łatwy
30min.
| 6 Porcje | |
|---|---|
| 1 kg | malin (po przetarciu ok 800g) |
| 400 g | cukru żelującego 2:1 |
| 40 do smaku | orzeszków piniowych |
| Dodatkowo | |
| Przecierak do warzyw i owoców lub sitko | |
| lejek do przetworów | |
| słoiki na przetwory (6 słoików, ok. 220 ml każdy) | |
| Niektóre produkty znajdują się w naszej ofercie tylko sezonowo | |
Maliny ostrożnie umyj, osusz i przetrzyj, używając przecieraka do warzyw i owoców lub sitka. Do przetartych malin dodaj cukier żelujący i doprowadź do wrzenia. Gotuj marmoladę przez ok. 4 minuty na dużym ogniu.
Orzeszki piniowe pokrój drobno i wmieszaj do marmolady. Z użyciem lejka do przetworów napełniaj marmoladą słoiki. Dokładnie zakręć słoiki i układaj je dnem do góry – pozostaw je w taki sposób przez ok. 5 minut. Marmoladę możesz podawać jako dodatek do pieczywa lub twarogu.
Marmoladę można przygotować również z mrożonych malin. Ciekawego smaku nada jej dodanie odrobiny prosecco lub wódki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)