Dla niektórych tłuszcz to podstawowy nośnik smaku. Jednak nie oszukujmy się – wszystko, co smażone (zwłaszcza na głębokim tłuszczu) jest trudniejsze do strawienia i mniej zdrowe niż np. w wariancie gotowanym. Menu bez tłuszczu nie musi przypominać szpitalnej diety ani testu tolerancji kubków smakowych. Ograniczenie ilości masła, smalcu czy oleju nie jest równoznaczne z ograniczeniem przyjemności z jedzenia. Wręcz przeciwnie – to dobry sposób na poznanie prawdziwego smaku warzyw, ziół i ciekawych połączeń przypraw.
„Zdrowsze” to pojęcie względne. Smażenie i pieczenie z dużą ilością tłuszczu sprzyja powstawaniu szkodliwych związków, ale całkowite wykluczenie tłuszczu w długoterminowej perspektywie nie jest korzystne dla zdrowia.
Ograniczenie smażenia i spożywania masła, smalcu, oleju czy tłustych gatunków mięs nie jest równoznaczne z rezygnacją z każdego tłuszczu w diecie. Ważne jest to, by wybierać źródła tzw. dobrych tłuszczów, zachować umiar oraz odpowiednio dostosować wielkość porcji. Najzdrowszy jest tłuszcz spożywany „na surowo”, czyli dodany po zakończeniu obróbki termicznej. Zachowuje on najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
Gotując beztłuszczowo, nie zapominaj więc o roli zdrowych tłuszczów w prawidłowo zbilansowanym menu.
To są podstawy zdrowego podejścia do źródeł tłuszczu w diecie, o których warto pamiętać, komponując dania.
Gotowanie bez dodatku tłuszczu może odmienić postrzeganie „lekkiej” kuchni. Niestety, w dwie strony. Przekonanie o tym, by nigdy więcej nie pomijać wlewania oleju na patelnię, zazwyczaj wiąże się z niewłaściwym podejściem do technik gotowania.
Zupełnie inaczej jest smażyć na zimnej i dotkniętej zębem czasu (a często także metalowymi przyborami kuchennymi) patelni, niż na wysokiej jakości powłoce. Dobrze nagrzana powierzchnia pozwala na szybkie podsmażenie warzyw, jajek, tofu lub mięsa, bez przywierania.
Zdrowa i nowoczesna kuchnia jest prosta i bezpieczna. Na początek zainwestuj w dobrą patelnię. Możesz też kupić frytkownicę beztłuszczową, jeśli masz miejsce do jej przechowywania.
Jak wybrać sprzęt, który ułatwi gotowanie przepisów bez tłuszczu?
Zainspiruj się! Poznaj przepisy na dania gotowane we frytkownicy beztłuszczowej, ale nie tylko – każdą z propozycji przygotujesz także w piekarniku lub na patelni.
Smak tkwi w dodatkach, a nie w dużej ilości tłuszczu. Sosy, dipy i zioła LE GUSTO wzbogacą każdy przepis. Oto pomysły na cztery zdrowe dipy do potraw przygotowywanych bez tłuszczu:
Jeszcze raz przypominamy, że nie jest zalecane całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety, ale świadome wybieranie odpowiednich źródeł tzw. dobrych tłuszczów oraz uwzględnianie ich w racjonalnej ilości, na zimno.
Beztłuszczowe gotowanie może zmniejszyć kaloryczność potraw, ułatwić trzymanie diety redukcyjnej i poprawić komfort trawienny, ale niedobór zdrowych (nienasyconych) kwasów tłuszczowych będzie szkodził zdrowiu.
Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli będziesz stosować techniki gotowania bez tłuszczu, ale nie zapomnisz o uwzględnianiu w menu wartościowych źródeł tłuszczów. Testuj dania jednogarnkowe (a raczej jednonaczyniowe) z piekarnika, wykorzystuj przepisy do gotowania we frytkownicy beztłuszczowej i eksperymentuj ze „smażeniem na wodzie”. Będzie smacznie, lekko i odżywczo!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)