Nasza świadomość zdrowotna rośnie. Jeszcze kilka lat temu w szczycie lata najczęściej wyszukiwane pytania dotyczyły tego, jak używać folii aluminiowej na grillu i którą stroną kłaść ją na ruszt. Temat aluminiowych tacek wciąż powraca, ale teraz częściej pytamy, czym je zastąpić. Poznaj różne propozycje zamienników.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że ekspozycja na aluminium z żywności i materiałów mających z nią kontakt (np. folii aluminiowej, naczyń) w przypadku sporej części populacji europejskiej może przekraczać tolerowany tygodniowy poziom spożycia (TWI).
O ile w ciągu roku u większości przeciętny poziom nie jest zagrożeniem, tak w sezonie ekspozycja staje się niebezpieczna. Wynika to m.in. z wykorzystywania naczyń z aluminium na tradycyjnym węglowym grillu oraz grillowania w folii aluminiowej na grillu elektrycznym lub gazowym.
W okresie od maja do września grill pojawia się regularnie – kilka razy w miesiącu, w każdy weekend, a przy sprzyjającej pogodzie nawet co drugi dzień. Jeśli za każdym razem wykorzystywane są tacki i folia aluminiowa, to skutki dla zdrowia mogą być bardzo poważne.
Jakie są konsekwencje nadmiernego spożycia aluminium?
Nie bez powodu coraz więcej osób szuka alternatyw, które pozwolą grillować bez kontaktu żywności z aluminium. Co zamiast tacek na grilla warto wybrać? Poniżej znajdziesz wiele propozycji.
Jednym z najprostszych zamienników tacek aluminiowych są... liście roślin. Łatwo dostępne w Polsce są liście winorośli i kapusty lub liście bananowca (do kupienia w niektórych sklepach). Sprawdzają się jako naturalna bariera, która oddziela żywność od rusztu.
W kuchni Azji i Ameryki Południowej liście bananowca do dziś wykorzystuje się podczas przygotowywania potraw na ogniu. Wytrzymują one wysokie temperatury i pozwalają zachować soczystość mięsa i ryb. Grillowanie w liściach ogranicza bezpośredni kontakt produktów spożywczych z ogniem i metalem oraz zmniejsza ryzyko przenikania szkodliwych związków. Pamiętaj jednak, by ich nie jeść oraz sparzyć przed użyciem, aby stały się bardziej elastyczne.
Możesz zawinąć w nie wszystko – ryby, pieczywo, wędliny i mięso, kiełbasy i kaszanki. Sprawdzą się także do przygotowywania wyśmienitych serów grillowych BBQ oraz szaszłyków czy steków w aromatycznych marynatach, a także sezonowych warzyw i owoców.
Grill na tacce zrobionej z liści do Ciebie nie przemawia? W takim razie czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Możesz całkowicie zrezygnować z tacek, o ile czyścisz swój grill regularnie – nie raz do roku, tylko po każdym użyciu.
Grillowanie na ruszcie bez tacek wymaga jednak dbałości o właściwą temperaturę, która nie będzie przypalać potraw (150–200°C). O zagrożeniach, które wynikają ze spożycia zwęglonych produktów, mówi się coraz głośniej, ale nie jest to jedyne zagrożenie.
Zwykle na ruszt kładzie się produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, który wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Wytopione krople skapują na żar, a w efekcie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – związki o udokumentowanym działaniu kancerogennym (rakotwórczym). Możesz tego uniknąć, „zatrzymując” wytopiony tłuszcz na odpowiedniej tacce (najlepiej bez dziur).
Najwyższe temperatury powstają podczas tradycyjnego grillowania. W przypadku rusztu elektrycznego lub grilla gazowego tacka nie jest konieczna, jeśli będziesz utrzymywać stosunkowo niską temperaturę (<180°C).
Na grillu elektrycznym możesz też stosować papier pergaminowy, ale przed wyborem konkretnego produktu sprawdź, czy jest odporny na ciepło i pozbawiony powłoki z plastiku lub silikonu.
Wielorazowe tacki na grilla wykonane ze stali nierdzewnej lub żeliwa dobrze przewodzą ciepło i są odporne na wysokie temperatury. Sprawdzają się na grillach gazowych, elektrycznych i węglowych. Równomiernie rozprowadzają ciepło i są bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Alternatywą są też tacki ceramiczne, ale musisz pamiętać, że są odporne na nieco niższe temperatury, dlatego nie zawsze sprawdzą się w przypadku grilla węglowego.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)