1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Dania z ryb i owoców morza
  4. Pieczony pstrąg z masłem i pietruszką

Pieczony pstrąg z masłem i pietruszką

Pieczony pstrąg z masłem i pietruszką

łatwy

45min.

4 Porcje
800 g ziemniaków
10 gałązek pietruszki z serii Gut Bio zioła w doniczce
2 cebule
9 łyżek stołowych oliwy z oliwek Casa Morando
350 ml bulionu warzywnego – może być z kostki
3 łyżki stołowe octu balsamicznego
sól, pieprz Portland
1 łyżeczka musztardy stołowej średnio ostrej Genuss Krone
175 g masła Milsani (do znalezienia w lodówce)
5 łyżek stołowych białego wina, np. Green Bridge Chardonnay
4 pstrągi
2 łyżki stołowe śmietanki Milsani 30% (do znalezienia w lodówce)
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Sałatka ziemniaczana:

Krok 1.

Ziemniaki gotuj w koszulkach przez ok. 25 minut aż zmiękną. Pozostaw je na chwilę do przestudzenia, pokrój w plasterki i przełóż do miski. Umyj pietruszkę, osusz ją, oderwij listki i drobno je poszatkuj. Obie cebule obierz i pokrój w kostkę. Połowę cebuli zeszklij na oliwie, a następnie zalej 250 ml bulionu. Dodaj 2 łyżki octu balsamicznego, dopraw dwoma szczyptami soli i pieprzu, a następnie gotuj przez chwilę.

Krok 2.

Ziemniaki zalej bulionem z cebulą, dodaj musztardę i połowę pokrojonej pietruszki, a następnie wszystko razem rozmieszaj. Odłóż na bok.

Sos:

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 200 °C (górna i dolna grzałka) lub do 180 °C (termoobieg).

Krok 2.

W małym garnku rozpuść 15 g masła i zeszklij na nim pozostałą cebulę. Zalej resztą octu balsamicznego i białym winem. Przez chwilę gotuj, a następnie dodaj 100 ml bulionu. Zredukuj sos o ok. 1/3, a następnie przelej do garnka przez sitko. Ponownie podgrzej, wmieszaj pozostałe masło i odłóż na bok, uważając, żeby nie wystygło.

Krok 3.

Pstrągi zawiń do folii aluminiowej i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. 

Krok 4.

Krótko przed tym, jak pstrągi będą gotowe, dosmakuj sałatkę ziemniaczaną solą i pieprzem. Zblenduj sos i dodaj do niego śmietankę oraz zioła. 

Krok 5.

Podawaj pstrąga z maślanym sosem i ciepłą sałatką ziemniaczaną.

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch