1. ALDI wprowadza pracę w systemie rotacyjnym dla pracowników sklepów oraz półgodzinną przerwę techniczną

25.03.2020

W celu ochrony zdrowia pracowników, na okres zagrożenia koronawirusem (do odwołania) we wszystkich sklepach ALDI w Polsce od środy 25 marca wprowadzona została praca rotacyjna, w dwóch zespołach oraz spowodowana nią przerwa techniczna w godzinach od 14.00 do 14.30. Wyjątkiem od tej zasady są niedziele handlowe, kiedy przerwa techniczna nie obowiązuje.

Ze względu na wciąż niesłabnące zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się wirusa, ALDI aktywnie i na bieżąco optymalizuje swoje działania, by zapewnić bezpieczeństwo swoim pracownikom oraz klientom. Jednym z takich rozwiązań jest wprowadzenie pracy w systemie rotacyjnym. Pracownicy każdego ze sklepów zostają podzieleni na dwa niezależne zespoły, które nie mogą się spotykać i pracują rozdzielone przerwą techniczną, w trakcie której sklep jest zamknięty dla klientów. Ze względów bezpieczeństwa pracownicy ALDI nie mogą zmieniać zespołów, do których zostali przypisani.

- Ograniczenie bezpośredniego kontaktu pracowników z różnych zmian ma zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa, w myśl ogólnie stosowanych zasad bezpieczeństwa.  Wprowadzona przerwa techniczna będąca konsekwencją tej regulacji przeznaczona jest między innymi na dezynfekcję sklepu - stanowisk pracy, pomieszczeń socjalnych i przestrzeni sprzedażowej - mówi Agata Biernacka, Kierownik Działu Komunikacji i PR w ALDI Polska.

Analogiczną zasadę pracy zmianowej ALDI wdrożyło także dla pracowników biurowych i w magazynie centralnym. W związku z panującą obecnie sytuacją, sieć podjęła również decyzję o ujednoliceniu godzin otwarcia we wszystkich sklepach. O godzinę skrócony został czas pracy wybranych sklepów, które dotychczas m.in. ze względu na lokalizację w galeriach handlowych, miały dłuższe godziny otwarcia. Sklepy ALDI otwarte są od poniedziałku do soboty w godzinach  7:00 – 14:00, (przerwa techniczna 30 min ), 14:30 - 21:00. W niedzielę handlową funkcjonować będą bez przerwy technicznej w godzinach 9:00 - 18:00. Ponadto, sieć przygotowała gotową do wdrożenia procedurę limitowania ilości osób w sklepie, testowaną w ubiegłym tygodniu w kilku lokalizacjach.

Dotychczas w związku z rozprzestrzeniającym się wirusem wszystkie sklepy ALDI zostały zaopatrzone w specjalne instrukcje bezpieczeństwa dla klientów. Przy stanowiskach z warzywami, owocami oraz pieczywem zagwarantowane zostały jednorazowe rękawiczki, które pozwalają na ograniczenie bezpośredniego kontaktu z produktami, podłogi i boki kas oklejane są taśmami wyznaczającymi bezpieczne odległości. W sklepach znajdują się plakaty informacyjne, a także emitowane są komunikaty głosowe o zachowaniu środków ostrożności. Sieć jako pierwsza w branży dołączyła do akcji #zostańwdomu i również w kampanii radiowej zachęca klientów do skracania czasu zakupów lub pozostania w domu. Ponadto ALDI podjęło także decyzję o wstrzymaniu kontroli na parkingach przy swoich sklepach i poinformowało o niej zarządców parkingów.