosą opiekanie na ruszcie. Są też łatwiejsze w obróbce. Aby je przyrządzić, wystarczy je porządnie umyć i oderwać zdrewniałe końcówki, a następnie wzbogacić o ulubione przyprawy i oliwę z oliwek.
Białe szparagi wymagają nieco więcej wysiłku, ponieważ poza oderwaniem zdrewniałych końcówek, łodygi musisz też obrać. Pozostałe kroki przepisu wykonaj bez zmian. Postaraj się jednak częściej obracać grillowane szparagi, aby nie rozpadły się na ruszcie.
Szparagi zawijane w boczku na grilla z powodzeniem przyrządzisz także na specjalnej patelni i w piekarniku. W tej pierwszej sytuacji możesz skorzystać z podanego wyżej przepisu. Pamiętaj tylko o tym, aby odrobinę skrócić czas obróbki termicznej. Szparagi na patelni wystarczy smażyć przez około 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się na szparagi w boczku z piekarnika, rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem lub w naczyniu do zapiekania. Następnie rozgrzej urządzenie do 180°C i piecz warzywa przez około 20 – 25 minut, aż się zarumienią.
Szparagi grillowane z boczkiem to fantastyczne danie, które zachwyca smakiem i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zrób więc zakupy w sklepie ALDI i podaj swoim bliskim ten wyjątkowy frykas!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)