Długie i ciepłe letnie wieczory to idealna okazja do tego, by spotkać się z przyjaciółmi i zrelaksować na świeżym powietrzu, a przy okazji coś przegryźć. Gdy świeci słońce, najlepiej smakują nam proste potrawy przypominające o beztrosce wakacji: kiełbasa, chleb opiekany na grillu czy lekko roztopione pianki marshmallows. Co będzie lepsze na letnie spotkanie – grill czy ognisko?
Polacy kochają grillowanie – to smaczny i zaskakująco zdrowy sposób na obiad, kolację albo lekką przekąskę. Na grillu przyrządzisz i różne mięsa, i sery, i warzywa, a nawet niektóre owoce: znajdzie się coś pysznego dla każdego, i mięsożerców, i wegetarian oraz wegan. Grill rozpala się stosunkowo szybko – zwłaszcza model gazowy lub elektryczny – i łatwo można kontrolować moc. Z tym sprzętem dość szybko zaserwujesz jedzenie nawet dla większej grupy osób.
Wadą grilla jest to, że ta metoda przygotowywania jedzenia pod chmurką wymaga sprzętu: rozpałki, tacek, akcesoriów do przewracania produktów i innych elementów. Zdaniem niektórych grill ma niewiele wspólnego z ogniskiem, bo nie ma niepowtarzalnego klimatu.
Spędzanie wieczorów przy ognisku ma w sobie niepodrabialną magię i romantyzm. Śpiewy w blasku ognia, ziemniaki z żaru, zapach dymu i trzaskające drewno tworzą wspomnienia, które zostają w pamięci na długo.
Ognisko wolno jednak rozpalać tylko w wyznaczonych miejscach i pod ścisłą kontrolą. Latem wiele lasów jest objętych zagrożeniem pożarowym i wystarczy ułamek sekundy, żeby miłe chwile zmieniły się w tragedię. Pod tym względem grill na działce jest zdecydowanie bezpieczniejszy niż ognisko w środku suchego lasu. Wyzwaniem może też być opiekanie kiełbasy czy pieczenie ziemniaków, bo w ognisku trudniej kontrolować temperaturę i wyczuć moment, kiedy jedzenie jest już dobrze upieczone. Ale jeśli atmosfera jest odpowiednia, a towarzystwo chętne do zabawy, część gastronomiczna imprezy zwykle schodzi na dalszy plan.
Bez względu na to, czy szykujesz ognisko, czy rozpalasz grill ogrodowy, bezwzględnie przestrzegaj zasad bezpieczeństwa! Najważniejsze jest wyznaczenie odpowiedniego miejsca do rozpalenia ognia: z dala od zabudowań i drzew, w miejscu osłoniętym od wiatru. W wielu lasach i parkach można znaleźć specjalnie wyznaczone paleniska, które zapewniają bezpieczeństwo.
Zawsze miej też pod ręką coś do ugaszenia ognia: wodę, piasek albo gaśnicę, i upewnij się, że przed opuszczeniem miejsca imprezy ogień jest całkowicie ugaszony, a popiół zimny. I grill i ognisko są bezpieczne, jeśli zawsze dbasz o odpowiednie warunki.
Na grilla i na ognisko możesz wybrać produkty naszej marki BBQ: gotowe dania w marynacie na grilla, smaczne sosy oraz przyprawy do kiełbas, warzyw i serów. Koneserom tradycyjnego grillowania polecamy kiełbasy i kaszanki, a także chudsze wędliny i mięso, a miłośnikom kuchni wegetariańskiej sezonowe warzywa: cukinię, paprykę, szparagi, a także sery, np. halloumi albo camembert lub roślinne kiełbaski. U nas zawsze znajdziesz COŚ pysznego na grilla i ognisko!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)