Masz ochotę na chwilę zwolnić tempo i rozsmakować się w filiżance aromatycznej kawy? Alternatywne metody parzenia tego napoju mają wielu zwolenników i wcale nie trzeba być wytrawnym kawoszem, żeby z nich korzystać. Kawa przelewowa (drip) to świetny sposób na rozpoczęcie przygody ze świadomym piciem kawy w sposób, który roztacza przed nami pełnię jej aromatu. Sprawdź, jak parzyć kawę metodą drip i co warto wiedzieć o tej technice!
Drip to jeden ze sposobów parzenia kawy przelewowo, czyli poprzez powolne przelewanie (kapanie, bo właśnie to oznacza po angielsku słowo drip) gorącej wody przez zmielone ziarna kawy umieszczone w papierowym filtrze, który zatrzymuje fusy i sprawia, że powstaje klarowny, czysty napój. W przeciwieństwie do parzenia w tradycyjnym ekspresie przelewowym parzenie kawy w dripperze daje całkowitą kontrolę nad wszystkimi aspektami procesu – to Ty decydujesz, jaka będzie temperatura wody, z jakich proporcji skorzystasz i w jakim tempie będzie się odbywała cała ta magia. Drip do parzenia kawy daje pole do nieograniczonych eksperymentów ze smakiem: każda filiżanka może zapewnić zupełnie inne doznania!
Korzenie kawy z drippera sięgają początków XX wieku i wynalezienia papierowego filtra do kawy, za którym stała… zwykła gospodyni domowa! Jej firma działa na rynku do dziś, ale za sukces tej metody odpowiedzialni są też Japończycy: to oni w latach 50. udoskonalili metodę drip i zaprojektowali pierwszy, kultowy dziś dripper V60. To z Azji ruszyła prawdziwa kawowa rewolucja, której skutki odczuwamy do dziś w kawiarniach na całym świecie!
Żeby zaparzyć kawę w dripperze, potrzebujesz specjalnego naczynia, czyli drippera do kawy. Co to jest? To stożkowa szklana fiolka, która przypomina nieco naczynie laboratoryjne – i to bardzo słuszne skojarzenie, bo parzenie kawy metodą drip trochę przypomina doświadczenie chemiczne. Wszystko musi być dokładnie odmierzone i nie ma miejsca na przypadek!
Oprócz tego niezbędne są:
Trzy ostatnie akcesoria są opcjonalne, ale to dzięki nim osiągniesz dokładnie taki efekt, na jakim Ci zależy, i dokładnie zmierzysz wszystkie parametry parzenia.
Jak używać drippera, żeby zaparzyć idealną kawę?
Tak zaparzoną kawę możesz uzupełnić mlekiem krowim marki MILSANI lub ulubionym napojem roślinnym.
Drip kocha kawę jasno paloną (light roast), np. z cytrusowymi albo herbacianymi aromatami, które w parzeniu tą metodą naprawdę rozkwitają. Mielenie kawy do dripa powinno odbywać się na bieżąco, żeby uzyskać bogaty aromat. Pamiętaj, że do parzenia w dripie nie nadaje się kawa rozpuszczalna ani kawa zbożowa!
Żeby nie zaburzyć aromatu ziaren, warto do parzenia używać wody butelkowanej, np. SANTA MARTA, która ma neutralny smak i nie wpływa na unikalny smak napoju.
Już wiesz, co to jest dripper do kawy i jak go używać – pora zastosować wiedzę w praktyce! Zaparz pierwszą filiżankę i rozbudź w sobie prawdziwego baristę!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)