Jesień to idealny czas na pyszną i zdrową brukselkę – ale czy to warzywo da się przygotować w smaczny sposób? Oczywiście! Poznaj nasz sposób na gotowanie brukselki tak, aby pozbyć się cierpkiej, nieprzyjemnej goryczki. Dzięki niemu każde danie z brukselki oczaruje i dużych, i małych!
Kluczem do smacznego dania z brukselki są odpowiednie okazy tego warzywa: wybieraj małe, jędrne główki, które są delikatniejsze w smaku niż te przerośnięte. Sięgaj po jak najświeższe produkty, tuż po dostawie.
W Polsce sezon na brukselkę przypada jesienią i zimą: zaczyna się zwykle około października, ale warzywo najlepiej smakuje już po pierwszych mrozach – chłód powoduje, że w liściach wzrasta ilość cukrów, dlatego smakuje delikatniej i nie jest takie gorzkie. Dlatego jeśli chcesz przygotować pyszne danie z brukselką latem, sięgnij po mrożonki ALL SEASONS. Pamiętaj, że mrożenie nie powoduje, że warzywa tracą wartości odżywcze: są równie zdrowe i smaczne jak świeże zebrane w sezonie.
Najlepsza brukselka wybrana? W takim razie pora wziąć się za jej obróbkę: zanim wrzucisz ją do garnka, trzeba ją odpowiednio przygotować, bo właśnie od tego zależy, czy będzie smaczna i czy dobrze się ugotuje.
Najpierw obetnij samą końcówkę głąba – tylko najtwardszą część, tak aby warzywo się nie rozpadło. Następnie usuń zewnętrzne, przywiędłe albo pożółkłe liście i opłucz brukselkę pod zimną wodą, żeby pozbyć się resztek ziemi i piasku. Później pora na nacinanie: wystarczy mały krzyżyk na głąbie o głębokości 0,5-1 cm. Dzięki niemu ciepło szybciej dotrze do środka i brukselka ugotuje się równomiernie, a to szczególnie ważne przy nieco większych główkach, które trudno dogotować do perfekcji.
Nie masz ochoty na mozolne nacinanie każdej główki? Zamiast tego przekrój je na pół i wrzuć do piekarnika – to mniej popularny, ale pyszny przepis na brukselkę do obiadu. Podane w ten sposób warzywo lekko się skarmelizuje i nabierze słodyczy.
Bywa, że co przepis na gotowanie brukselki, to inny czas gotowania. Brukselki co do zasady wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente, około 5–7 minut, tak, by się nie rozpadały. Warto doglądać warzyw w garnku i na bieżąco sprawdzać ich miękkość widelcem: gdy wchodzi w brukselkę z lekkim oporem, to znaczy, że jest gotowa.
Alternatywa dla brukselki gotowanej we wrzątku jest metoda przygotowania na parze. Ile czasu gotować brukselkę w ten sposób? Około 6–8 minut, w zależności od wielkości główek. Sposób obróbki warzyw przed gotowaniem jest taki sam jak w przypadku tradycyjnej brukselki z wody.
Obawiasz się, że mimo odpowiedniego czasu gotowania brukselka wciąż będzie gorzka? Możesz ją lekko zblanszować w dobrze osolonej wodzie, czyli lekko podgotować przed dalszą obróbką. Ile gotować brukselkę w ten sposób? Zwykle wystarczą 2–3 minuty – później trzeba gwałtownie zatrzymać proces gotowania, wrzucając warzywa do zimnej wody z lodem. Dzięki temu brukselka zachowa kolor i świeżość. Następnie możesz dokończyć jej przyrządzanie w piekarniku albo patelni lub dodać do sałatki: na półsurowo będzie bosko chrupać!
Innymi sposobami na wyciągnięcie goryczy z brukselki jest dodanie do wody, w której gotują się warzywa, nieco mleka albo szczypty cukru – te produkty również neutralizują gorzki smak.
Dobrze ugotowana brukselka nie potrzebuje wielu dodatków – jest pyszna w wydaniu solo, lekko oprószona solą morską, polana dobrej jakości oliwą albo kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli masz jednak ochotę na bardziej swojskie, domowe danie jak u mamy, możesz przygotować prostą zasmażkę z masła i bułki tartej albo podsmażyć brukselkę z plastrami boczku – powrót do smaków dzieciństwa gwarantowany!
Wolisz bardziej nowoczesne smaki? Brukselka fantastycznie komponuje się z granulowanym czosnkiem, gałką muszkatołową, kruszonymi orzechami włoskimi albo tartym parmezanem. Miłośnicy kuchni azjatyckiej powinni spróbować tego warzywa w wydaniu słodko-pikantnym, z dodatkiem sosu sojowego i sezamu: to prosty sposób na wegetariańskie danie na kolację z przyjaciółmi albo do lunchboxa do pracy.
Z czym najlepiej komponuje się brukselka przygotowana jako dodatek do dania głównego? Możliwości jest bardzo dużo: od tradycyjnego drobiu czy schabu po mniej popularne na polskich stołach ryby. Świeża, lekko skropiona sokiem z cytryny brukselka będzie pyszną, lekką przeciwwagą dla klasycznych tłustych mięs: gulaszu, pieczeni wołowej albo nieśmiertelnego schabowego, ale równie świetnie odnajdzie się w towarzystwie delikatnego kurczaka podanego np. w sosie śmietanowym.
Jeden z najbardziej kultowych brukselkowych duetów to brukselka z zasmażką podana na purée ziemniaczanym z odrobiną mleka i masła: ten idealnie kremowy smak fantastycznie komponuje się z chrupkim warzywem i bułką tartą. Koniecznie wypróbuj też innych warzywnych partnerów dla brukselki. Co powiesz na chrupiącą, jesienną sałatkę z zielonych liści z dodatkiem brukselki i gruszki lub jabłka albo brukselkę podaną z konfiturą z żurawiny? Dodaj do brukselki COŚ z ALDI i rozkoszuj się idealnym smakiem o każdej porze roku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)