Dieta wegańska: co jedzą? Czy weganizm jest zdrowy?

Weganizm staje się coraz popularniejszym sposobem żywienia. Coraz więcej osób sprzeciwia się bowiem wykorzystywaniu zwierząt i zmienia dietę na bardziej przyjazną środowisku. Z badań przeprowadzonych przez Homi Homini na zlecenie firmy LightBox wynika, że 1,6 proc. osób jest weganami, czyli ogranicza swoją dietę wyłącznie do produktów roślinnych. Za najbardziej wegański kraj na świecie uważa się obecnie Izrael, ponieważ weganie stanowią 5 proc. jego mieszkańców. 

weganizm
weganizm

Weganizm: co to jest?

Weganizm to nie tylko dieta i kuchnia wegańska. To też filozofia i styl życia eliminujące wyzysk i prześladowanie zwierząt. Dlatego decydując się na zakup produktów spożywczych, ubrań czy kosmetyków, weganie i weganki muszą mieć pewność, że przy ich produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. Nie noszą futer, ubrań ze skóry, wełny czy jedwabiu, nie używają kosmetyków ani leków testowanych na zwierzętach. Unikają też i piętnują wszelkie formy rozrywek, które przyczyniają się do krzywdzenia zwierząt. Protestują przeciwko istnieniu cyrków i ogrodów zoologicznych oraz zwalczają myślistwo i wędkowanie.

weganizm

Już wiele lat temu pojawiła się idea dotycząca zaprzestania używania jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak się okazuje, już grecki uczony Pitagoras w V wieku p.n.e. promował bezmięsny styl życia. Jednakże do stworzenia pojęcia weganizmu przyczynił się głównie wykładowca Niemieckiego Stowarzyszenia Wegetarian, Bruno Wolff.

W 1944 roku w Wielkiej Brytanii wyłoniło się Stowarzyszenie Wegan. Jego założyciel, Donald Watson, utworzył termin „vegan”, składając go z pierwszych i ostatnich liter słowa „veg-etari-an”, a w 1949 roku zaproponował jako kluczową „zasadę unikania wykorzystywania zwierząt przez ludzi”. Watson wykorzystał do promocji nowego pojęcia fakt, że w 1943 roku odkryto, że ok. 40 proc. krów mlecznych w Wielkiej Brytanii było zakażonych gruźlicą. Rezygnacja z produktów odzwierzęcych miała zapewnić ludziom ochronę przed tego typu zagrożeniami.

Dietetyczne wybory wegan i weganek wynikają najczęściej z pobudek etycznych i moralnych oraz ekologicznych, motywowanych potrzebą zdrowego trybu życia. Poza niezaprzeczalnym wpływem na zmniejszenie cierpienia zwierząt, traktowanych w okrutny sposób w przemysłowych hodowlach, za wegańskim jedzeniem przemawia również fakt, że jest ono korzystne dla środowiska. Z badań naukowców Uniwersytetu Oksfordzkiego wynika, że rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, zmniejszamy nasz ślad węglowy o 73 proc. Warto przypomnieć, że produkcja mięsa i nabiału jest odpowiedzialna za 60 proc. gazów cieplarnianych wydzielanych przez sektor rolniczy. Ponadto, motywacją dla wegan staje się również zdrowy styl życia. Poprzez spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, dostarczają sobie oni mnóstwa witamin, minerałów oraz błonnika. Weganie i weganki są statystycznie szczuplejsi od mięsożerców i odznaczają się niższą tendencją do zapadania na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, raka prostaty i okrężnicy. 

weganizm

Weganizm – jakie są zasady diety wegańskiej?

Co jedzą weganie?

Dieta wegańska jest bardziej restrykcyjną odmianą wegetarianizmu. Weganie wykluczają ze swojego menu wszystkie produkty odzwierzęce, czyli mięso, mleko, miód, nabiał, jajka.

Na szczycie ich piramidy żywieniowej znajdują się owoce i warzywa, a sama dieta polega na zastępowaniu białka zwierzęcego białkiem roślinnym. Ważną rolę w kuchni wegańskiej stanowią rośliny strączkowe, grzyby, rośliny oleiste, takie jak siemię lniane, sezam, pestki i glony morskie oraz mleko roślinne, najczęściej sojowe albo ryżowe, a także tofu, ser otrzymywany z mleka sojowego.

Czy weganie jedzą chleb? Tak, oczywiście, pod warunkiem że do jego produkcji nie użyto dodatkowo żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.

Czego nie jedzą weganie?

Weganizm eliminuje z diety każdą żywność pochodzenia zwierzęcego, czyli:

  • wszystkie rodzaje mięs, również drób
  • ryby
  • owoce morza
  • jajka
  • mleko i produkty mleczne
  • produkty zawierające żelatynę wieprzową
  • miód.

Oprócz mięsa, jaj czy nabiału w kuchni wegańskiej nie dopuszcza się jedzenia wywarów mięsnych, a także – w skrajnych przypadkach – leków i kosmetyków wyprodukowanych na bazie tkanek zwierzęcych.

