1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Kawa po irlandzku – przepis na klasyczny, rozgrzewający napój z whisky
Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku – przepis na klasyczny, rozgrzewający napój z whisky

Wyobraź sobie chłodny wieczór. Za oknem wiatr targa gałęziami drzew, a Ty siedzisz w wygodnym fotelu, z miękkim kocem na kolanach. Czego brakuje do pełni szczęścia? Czegoś, co rozgrzeje ciało i ukoi zmysły głębokim aromatem: kawy po irlandzku. Zapomnij na chwilę o codziennym pośpiechu i pozwól sobie na moment prawdziwej przyjemności. Irish coffee to klasyk, który zawsze smakuje wyjątkowo. Poznaj historię, sekrety przygotowania i przepis, który pozwoli Ci stworzyć ten legendarny napój we własnym domu.

Skąd pochodzi kawa po irlandzku?

Historia kawy po irlandzku jest równie fascynująca, co jej smak. Narodziny tego kultowego napoju datuje się na lata 40. XX wieku. Zimą 1943 roku, podczas wyjątkowo niesprzyjającej pogody, jeden z samolotów lecących do Nowego Jorku musiał zawrócić do Foynes, a zziębnięci i zmęczeni pasażerowie potrzebowali czegoś, co szybko postawi ich na nogi i rozgrzeje. Szef tamtejszej restauracji postanowił działać spontanicznie: zaparzył mocną, gorącą kawę, dodał do niej solidną porcję irlandzkiej whiskey, odrobinę brązowego cukru i delikatnie ubitą śmietankę, która miała zapobiec zbyt szybkiemu wypiciu. Pasażerowie byli zachwyceni.

Wieść o niezwykłym napoju szybko się rozeszła. Kilka lat później, w 1952 roku, amerykański dziennikarz zakochał się w jego smaku i postanowił przenieść przepis do Stanów Zjednoczonych. Spędził wiele godzin, próbując odtworzyć idealną recepturę. Wysiłki zakończyły się sukcesem, a napój rozsławiono na cały świat.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania napoju?

Sekret idealnego przepisu na kawę irish cream tkwi w proporcjach składników. Oto, czego potrzebujesz:

  • dobra jakościowo, mocna kawa, np. BARISSIMO – to absolutna podstawa. Najlepiej sprawdzi się świeżo zaparzony napar z ekspresu przelewowego, ale możesz też przygotować kawę po irlandzku z ekspresu ciśnieniowego (podwójne espresso przedłużone gorącą wodą). Ważne, by baza miała intensywny smak, ponieważ musi przebić się przez słodycz cukru i moc alkoholu;
  • irlandzka whiskey – w tradycyjnej wersji irish coffee whiskey jest niezbędna, ale możesz eksperymentować i przygotować np. kawę z burbonem;
  • brązowy cukier – najlepiej trzcinowy demerara lub muscovado – lekko karmelowy posmak doskonale uzupełnia głębię kawy i whiskey. Ten składnik odpowiada nie tylko za słodycz, ale i utrzymywanie się na powierzchni napoju śmietanki;
  • gęsta śmietanka – minimum 30%, a najlepiej 36% tłuszczu (tzw. kremówka). Musi być dobrze schłodzona i tylko lekko ubita, do momentu, aż zgęstnieje, ale nadal będzie płynna. Absolutnie nie ubijaj jej na sztywno jak do tortu! Klasyczna irish coffee to nie kawa z whiskey i mlekiem. Warstwa śmietanki ma być aksamitna i lekko chłodna;
  • odpowiednia szklanka do kawy po irlandzku – na nóżce, lekko rozszerzająca się ku górze, wykonana z grubszego, przezroczystego szkła.

Kawa po irlandzku to kawa, którą powinno się delektować, dlatego zarówno dobór składników wysokiej jakości, jak i sposób podania kawy po irlandzku mają ogromne znaczenie.

Przepis krok po kroku na kawę po irlandzku

Składniki (na jedną porcję):

  • 120–150 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
  • 40–50 ml irlandzkiej whiskey
  • 1–2 łyżeczki brązowego cukru
  • 30–40 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%

Przygotowanie:

  1. Podgrzej szklankę do kawy po irlandzku: napełnij ją gorącą wodą i odstaw na minutę, a następnie wylej wodę i wytrzyj naczynie do sucha.
  2. Wsyp brązowy cukier do podgrzanej szklanki. Wlej gorącą kawę (około 2/3 wysokości szklanki) i dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Wlej odmierzoną porcję irlandzkiej whiskey do kawy z cukrem i delikatnie zamieszaj.
  4. W osobnym, schłodzonym naczyniu ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach lekko ubij zimną śmietankę, aż nieco zgęstnieje, ale nadal będzie płynna i lejąca – powinna mieć konsystencję rzadkiego jogurtu.
  5. Odwróć łyżeczkę wypukłą stroną do góry, przyłóż tuż nad powierzchnią kawy (przy ściance szklanki) i bardzo powoli wylewaj lekko ubitą śmietankę, pozwalając jej delikatnie spłynąć i utworzyć wyraźną warstwę na wierzchu kawy.
  6. Podawaj od razu.

Przepis na kawę po irlandzku bez alkoholu

W powyższym przepisie możesz zastąpić whiskey bezalkoholowym syropem o smaku irish cream lub po prostu pominąć alkohol i stworzyć słodką kawę z warstwą delikatnej śmietanki. Pamiętaj jednak, że klasyczna kawa po irlandzku znacząco różni się od napojów przygotowywanych z dodatkiem likieru typu irish cream czy irish cappuccino (przepis na ten napój bazuje na espresso i spienionym mleku) – te warianty są słodsze i mają inną konsystencję.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch