Pierogi cieszą się w Polsce ogromną popularnością, a dla niektórych są wręcz przedmiotem kultu. Nie każdy jednak potrafi przyrządzić je we właściwy sposób. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto. Jego podstawę z kolei stanowi dobra mąka. Jaką wybrać? Odpowiedź na to pytanie poznasz dzięki lekturze poniższego poradnika.
Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka na pierogi sprawdzi się najlepiej, postaw na pszenną typu 450 lub 500. Pierwszy z nich to tak zwana mąka tortowa, która pozwala przyrządzić delikatne i miękkie ciasto do pierogów. Dobrze komponuje się zwłaszcza ze słodkimi nadzieniami – na przykład owocowymi. Typ 500 to z kolei mąka uniwersalna, dzięki której ciasto jest nieco bardziej elastyczne i wytrzymałe. Najlepiej nadaje się do pierogów z farszem wytrawnym – na przykład mięsnym lub warzywnym.
Ciasto na pierogi przygotujesz też z mąki pełnoziarnistej, przy czym może się ono okazać twardawe i wymagać większej ilości wody w przepisie. Poniżej znajdziesz produkty dostępne w ALDI, dzięki którym zrobisz idealne ciasto na pierogi:
Ze uwagi na powszechne dziś alergie pokarmowe, coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jak przyrządzić pierogi bezglutenowe. Na szczęście nie jest to nic trudnego! Wystarczy znaleźć odpowiedni zamiennik mąki pszennej. Do najpopularniejszych wyborów należą:
Osoby, które chorują na cukrzycę, powinny zastąpić mąkę pszenną produktem o niższym indeksie glikemicznym. Świetnie sprawdzi się w tu mąka gryczana lub razowa. Ciasto, które z nich powstanie, będzie nie tylko zdrowsze, ale i bogatsze w błonnik, a dzięki temu bardziej sycące.
To, jaki typ mąki na pierogi wybierzesz, będzie miało oczywiście wpływ na smak ciasta. O ile mąka uniwersalna jest dość delikatna i dobrze komponuje się z większością nadzień, o tyle mąka gryczana czy razowa cechuje się bardziej wyrazistym charakterem. Nadaje lekko gorzki posmak pierogom, toteż lepiej pasuje do farszów mięsnych i warzywnych. Wybór powinien więc zależeć zarówno od twojej diety, jak i konkretnych preferencji smakowych.
Skoro wiesz już, jaka mąka do pierogów sprawdzi się najlepiej, poznaj prosty przepis na ciasto.
Stopień trudności: średni
Czas: 20 min (przygotowanie) + 20 min (oczekiwanie)
Liczba porcji: 3
Składniki
Przygotowanie
Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka na pierogi.
Choć za najlepszą mąkę do pierogów uchodzi pszenna typu 450 lub 500, dobry użytek zrobisz też z mąki razowej, gryczanej, kukurydzianej, jaglanej czy ryżowej. Każdy z tych produktów znajdziesz oczywiście w sklepie ALDI. Na naszym blogu czekają sprawdzone przepisy na pierogi:
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
Zdrowy i niezbędny w każdej kuchni? Olej! Poznaj naszą markę Bellasan i odkryj wszechstronne zastosowania tego składnika oraz korzyści dla Twojego zdrowia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)