Późna wiosna i wczesne lato kojarzą się z wieloma sezonowymi smakami, na które wielu z nas czeka cały rok. Botwinka, szparagi czy młoda kapusta – słodka i delikatna – są w sam raz na obiad czy kolację! Właśnie teraz warto zajadać się tym warzywem, bo im młodsza kapusta biała, tym szybciej się gotuje i mniej dodatków potrzeba, by była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyjaśniamy, jak najlepiej ugotować młodą białą kapustę, żeby zachować jej smak i składniki odżywcze?
Gotowanie na parze ma wielu zwolenników – ten sposób obróbki termicznej pozwala zachować najwięcej witamin i składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku kapusty. Zawarte w niej witaminy C i K są szczególnie wrażliwe na długie gotowanie, więc żeby je zachować, najlepiej gotować młodą kapustę na parze. Przepis jest prosty:
Taka gotowana świeża kapusta potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu, a także nieco zdrowego tłuszczu, na przykład oliwy z pierwszego tłoczenia, aby zachwycić smakiem.
Czy to znaczy, że gotowanie na parze to najlepszy przepis na gotowaną młodą kapustę? Absolutnie nie! Kapusta przyrządzona tradycyjnie, w wodzie, również jest zdrowa i smaczna.
Rozgotowana młoda kapusta nie jest zbyt smaczna. Wystarczy dusić nową kapustę około 10-20 minut, żeby lekko zmiękła, ale zachowała smak. Jeśli chcesz dodać do niej dodatki, np. cebulkę, boczek albo inne warzywa pokrojone w kostkę, najlepiej podsmaż je bez kapusty, a dopiero po kilku minutach dodaj do nich gwiazdę tego show. W ten sposób możesz ugotować cały sycący obiad w jednym garnku!
Na polskich stołach często pojawia się młoda kapusta zasmażana. Jak ją ugotować?
Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? To danie podawały już nasze babcie i dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Na szczęście łatwo odtworzyć go w domu.
Chociaż gotowanie nowalijek nie jest trudne, bywa, że efekt niweczy gorzki posmak. Jak ugotować młodą białą kapustę, żeby nie wyszła gorzka?
Podstawowym warunkiem, by kapusta nie wyszła gorzka, jest gotowanie przed odpowiedni czas. Często za gorzkawy posmak to skutek uboczny zbyt długiej obróbki termicznej.
Oprócz pilnowania czasu możesz też zastosować prosty trik, który znajdziesz w każdym klasycznym przepisie na gotowaną świeżą kapustę: na koniec gotowania oprócz soli, masła i koperku dodaj łyżkę octu. Ten składnik przełamie naturalną gorycz kapusty. Alternatywnie możesz też dodać sok z cytryny lub pomidory, np. w formie koncentratu lub kilku pomidorków koktajlowych. Te produkty również zawierają kwasy równoważące goryczkę.
Pamiętaj, że za nieprzyjemny gorzki posmak mogą też odpowiadać twarde zewnętrzne liście kapusty. Nie zapomnij ich usunąć przed gotowaniem, ponieważ bywają winowajcami goryczki. Aby wydobyć naturalny aromat kapusty, dodatkowo możesz doprawić ją odrobiną zdrowego tłuszczu albo podsmażoną cebulą lub czosnkiem. Wypróbuj też wersję ze smażoną białą częścią pora – ten duet Cię zaskoczy!
Młoda gotowana kapusta to smaczna, zdrowa i szybka do przyrządzenia potrawa! Ruszaj do ALDI po świeże składniki i ciesz się jej smakiem, póki czas.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)