Młode ziemniaki to jeden z najprostszych i najlepszych smaków późnej wiosny i lata. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, żeby z tych warzyw powstała prawdziwa uczta – o ile ziemniaki nie będą rozgotowane i mdłe. Jak gotować nowe ziemniaki, żeby osiągnąć idealną konsystencję?
Może się wydawać, że gotowanie młodych i starych ziemniaków to żadna filozofia – te warzywa potrafi przyrządzić przecież każdy, a dla wielu Polaków to podstawa niedzielnego i świątecznego obiadu. Ale tak naprawdę ziemniak ziemniakowi nierówny – młode, świeżo zebrane ziemniaki mają mniej skrobi, a więcej swojego własnego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Od starych bulw różni je też cienka i delikatna skórka, która również ma mnóstwo smaku, dlatego gotowanie młodych ziemniaków powinno się odbywać w mundurkach, czyli bez obierania.
Młode ziemniaki mają w sobie więcej wody, dlatego gotują się zdecydowanie szybciej niż stare. Czas gotowania młodych ziemniaków to zwykle najwyżej 15 minut, ale znaczenie ma wielkość warzyw – mniejsze bulwy będą gotowe jeszcze szybciej.
W ALDI znajdziesz różne odmiany młodych ziemniaków, w tym np. polskie ziemniaki jadalne oraz ziemniaki jadalne myte, gotowe do ugotowania. Które będą najlepsze do obiadu lub kolacji?
Śmiało możesz sięgać po odmiany sałatkowe i tzw. ogólnoużytkowe – każda smakuje świetnie! Możesz też wypróbować odmiany takie jak: Irga (tradycyjne polskie ziemniaki), Vineta, Lord, a także bardzo wczesne Denar i Riviera. Są jednak odmiany młodych ziemniaków, które nie sprawdzają się do podawania w tradycyjny sposób. To te, które są raczej mączyste, łatwo się rozpadają i mają delikatniejszy, mniej wyrazisty smak: Tajfun, Bryza czy Cecilia. Te odmiany mogą być podstawą purée, placków albo zapiekanek.
Młode ziemniaki powinny pozostać jędrne i nie rozpadać się pod naciskiem sztućców. Rozgotowane tracą cały wyjątkowy aromat. Ile gotować małe ziemniaki? Najlepiej nie polegać wyłącznie na zegarze, tylko na bieżąco sprawdzać, czy warzywa są już dostatecznie miękkie. Najlepiej po ok. 10 minutach lekko wbić widelec w bulwę i sprawdzić, czy ząbki łatwo w nią wchodzą. Ziemniak nie powinien się rozpaść – to znaczy, że jest już przegotowany.
Istnieje kilka prostych patentów na to, jak ugotować wczesne ziemniaki, by były idealne w smaku. Do wody możesz dodać odrobinę kwaśnego dodatku, np. octu albo soku z cytryny, który sprawi, że struktura ziemniaków będzie delikatniejsza. Ważne jest też to, ile soli dodasz do młodych ziemniaków i w jakim momencie to zrobisz: wbrew pozorom nie powinno się tego robić za wcześnie! Posól wodę dopiero, gdy się zagotuje, żeby skórka zanadto nie zmiękła. Na 1 litr zaleca się wsypać 1 płaską łyżeczkę soli.
Uwielbiane przez pokolenia młode ziemniaki z masłem i koperkiem podane z jajkiem sadzonym lub kefirem to klasyczne i szybkie danie na upalny dzień. Jeśli masz ochotę na mniej oczywistą potrawę z młodych ziemniaków, spróbuj połączyć je z młodą kapustą! Te dwa wiosenne smaki świetnie się uzupełniają, a jeśli do kapusty dodasz boczek, powstanie sycący obiad.
Młode ziemniaki można też szybko upiec w piekarniku, np. z dodatkiem pesto albo fety i pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki takiego dania możesz umieścić na jednej blasze i piec razem – w ten sposób zaoszczędzisz sobie zmywania.
A co powiesz na prawdziwą bombę smaku, czyli sałatkę z młodych ziemniaków z wędzoną makrelą? Ta potrawa nie jest czasochłonna w przygotowaniu, a nada się i na obiad, i na treściwą kolację, a także na grilla albo imprezę w domu. Do ryby i ugotowanych ziemniaków dodaj posiekaną czerwoną cebulę, ogórki kiszone, koperek oraz sos na bazie jogurtu z musztardą.
Sezon na młode ziemniaki czas zacząć – gotuj, piecz, doprawiaj i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)