1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Gotowanie młodej kapusty – najlepsze sposoby na delikatny smak
1

Gotowanie młodej kapusty – najlepsze sposoby na delikatny smak

Późna wiosna i wczesne lato kojarzą się z wieloma sezonowymi smakami, na które wielu z nas czeka cały rok. Botwinka, szparagi czy młoda kapusta – słodka i delikatna – są w sam raz na obiad czy kolację! Właśnie teraz warto zajadać się tym warzywem, bo im młodsza kapusta biała, tym szybciej się gotuje i mniej dodatków potrzeba, by była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyjaśniamy, jak najlepiej ugotować młodą białą kapustę, żeby zachować jej smak i składniki odżywcze?

Gotowanie na parze czy w wodzie – co pozwala zachować więcej wartości?

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników – ten sposób obróbki termicznej pozwala zachować najwięcej witamin i składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku kapusty. Zawarte w niej witaminy C i K są szczególnie wrażliwe na długie gotowanie, więc żeby je zachować, najlepiej gotować młodą kapustę na parze. Przepis jest prosty:

  • Kapustę dość grubo poszatkuj i umieścić w parowarze. Jeśli nie masz specjalnego garnka ani wkładu do gotowania na parze, możesz wykorzystać zwykłe metalowe sitko i umieścić je nad garnkiem z wrzątkiem.
  • Paruj kapustę przez około 8–10 minut, aby zachować jędrność i wyrazistość smaku.

Taka gotowana świeża kapusta potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu, a także nieco zdrowego tłuszczu, na przykład oliwy z pierwszego tłoczenia, aby zachwycić smakiem.

Czy to znaczy, że gotowanie na parze to najlepszy przepis na gotowaną młodą kapustę? Absolutnie nie! Kapusta przyrządzona tradycyjnie, w wodzie, również jest zdrowa i smaczna.

Jak długo gotować młodą kapustę, by była delikatna i chrupiąca?

Rozgotowana młoda kapusta nie jest zbyt smaczna. Wystarczy dusić nową kapustę około 10-20 minut, żeby lekko zmiękła, ale zachowała smak. Jeśli chcesz dodać do niej dodatki, np. cebulkę, boczek albo inne warzywa pokrojone w kostkę, najlepiej podsmaż je bez kapusty, a dopiero po kilku minutach dodaj do nich gwiazdę tego show. W ten sposób możesz ugotować cały sycący obiad w jednym garnku!

Na polskich stołach często pojawia się młoda kapusta zasmażana. Jak ją ugotować?

  • Wstępnie podgotuj kapustę (około 10 minut).
  • Na osobnej patelni podsmaż boczek.
  • Roztop łyżkę masła i dodaj do niego łyżkę mąki, a następnie stopniowo zalewaj wodą z gotowania kapusty.
  • Kiedy mąka się rozpuści, przełóż zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszaj i dodaj boczek
  • Podawaj z dodatkiem młodych ziemniaków i koperku.

Młoda kapusta duszona z koperkiem – klasyczny przepis

Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? To danie podawały już nasze babcie i dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Na szczęście łatwo odtworzyć go w domu.

  • Kapustę pokrój na ćwiartki, wytnij twardy głąb, a resztę cienko poszatkuj.
  • Przełóż kapustę do garnka i zalej szklanką wody.
  • Duś pod przykryciem do miękkości – w zależności od tego, jak świeża jest kapusta, zajmie to od 10 do 20 minut.
     

Jak uniknąć gorzkiego smaku kapusty po gotowaniu?

Chociaż gotowanie nowalijek nie jest trudne, bywa, że efekt niweczy gorzki posmak. Jak ugotować młodą białą kapustę, żeby nie wyszła gorzka?

Podstawowym warunkiem, by kapusta nie wyszła gorzka, jest gotowanie przed odpowiedni czas. Często za gorzkawy posmak to skutek uboczny zbyt długiej obróbki termicznej.

Oprócz pilnowania czasu możesz też zastosować prosty trik, który znajdziesz w każdym klasycznym przepisie na gotowaną świeżą kapustę: na koniec gotowania oprócz soli, masła i koperku dodaj łyżkę octu. Ten składnik przełamie naturalną gorycz kapusty. Alternatywnie możesz też dodać sok z cytryny lub pomidory, np. w formie koncentratu lub kilku pomidorków koktajlowych. Te produkty również zawierają kwasy równoważące goryczkę.

Pamiętaj, że za nieprzyjemny gorzki posmak mogą też odpowiadać twarde zewnętrzne liście kapusty. Nie zapomnij ich usunąć przed gotowaniem, ponieważ bywają winowajcami goryczki. Aby wydobyć naturalny aromat kapusty, dodatkowo możesz doprawić ją odrobiną zdrowego tłuszczu albo podsmażoną cebulą lub czosnkiem. Wypróbuj też wersję ze smażoną białą częścią pora – ten duet Cię zaskoczy!

Młoda gotowana kapusta to smaczna, zdrowa i szybka do przyrządzenia potrawa! Ruszaj do ALDI po świeże składniki i ciesz się jej smakiem, póki czas.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch