łatwy
45min.
4 Porcje | |
---|---|
800 g | ziemniaków |
10 gałązek | pietruszki z serii Gut Bio zioła w doniczce |
2 | cebule |
9 łyżek stołowych | oliwy z oliwek Casa Morando |
350 ml | bulionu warzywnego – może być z kostki |
3 łyżki stołowe | octu balsamicznego |
sól, pieprz Portland | |
1 łyżeczka | musztardy stołowej średnio ostrej Genuss Krone |
175 g | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
5 łyżek stołowych | białego wina, np. Green Bridge Chardonnay |
4 | pstrągi |
2 łyżki stołowe | śmietanki Milsani 30% (do znalezienia w lodówce) |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Ziemniaki gotuj w koszulkach przez ok. 25 minut aż zmiękną. Pozostaw je na chwilę do przestudzenia, pokrój w plasterki i przełóż do miski. Umyj pietruszkę, osusz ją, oderwij listki i drobno je poszatkuj. Obie cebule obierz i pokrój w kostkę. Połowę cebuli zeszklij na oliwie, a następnie zalej 250 ml bulionu. Dodaj 2 łyżki octu balsamicznego, dopraw dwoma szczyptami soli i pieprzu, a następnie gotuj przez chwilę.
Ziemniaki zalej bulionem z cebulą, dodaj musztardę i połowę pokrojonej pietruszki, a następnie wszystko razem rozmieszaj. Odłóż na bok.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C (górna i dolna grzałka) lub do 180 °C (termoobieg).
W małym garnku rozpuść 15 g masła i zeszklij na nim pozostałą cebulę. Zalej resztą octu balsamicznego i białym winem. Przez chwilę gotuj, a następnie dodaj 100 ml bulionu. Zredukuj sos o ok. 1/3, a następnie przelej do garnka przez sitko. Ponownie podgrzej, wmieszaj pozostałe masło i odłóż na bok, uważając, żeby nie wystygło.
Pstrągi zawiń do folii aluminiowej i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
Krótko przed tym, jak pstrągi będą gotowe, dosmakuj sałatkę ziemniaczaną solą i pieprzem. Zblenduj sos i dodaj do niego śmietankę oraz zioła.
Podawaj pstrąga z maślanym sosem i ciepłą sałatką ziemniaczaną.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)