1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jaka mąka na pierogi? Najlepsze rodzaje i typy mąki do pierogów
Jaka mąka na pierogi?

Jaka mąka na pierogi? Najlepsze rodzaje i typy mąki do pierogów

Pierogi cieszą się w Polsce ogromną popularnością, a dla niektórych są wręcz przedmiotem kultu. Nie każdy jednak potrafi przyrządzić je we właściwy sposób. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto. Jego podstawę z kolei stanowi dobra mąka. Jaką wybrać? Odpowiedź na to pytanie poznasz dzięki lekturze poniższego poradnika.

Jaka mąka na pierogi? Rodzaje i typy mąki, które sprawdzą się do ciasta na pierogi

Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka na pierogi sprawdzi się najlepiej, postaw na pszenną typu 450 lub 500. Pierwszy z nich to tak zwana mąka tortowa, która pozwala przyrządzić delikatne i miękkie ciasto do pierogów. Dobrze komponuje się zwłaszcza ze słodkimi nadzieniami – na przykład owocowymi. Typ 500 to z kolei mąka uniwersalna, dzięki której ciasto jest nieco bardziej elastyczne i wytrzymałe. Najlepiej nadaje się do pierogów z farszem wytrawnym – na przykład mięsnym lub warzywnym.

Ciasto na pierogi przygotujesz też z mąki pełnoziarnistej, przy czym może się ono okazać twardawe i wymagać większej ilości wody w przepisie. Poniżej znajdziesz produkty dostępne w ALDI, dzięki którym zrobisz idealne ciasto na pierogi:

Mąka pszenna uniwersalna0515
Opak. 1 kg
DOBRE PLONY Mąka pszenna uniwersalna
Mąka pszenna uniwersalna
Mąka pszenna tortowa0510
Opak. 1 kg
DOBRE PLONY Mąka pszenna tortowa
Mąka pszenna tortowa
Mąka pełnoziarnista8001443
Opak. 1 kg
GDAŃSKIE MŁYNY Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista

Jaka mąka bezglutenowa na pierogi?

Ze uwagi na powszechne dziś alergie pokarmowe, coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jak przyrządzić pierogi bezglutenowe. Na szczęście nie jest to nic trudnego! Wystarczy znaleźć odpowiedni zamiennik mąki pszennej. Do najpopularniejszych wyborów należą:

  • mąka gryczana
  • mąka kukurydziana
  • mąka jaglana
  • mąka ryżowa.

Jaka mąka na pierogi dla cukrzyka?

Osoby, które chorują na cukrzycę, powinny zastąpić mąkę pszenną produktem o niższym indeksie glikemicznym. Świetnie sprawdzi się w tu mąka gryczana lub razowa. Ciasto, które z nich powstanie, będzie nie tylko zdrowsze, ale i bogatsze w błonnik, a dzięki temu bardziej sycące.

Jaka mąka najlepsza na pierogi? Czy wybór mąki będzie miał wpływ na ciasto na pierogi i jego smak?

To, jaki typ mąki na pierogi wybierzesz, będzie miało oczywiście wpływ na smak ciasta. O ile mąka uniwersalna jest dość delikatna i dobrze komponuje się z większością nadzień, o tyle mąka gryczana czy razowa cechuje się bardziej wyrazistym charakterem. Nadaje lekko gorzki posmak pierogom, toteż lepiej pasuje do farszów mięsnych i warzywnych. Wybór powinien więc zależeć zarówno od twojej diety, jak i konkretnych preferencji smakowych.

Ciasto na pierogi – podstawowy przepis

Skoro wiesz już, jaka mąka do pierogów sprawdzi się najlepiej, poznaj prosty przepis na ciasto.

Stopień trudności: średni

Czas: 20 min (przygotowanie) + 20 min (oczekiwanie)

Liczba porcji: 3

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500) DOBRE PLONY
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do miski i dodaj szczyptę soli.
  2. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i cały czas mieszaj składniki łyżką.
  3. Dodaj olej i zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut.

Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka na pierogi.

Przepisy na pierogi od ALDI

Choć za najlepszą mąkę do pierogów uchodzi pszenna typu 450 lub 500, dobry użytek zrobisz też z mąki razowej, gryczanej, kukurydzianej, jaglanej czy ryżowej. Każdy z tych produktów znajdziesz oczywiście w sklepie ALDI. Na naszym blogu czekają sprawdzone przepisy na pierogi:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Więcej
Pierogi z gęsiną i żurawiną

Pierogi z gęsiną i żurawiną

Więcej
Dobre Plony

Dobre Plony

W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!

Więcej
bellasan

Bellasan

Zdrowy i niezbędny w każdej kuchni? Olej! Poznaj naszą markę Bellasan i odkryj wszechstronne zastosowania tego składnika oraz korzyści dla Twojego zdrowia.

Więcej

Le Gusto

Nasze przyprawy w wielu odmianach dostępne są w marce Le Gusto.

Więcej
1

Mąka

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch