Aromatyczna filiżanka kawy to idealny sposób na udany poranek albo relaksujące popołudnie. Delikatny smak czarnego lub zabielanego mlekiem albo napojem roślinnym napoju stawia na nogi i dodaje energii – niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej pobudki, a dla innych połączenie kawy i ciastka to najlepszy deser w domu albo w kawiarni na towarzyskim spotkaniu. Jeśli marzysz o pysznej kawie jak z najlepszej kawiarni, ale pitej w domowym zaciszu zawsze, kiedy masz na to ochotę, sprawdź, jaką kawę wybrać do domowego ekspresu, żeby każda jej filiżanka była doskonała!
Zastanawiasz się, jaka będzie najlepsza kawa do expresu? W marketach, sklepach specjalistycznych i w internecie znajdziesz różne produkty – kawy ziarniste, mielone i w kapsułkach, a także kawy rozpuszczalne. Tych ostatnich nie polecamy do żadnego typu ekspresu – są przeznaczone do zalewania gorącą wodą z czajnika, sprawdzą się więc u osób, które nie mają ekspresu albo podczas wyjazdów, kiedy nie masz dostępu do profesjonalnego sprzętu. To, jaka kawa będzie najlepsza, zależy od typu ekspresu. Sprawdź niżej, jakie typy polecamy.
Wybierając kawę, możesz zdecydować się na różne odmiany, z których najpopularniejsze to arabica i robusta. Wybór zależy od Twoich preferencji smakowych i budżetu. Arabica uchodzi za kawę delikatniejszą i łagodniejszą – zawiera mniej kofeiny, więc jest mniej gorzka. Jest też droższa, bo bardziej wymagająca w uprawie. Smakosze preferują arabikę do czarnych kaw takich jak espresso czy americano, a także do kaw przyrządzanych według alternatywnych metod parzenia, na przykład z dripa lub kawiarki albo kawy cold brew, czyli macerowanej na zimno.
Z kolei robusta ma wyższą zawartość kofeiny, co sprawia, że jest mocniejsza i bardziej gorzka w smaku. Wypijana solo na pewno da Ci większego „kopa” niż arabica, ale przez swój intensywny aromat jest też idealna do kaw mlecznych: cappuccino czy latte macchiato. Zawartość mleka w tych kawach balansuje siłę robusty, zapewniając doskonały smak.
Wypróbuj też mieszanki robusty i arabiki – odpowiednie połączenie tych odmian kawy pozwala Ci cieszyć się zaletami obu wariantów, wydobywając z nich to, co najlepsze. Aby przekonać się, który rodzaj najbardziej Ci odpowiada, wypróbuj różne kawy BARISSIMO.
Zastanawiasz się, czy kupić kawę w ziarnach, czy mieloną? A może postawić na kapsułki? To zależy od sprzętu, jakim dysponujesz, i tego, czy stawiasz na wygodę, czy przede wszystkim na smak.
Kawa ziarnista zapewnia pełne smaku, aromatyczne napoje za każdym razem – ziarna mielisz na świeżo, więc zawsze możesz spodziewać się idealnych rezultatów. Paczki kawy ziarnistej powinno się przechowywać szczelnie zamknięte, żeby ziarna nie zwietrzały, ale nie musisz wkładać ich do lodówki – to mit! Równie świeża pozostanie kawa przechowywana w zamkniętej szafce albo spiżarce.
Szukasz kawy, której smak będzie można łatwo modyfikować, uzyskując łagodniejszy, gdy zamarzy Ci się delikatna popołudniowa filiżanka, i mocniejszy, gdy po nieprzespanej nocy będziesz potrzebować solidnej dawki energii? Dla koneserów parzenia kawy idealna jest kawa mielona o różnych stopniach zmielenia. Z jej udziałem zaparzysz tak mocną kawę, jak lubisz.
