Królik pieczony w ziołach

Pieczony królik to wykwintna potrawa, która znakomicie nadaje się na uroczyste obiady. Można podać ją podczas rodzinnego spotkania lub w święta wielkanocne. Mięso królika jest bardzo delikatne i smaczne, a przy tym zdrowe i bezpieczne dla alergików. Pozwala na przygotowanie dania chudego i lekkostrawnego, które powinno trafić w gusta nawet najbardziej wymagających koneserów. Dowiedz się, jak przyrządzić królika w piekarniku!

Królik pieczony w ziołach

łatwy

120min.

4 Porcje
Przepis na królika pieczonego nie jest trudny w realizacji, ale będzie wymagał od Ciebie nieco czasu. Jako że mięso powinno spędzić w marynacie całą noc, przygotowania zacznij odpowiednio wcześnie.
1,5-2 kg królika (tuszka)
5 marchewek
1 cebula
natka selera
1 łyżka soli
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżka pieprzu czarnego PORTLAND
1 łyżka czerwonej papryki PORTLAND
0,5 łyżki czosnku mielonego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu drobiowego LEMAR
Poleć przepis

Krok 1

Umyć królika, po czym zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy, a mieszanką natrzeć dokładnie całe mięso.

Krok 2

Posiekać czosnek, pokroić w piórka cebulę, a następnie obrać marchewki. Mięso ułozyć w odpowiednim do zapiekania naczyniu i udekorować je (z wierzchu i po bokach) warzywami. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz natkę selera.

Krok 3

Udekorowany królik powinien zostać wstawiony pod przykryciem (najlepiej z folii) do lodówki na całą noc. Po wyjęciu należy go podlać bulionem i piec pod przykryciem w temperaturze 150*C przez ok 60 minut. Następnie należy zwiększyć temperaturę (200-220 *C) i piec jeszcze przez minimum 30 minut, podlewając w trakcie bulionem.

Poleć przepis

Przygotowanie pieczonego królika – wskazówki

Jednym z najistotniejszych elementów przepisu jest bez wątpienia marynata do królika pieczonego w piekarniku. Dobierając do niej przyprawy, nie przesadzaj z ilością ziół, ponieważ jest to mięso niezwykle delikatne, którego smak łatwo zdominować. Pamiętaj, że królik powinien marynować się przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Zastanawiając się nad tym, jak upiec królika w piekarniku, zwróć uwagę przede wszystkim na czas pieczenia. Powinien on być uzależniony od kilku czynników, takich jak rozmiar królika, ewentualne porcjowanie mięsa czy wykorzystanie termoobiegu. Może wahać się od 60 do 90 minut, zakładając, że piekarnik nagrzany jest do 170°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu). Do pieczenia można wykorzystać brytfankę, naczynie żaroodporne lub specjalny rękaw. Zauważ, że wybór będzie miał wpływ na ostateczny smak potrawy.

Podając królika pieczonego, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Takie mięso doskonale komponuje się z buraczkami, surówką z czerwonej kapusty bądź z marchewki i jabłka.

Jak przyprawić królika do pieczenia?

Wiesz już, że marynowanie królika to kluczowy etap przepisu, przy którym należy zachować szczególną ostrożność. Im więcej czasu mięso spędzi w marynacie, tym bardziej aromatyczne i wyraziste będzie danie. Postaraj się wybrać na tyle delikatne przyprawy, aby nie zdominowały one całkowicie smaku królika. Świetnie sprawdzą się na przykład: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, papryka, cząber, jałowiec czy liście laurowe. Uważaj na pikantne przyprawy, zwłaszcza jeśli królika z piekarnika przyrządzasz z myślą o dzieciach.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch