Goście w dom? Deska w ruch! A konkretniej deska serów i wędlin, czyli tzw. charcuterie board. To zachodnioeuropejski klasyk wśród niezobowiązujących przekąsek do kieliszka wina i miłych pogaduszek w dobrym towarzystwie. W małych kawałeczkach różnych produktów może kryć się prawdziwa eksplozja smaku, ale wybór i zestawienie odpowiednich rodzajów wędlin i serów to niełatwe zadanie. Przedstawiamy, jak samemu zrobić deskę serów i wędlin, żeby zagwarantować niezapomniane doznania kulinarne i nie wydać fortuny.
Sery to absolutna podstawa deski przekąsek – warto wybrać kilka różnych rodzajów, żeby kompozycja była różnorodna i wizualnie, i smakowo. Królami desek są miękkie sery pleśniowe:
Pamiętaj jednak, że nie każdy je lubi i może jeść. Nie są zalecane m.in. kobietom w ciąży. Ich ostry, wyrazisty smak dobrze zrównoważyć innymi gatunkami, takimi jak ser żółty czy twarde sery:
Wszystkie najlepiej pokroić na małe kawałeczki w różnych kształtach: klinki, kosteczki, pałeczki.
Do deski warto też dodać ser świeży, na przykład ser kozi albo miękką mozzarellę z mleka krowiego. Ich łagodne aromaty pozwolą nieco odpocząć podniebieniu. Symboliczną wisienką na torcie będzie za to ser regionalny – tradycyjny polski oscypek albo bryndza. W polskich marketach bez kłopotu znajdziesz też produkty takie jak:
A może w Twojej okolicy wytwarza się unikalny, lokalny ser o szczególnych walorach smakowych? Deska serów to idealna okazja, żeby poczęstować nim gości, zwłaszcza tych z daleka.
Drugim filarem deski serów i wędlin na imprezę są rozmaite wędliny – dojrzewające, gotowane i nie tylko. Podobnie jak w przypadku serów, warto sięgnąć po produkty z różnych mięs, o różnej konsystencji i odmiennych aromatach. Twarde kabanosy mogą zastąpić drogie kiełbasy czy chorizo, a dopełnieniem będą dobrej jakości:
Do tego dobierz delikatniejsze szynki gotowane lub pieczone, na przykład plastry schabu w ziołach albo parzoną szynkę. Smakosze na pewno docenią też wędzony boczek albo pastrami. Ogromny wybór mięs na deskę serów znajdziesz wśród produktów marki WĘDLINIARNIA.
Sery i wędliny to nie wszystko – deskę warto uzupełnić o pyszne dodatki, które podkreślą smak głównych atrakcji stołu i zamienią przekąskę w pełnowartościowy posiłek. Zadbaj przede wszystkim o dobre pieczywo:
Zaserwuj też sosy i konfitury, np.:
Słodycz przetworów znakomicie przełamie wyraziste nuty serowe. Kompozycję uzupełnij też o orzechy i świeże owoce. Do włoskiej, francuskiej czy polskiej deski wędlin i serów świetnie pasują gruszki i winogrona, ale także owoce leśne – zaskoczysz gości, przybierając deskę serów malinami i jeżynami!
Smakowite składniki to „większa połowa” sukcesu, ale równie ważna jest piękna ekspozycja przekąsek. Estetyczna deska serów i wędlin to balans między przypadkowym rozrzuceniem produktów na talerzu a pieczołowitym układaniem każdego elementu. Warto poświęcić trochę czasu na to, żeby przekąski prezentowały się równie dobrze, jak będą smakowały.
Jak przygotować deskę wędlin? Kluczem do sukcesu jest obfitość: nakrycie powinno być przepełnione smakołykami. Przygotowanie warto zacząć od umycia owoców i pokrojenia wszystkich składników – najlepsza będzie mieszanka różnych kształtów, bo dzięki temu całość będzie wyglądać różnorodnie i atrakcyjnie.
Poszczególne przekąski układaj grupkami, tworząc na przykład falę przez dłuższy środek deski. Zacznij np. od serów, a następnie uzupełniaj kompozycję kolejnymi elementami. Podłużne kawałki, na przykład ruloniki z wędliny, układaj tak, by warstwy lekko na siebie nachodziły. Nie bój się też „upychać” przekąsek na talerzu: właśnie ten zabieg sprawi, że deska zmieni się w istny róg obfitości!
Zastanawiasz się, jakie sery wybrać na deskę serów? Najlepiej kolorowe! Faktury i barwy produktów mają równie duże znaczenie dla wyglądu całości, jak ich kształty i rozmieszczenie na talerzu. Wielokolorowe sery marki HOFBURGER z dodatkiem pomidorowego lub bazyliowego pesto pomogą Ci stworzyć deskę równie smaczną, co interesującą dla oka. Dodaj do nich zielone i czerwone winogrona albo soczyste maliny, a powstanie piękna kompozycja idealna na wieczór w dobrym towarzystwie.
Prosta i uniwersalna formuła na smaczną i różnorodną deskę przekąsek to po jednym serze i wędlinie z każdej grupy smaków, a do tego pieczywo, dwa typy sosów i trzy dodatki, takie jak owoce czy orzechy. Cena takiej deski serów i wędlin nie będzie wysoka, a każdy gość znajdzie na niej coś dla siebie. Warto szukać składników lokalnych i sezonowych – zwykle są tańsze od importowanych, egzotycznych produktów. Życzymy smacznych wieczorów w doborowym towarzystwie!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)