Jeśli cenisz sobie wygodę i czas, kawa w kapsułkach to rozwiązanie dla Ciebie. Przy minimum wysiłku możesz uzyskać kawowe przysmaki jak z modnych sieciówek. Zwykle kawa w kapsułkach jest mniej intensywna od ziarnistej, ale za to jest prawdziwym rajem dla każdego, kto lubi słodkie napoje na bazie tego napoju, np. pumpkin spice latte albo caramel macchiato. Pamiętaj jednak, że na dłuższą metę kapsułki są droższe od innych typów kawy i generują więcej śmieci.
Na opakowaniach kawy znajdziesz jeszcze jeden parametr: stopień palenia. Jaka kawa jest idealna do latte, a jaka np. do espresso?
Kawy dzielimy na jasno, średnio i ciemno palone, w zależności od tego, jaki kolor mają wypalone ziarna. Im dłużej palona kawa, tym mniej ma kwasowości, a więcej goryczki i intensywności. W kawie jasno palonej (Light Roast) można wyczuć nuty owocowe i cytrusowe – lekkie i delikatne. Nie znaczy to jednak, że są ubogie w kofeinę!
„Średnia” kawa Medium Roast jest najbardziej zbalansowana – nie za gorzka, nie za kwaśna – o aromacie przyjemnej słodyczy z nutami orzechowymi i czekoladowymi. Jednak jeśli Twoja ulubiona kawa to mocha, nie spodziewaj się, że wystarczą ziarna średnio palone, żeby osiągnąć intensywny czekoladowy smak: nuty w kawie są bardzo delikatne. Medium Roast dobrze pasuje do latte i cappuccino, np. na mleku MILSANI albo napojach roślinnych MY VAY.
Profil smakowy kawy Dark Roast, czyli ciemno palonej, to wyraźna goryczka i dymny, prażony aromat przywodzący na myśl karmel i intensywną czekoladę. Paradoksalnie mocno palona kawa ma niższą zawartość kofeiny – ten składnik rozkłada się przy dłuższej obróbce termicznej. Jest idealna do delikatnego espresso.
Różne rodzaje ekspresów wymagają różnych rodzajów kawy – w zależności od metody parzenia i tego, czy ekspres ma funkcję automatycznego mielenia albo czy masz osobny młynek do mielenia kawy. Gotowa kawa mielona będzie idealna, jeśli chcesz szybko i bez bałaganu zaparzyć napój w ekspresie kolbowym, przelewowym lub ciśnieniowym. Kawa ziarnista sprawdza się do ekspresów automatycznych z wbudowanym młynkiem albo do osobnego młynka, w którym zmielisz ją na świeżo. Taka kawa jest dobra do ekspresu ciśnieniowego i kolbowego, a także przelewowego.
Ekspresy na kapsułki wymagają specjalnych jednorazowych opakowań, w których szczelnie zamknięte są pojedyncze porcje kawy. Kapsułki to jedyna forma kawy przeznaczona do tego typu urządzeń – nie próbuj domowych sposobów na ponowne napełnianie kapsułek, bo ryzykujesz zepsuciem ekspresu!
To jaka w końcu jest dobra kawa ziarnista do ekspresu? Arabica, robusta? Jasno palona czy ciemna? Na to pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi – musisz samodzielnie wypróbować kilka różnych kaw ziarnistych lub mielonych, żeby wiedzieć, jakie smaki i aromaty najbardziej Ci odpowiadają i stworzyć osobisty ranking kaw. Kto wie, może to będzie początek nowego hobby?
W ALDI znajdziesz szeroki wybór kaw ziarnistych i mielonych, a także kawę rozpuszczalną. Na początek polecamy ziarnistą Caffè Crema & Aroma BARISSIMO, którą testerzy chwalą za zrównoważony smak i brak goryczki. Amatorom mocniejszych wrażeń doradzamy za to mieloną kawę BARISSIMO Intense lub ziarnistą Espresso Classico. Wypróbuj też klasyczne warianty Medium Roast: Espresso Cremoso, Gustoso albo jasno paloną Crema Dolce.
Mamy nadzieję, że wkrótce odkryjesz, jaka jest dla Ciebie najlepsza kawa ziarnista do ekspresu – ciśnieniowego, automatycznego, przelewowego lub innego! Miłego dnia i smacznej kawusi.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)