Bez względu na to, czy lubisz gotować, czy za tym nie przepadasz, z pewnością wiesz, że w kuchni szklanek i warzyw nigdy nie jest za dużo. Te ostatnie są źródłem witamin, minerałów i błonnika niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród letnich warzyw prawdziwą królową jest fasolka szparagowa. Co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Po prostu – zamrozić.
Sezon na fasolkę szparagową zawsze trwa zbyt krótko. To pyszne warzywo można jeść solo – najlepiej polane bułką tartą przesmażoną na maśle albo dodawać do innych potraw. Pozwala rozpieścić podniebienie i zadbać o zdrowie. A co zrobić, aby móc cieszyć się nią przez cały rok? Czy fasolkę szparagową można zamrozić? Oczywiście, że tak! Zanim jednak wrzucisz do zamrażalnika żółte lub zielone strączki, sprawdź, jak zrobić to dobrze, by zachować bogactwo składników odżywczych, smak, kolor i chrupiącą teksturę.
Jak przygotować fasolkę szparagową do zamrożenia? Proces ten rozpoczyna się… w sklepie. Fasolkę szparagową kupuj tylko z pewnych źródeł. Przed włożeniem jej do koszyka sprawdź, czy strączki są świeże. Powinny być jędrne (tak, aby można było bez problemu przełamać je w dłoni) i bez oznak zepsucia. Chociaż wydaje się to mało znaczące, tak naprawdę jest najistotniejszą kwestią, kiedy mrozisz warzywa.
Mrożenie fasolki szparagowej na zimę rozpocznij od dokładnego oczyszczenia strączków z końcówek. Jeśli to możliwe, usuń z nich również łyko. Następnie dokładnie opłucz strączki. Możesz je także pokroić. Kolejny ważny krok to blanszowanie fasolki szparagowej.
Blanszowanie fasolki przed mrożeniem hamuje działanie enzymów, które mogłyby doprowadzić do jej zepsucia.
1. Na początek zagotuj garnek wody i wrzuć do niego strączki na około 2-3 minuty.
2. Wyjmij je łyżką cedzakową i włóż do miski z lodowatą wodą. Aby woda miała naprawdę niską temperaturę, możesz wrzucić do niej kilka kostek lodu.
3. Mocz warzywo przez chwilę, aby je zahartować i sprawić, by zachowało smak oraz chrupkość.
Zastanawiasz się, czy można zamrozić fasolkę szparagową bez blanszowania? Można, ale zdecydowanie lepiej tego nie robić. Pominięcie tego kroku może sprawić, że warzywo straci smak i jędrność. Mrożenie fasolki szparagowej bez gotowania nie jest więc dobrym pomysłem.
Kiedy zakończysz blanszowanie i hartowanie fasolki szparagowej, musisz wykonać jeszcze jeden krok: osuszyć strączki. Wystarczy, że wyłożysz je na ręcznik papierowy i zostawisz na kilka chwil. Następnie rozłóż je na tacce w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały i włóż do zamrażalnika na 2–3 godziny. Dopiero po tym wstępnym mrożeniu przełóż je do woreczków. Dzięki temu fasolka się nie poskleja i będzie można w każdej chwili sięgnąć po dowolną ilość, bez konieczności rozmrażania całości.
Oczywiście możesz też od razu umieścić strączki w woreczkach lub pojemnikach, bez wstępnego mrożenia, ale upewnij się, że są dobrze osuszone, bo w przeciwnym wypadku mogą się posklejać.
Odpowiednio zamrożone warzywa zachowują nie tylko swój kolor, konsystencję i smak, ale także bogactwo składników odżywczych. Fasolkę szparagową najlepiej przechowywać w zamrażalniku w temperaturze -18 stopni Celsjusza. Zwróć uwagę, aby warzywa umieścić w odpowiedniej szufladzie lub na przeznaczonej do tego półce.
Wiesz już jak zamrozić fasolkę szparagową na zimę, czas więc odpowiedzieć na pytanie: w jaki sposób ją rozmrozić. To również jest bardzo proste. Strączki możesz gotować lub piec w piekarniku bez rozmrożenia – bez względu na to, czy chcesz zjeść je solo, czy dodać do innej potrawy – zapiekanki, zupy, makaronu.
Jeśli jednak z jakiegokolwiek powodu wolisz rozmrażać warzywa przed gotowaniem, wystarczy, że na 5-6 godzin wcześniej wyjmiesz fasolkę z zamrażalnika, przełożysz do naczynia i włożysz do lodówki. Ale uwaga! Uprzedzamy, ze nie zaleca się ponownego zamrażania strączków. Co prawda nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, ale warzywo może stracić smak i chrupkość.
Mrożoną na zimę fasolkę szparagową możesz przechowywać nawet 12 miesięcy, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić porządny zapas. Oczywiście najlepiej spożyć strączki do kolejnego sezonu, aby latem delektować się świeżymi warzywami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)