Dlaczego weganie nie jedzą jajek ani miodu? W jednym i drugim wypadku chodzi o wykorzystywanie zwierząt dla ludzkich celów. Przemysłowa hodowla kur jest wysoce nieetyczna, natomiast pozyskiwanie miodu uważane jest za okradanie pszczół z ich z ciężko wypracowanych zasobów. 

weganizm

Czy weganizm jest zdrowy? Jaki wpływ na organizm ma dieta wegańska?

weganizm

Zdaniem większości specjalistów każdy model żywienia może korzystnie bądź niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Warunkiem koniecznym jest jego odpowiednie zbilansowanie, to znaczy stworzenie takiego jadłospisu, który – bazując na potrawach z kuchni wegańskiej – dostarczy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników pokarmowych. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska pozwala:

  • zachować zdrowie i dobre samopoczucie, a według niektórych źródeł wydłuża życie o 10 lat
  • dostarczać sobie więcej energii na codzienne czynności
  • obniżyć masę ciała i stężenie cholesterolu we krwi
  • zapobiec chorobom serca
  • zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Ponadto, regularnie jedząc nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane, dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, cennych m.in. dla układu nerwowego oraz odpornościowego. Jak przejść na dietę wegetariańską? - dowiesz się przechodząc na osobny artykuł.

weganizm

Jak zbilansować dietę wegańską i uniknąć niedoborów?

weganizm

U osób na diecie wegańskiej może dochodzić do deficytu kilku składników mineralnych – wapnia, jodu, żelaza, selenu oraz cynku. Przyczyną niedoborów tych mikroelementów jest ich znacznie mniejsza biodostępność w produktach pochodzenia roślinnego. Źródłem selenu w diecie wegańskiej mogą być orzechy brazylijskie, cynku – ocet jabłkowy, jodu – algi i wodorosty, a wapnia – mleka roślinne i tofu.
Przechodząc na dietę bezmięsną, weganin powinien do posiłków zawierających źródła żelaza niehemowego (takich jak gotowana soja, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane) dodawać produkty bogate w witaminę C. Należy również dostarczać sobie białka w postaci roślin strączkowych i produktów sojowych oraz włączyć do diety nasiona chia, a także komosę ryżową − zawierają one bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne i są źródłem tzw. kompletnego białka. 

weganizm

Czy weganie powinni zażywać suplementy?

W związku z tym, że witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby czy mleko i produkty mleczne, suplementacja witaminy B12 w diecie wegańskiej jest faktycznie konieczna.

Witamina B12 uczestniczy w produkcji erytrocytów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobory mogą prowadzić do anemii złośliwej, która objawia się osłabieniem, zmęczeniem, brakiem apetytu oraz zaburzeniami pamięci. Z kolei witamina D występuje tylko w nielicznych produktach roślinnych, głównie w grzybach. Aby zbilansować dietę bezmięsną, wszyscy weganie i weganki powinni rozważyć również i jej suplementację. Szczególną uwagę trzeba też zwrócić na podaż wapnia i jodu w diecie. 

weganizm

Dieta wegańska − wady i zalety

Wady

Nieprawidłowo skomponowana dieta wegańska może doprowadzić do niedoborów energetycznych. Badania wskazują, że weganie mogą być narażeni na deficyty:

  • witaminy B12
  • witaminy D
  • kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3
  • żelaza
  • wapnia
  • cynku
  • jodu.

Ponadto, w pewnych środowiskach, weganie bywają niekiedy narażeni na ostracyzm towarzyski, stają się czasami ofiarami docinków, niewybrednych żartów, a nawet agresji.

Zalety

Przede wszystkim, przechodząc na dietę wegańską, przyczyniasz się do poprawienia życia zwierząt, i nie bierzesz udziału w procederze ich okrutnego traktowania i zabijania. Z punktu widzenia ekologii przejście na dietę roślinną jest również korzystne, ponieważ uprawa roślin wiąże się z mniejszą eksploatacją środowiska i niższą emisją zanieczyszczeń. Dieta wegańska przyczynia się między innymi do zmniejszania:

  • śladu węglowego
  • emisji gazów cieplarnianych
  • zużycia wody
  • erozji gleby.

Kuchnia wegańska ma również korzystny wpływ na zdrowie. Zmniejsza ona ryzyko wystąpienia:

  • nadciśnienia
  • chorób układu krążenia
  • cukrzycy typu 2
  • chorób nowotworowych
  • kamicy żółciowej
  • zaparć
  • hemoroidów
  • próchnicy zębów
  • otyłości.

Ponadto weganie są szczuplejsi. Zbadano, że utrata masy ciała u wegan i weganek nie jest zależna od ćwiczeń, a występuje w tempie około 0,5 kg miesięcznie. 

weganizm

Najpopularniejsze zamienniki w diecie wegańskiej

Suche nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja oraz bób zabezpieczają zapotrzebowanie organizmu na białko. Doskonałym źródłem białka będą również popularne w kuchni wegańskiej produkty sojowe, np. tofu, tempeh czy napoje sojowe. Jako wegański zamiennik mięsa sprawdza się także seitan. W codziennej diecie każdy weganin powinien znaleźć miejsce dla orzechów, nasion i pestek oraz zielonych warzyw liściastych, aby zapewnić odpowiedni poziom spożycia żelaza.

Z kolei jako roślinne źródła wapnia weganie powinni spożywać brokuły, pomarańcze, wodorosty, mak, migdały, komosę ryżową, sezam, suszone figi i morele. Na zdrowie dobrze wpływa również wypijanie wody o wyższej zawartości tego składnika.

weganizm
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch