Gotowanie jajek w łupinach cebuli to prosty sposób na kolorowe, ekologiczne pisanki, bez użycia sztucznych barwników. Ta metoda nie tylko doskonale wpisuje się w wielkanocną tradycję, ale też pozwoli Ci w łatwy i tani sposób przygotować oryginalne dekoracje, którymi zachwycisz domowników i gości. Dowiedz się jak gotować jajka w cebuli, aby uzyskać intensywny kolor i uniknąć popękanych skorupek.
Barwienie jajek w cebuli to jedna z najstarszych i najbardziej naturalnych metod przygotowywania pisanek. Łuski cebuli nadają skorupkom piękne, ciepłe odcienie – od jasnego brązu, przez rudy, aż po głęboki, niemal czekoladowy kolor. Aby zrobić pisanki farbowane w cebuli, nie potrzebujesz sztucznych barwników, ani farbek – wystarczy Ci to, co i tak zazwyczaj masz już w domu.
Jajka farbowane w cebuli są bezpieczne dla osób szczególnie wrażliwych na składniki gotowych barwników do pisanek. To także ukłon w stronę natury – w końcu używasz składników, które często są traktowane jako odpad. Co więcej, to tradycyjna metoda przekazywana z pokolenia na pokolenie, która w wielu domach jest traktowana jako stały element przygotowań do Wielkanocy. Farbowanie jajek z dziećmi czy wnukami staje się wtedy zajęciem symbolicznym – łączącym pokolenia i przypominającym o rodzinnych wartościach.
Zacznij od zebrania jak największej ilości łupin cebuli – zanim dowiesz się, jak zafarbować jajka w cebuli, musisz przygotować ten niezbędny składnik. Łupiny powinny być suche i czyste. Aby łuski nie zgniły, najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach. Śmiało możesz sięgnąć po opakowanie po mące, bułce tartej czy cukrze – to sposoby zgodne z ideą zero waste.
Do jajek farbowanych w cebuli będziesz potrzebować naprawdę sporo czystych łupin, więc nie zwlekaj z ich zbieraniem – koniecznie zacznij już kilka tygodni przed Wielkanocą. Obawiasz się, że nie zdążysz już zebrać odpowiedniej ilości łusek przed świętami? Rozwiązaniem na ostatni moment może być zebranie do woreczka dodatkowych łupin przy okazji zakupu świeżych warzyw.
Poza łupinami będziesz potrzebować octu i oczywiście jajek. Najlepiej zabarwią się jaja WESOŁY KURNIK z białymi skorupkami. Zadbaj o to, aby przed farbowaniem miały temperaturę pokojową i umyj je przed rozpoczęciem procesu.
1. Przygotuj 3-litrowy garnek (najlepiej stalowy ze względu na możliwe odbarwienia).
2. Do garnka włóż przygotowane łupiny i zalej wodą.
3. Gotuj na średnim ogniu do wrzenia, a później jeszcze przez ok. 10 minut.
4. Pozostaw wywar z łuskami do całkowitego ostygnięcia.
5. Do zimnego wywaru dodaj pół łyżki octu i włóż umyte jaja w temperaturze pokojowej.
6. Gotuj je do wrzenia, a następnie przez kolejne 5 minut.
7. Pozostaw jajka w gorącym wywarze przez kilka godzin (ok. 5-6).
8. Wybarwione jajka nasmaruj olejem, aby nadać im połysk.
Dzięki tej metodzie uzyskasz mocno zabarwione pisanki idealne do świątecznego koszyka. Gotowanie jajek w zimnym wywarze sprawi, że skorupka nie popęka ze względu na zbyt dużą różnicę temperatur.
Po pierwsze eksperymentuj z rodzajem łupin. Do przygotowania pisanek możesz wykorzystać łuski z różnych odmian cebuli:
Dla ciekawszego efektu możesz pomieszać łupiny z różnych gatunków cebuli. Podpowiadamy, że im więcej łupin, tym silniejsze zabarwienie (o ile do przygotowania wywaru nie wykorzystasz zbyt dużo wody).
Drugim czynnikiem wpływającym na barwę jajek farbowanych w cebuli jest czas, jaki spędzają w wywarze – im jest dłuższy, tym intensywniejszy jest kolor. Jeśli chcesz, możesz zostawić pisanki w wywarze z cebuli nawet na całą noc. Ciekawy efekt uzyskasz, wyciągając jajka z wywaru o różnych porach – wtedy każda pisanka będzie miała nieco inny odcień.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)