Aby zrobić cukier puder domowym sposobem, wystarczy, że skorzystasz z blendera, młynka do kawy lub moździerza. Znając przepis na cukier puder, już nigdy nie zaskoczy Cię brak gotowego produktu podczas przygotowywania wypieków. Tym bardziej że tymi samymi metodami możesz zrobić cukier puder z ksylitolu lub innego słodzika. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku!
Jedynym składnikiem w przepisie na cukier puder jest… cukier! W podstawowej wersji ten produkt to bowiem nic innego jak bardzo drobno zmielone kryształki białego cukru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować również cukier puder z cukru trzcinowego, który ma delikatnie karmelowy posmak i ciemniejszy kolor.
Jeśli chcesz zrobić cukier puder z ksylitolu, erytrytolu, stewii lub innego słodzika, możesz wykorzystać takie same metody. Warto jednak pamiętać, że nie każdy zamiennik cukru ma taką strukturę jak biały, dlatego w przypadku niektórych słodzików uzyskanie idealnie drobnego proszku może wymagać nieco dłuższego mielenia.
Czym zmielić cukier na puder? Możesz zrobić to w młynku do kawy, ale ten sam efekt otrzymasz, korzystając z blendera. Cukier puder zrobiony w ten sposób nie będzie różnił się niczym od tego, który możesz kupić w sklepie. Zaletą domowej produkcji jest jednak to, że możesz przygotować składnik zawsze, kiedy jest Ci potrzebny, bez wychodzenia z domu.
Jak widzisz, do domowego cukru pudru nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń. Jeśli jednak często pieczesz ciasta i chcesz ułatwić sobie mielenie cukru, możesz zaopatrzyć się maszynkę do cukru pudru. Tego typu urządzenia często wyposażone są w sitka, dzięki czemu możesz od razu posypać słodkości.
Jak zrobić cukier puder bez młynka? Jeśli nie masz w domu sprzętu kuchennego, nadającego się do zmielenia cukru, użyj moździerza. Ta metoda będzie wymagała od Ciebie nieco wysiłku, ale może okazać się ratunkiem w nagłych wypadkach.
Bez względu na to, czy kupisz cukier puder w sklepie, czy zrobisz go samodzielnie, przechowuj go w suchym, zacienionym miejscu, np. w szafce kuchennej. Dzięki temu zachowa swoją sypkość i nie zbije się w grudki. Do przechowywania cukru pudru doskonale sprawdzą się wygodne plastikowe pudełka, ozdobne słoiki lub papierowe torebki (szczególnie dla miłośników ekologicznych i niskobudżetowych rozwiązań).
Zadbaj o to, aby opakowanie, które chcesz wykorzystać, było dobrze umyte i szczelne. Dzięki temu cukier puder nie przejmie nieprzyjemnych zapachów, np. tworzywa sztucznego czy innych produktów.
Domowy cukier puder to świetna alternatywa dla gotowego produktu. Możesz zrobić dokładnie tyle, ile akurat potrzebujesz, bez konieczności kupowania całego opakowania. To także idealne rozwiązanie awaryjne, kiedy podczas przygotowywania wypieków zabraknie Ci cukru pudru ze sklepu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)