grill

Kiełbasa z grilla – jak przygotować kiełbasę i marynatę?

Grillowana kiełbasa to pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy podczas przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych. Przed rozgrzaniem rusztu warto jednak zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego, jak zrobić kiełbasę na grilla. Oto one!

m

Jaka kiełbasa na grilla będzie najlepsza?

Polska od kilkuset lat słynie z produkcji kiełbas, toteż wybór tej odpowiedniej na grilla może stanowić nie lada wyzwanie. Nie każda będzie bowiem równie smaczna, gdy zdejmiesz ją z rusztu. Jakich zasad przestrzegać podczas zakupów?

Przede wszystkim zwróć uwagę na zawartość wody w kiełbasie. Im mniejsza, tym mięso bardziej suche i trudniejsze do grillowania:

●       Kiełbasy trwałe mają w składzie do 36% wody (np. kabanosy, salami) i nie nadają się do grillowania, ponieważ szybko wysychają.

●       Kiełbasy półtrwałe zawierają od 36 do 56% wody (np. polska czy krakowska) i dobrze sprawdzają się jako posiłek z rusztu.

●       Kiełbasy nietrwałe mają największą zawartość wody (np. biała i śląska), której nadmiar odparowuje podczas grillowania, pozostawiając mięso soczystym i aromatycznym.

Pod uwagę weź również stopień rozdrobnienia mięsa. Wybieraj wyłącznie kiełbasy średnio- (np. toruńska) lub grubo-rozdrobnione (np. dębicka), unikając drobno-rozdrobnionych (np. salami) i homogenizowanych (np. parówki).

Podsumowując, najlepszą kiełbasą na grilla będzie taka o stosunkowo dużej zawartości wody i niewielkim rozdrobnieniu mięsa, czyli na przykład śląska lub zwyczajna.

m

Jak nacinać kiełbasę na grilla?

Choć przyjęło się zawsze nacinać kiełbasę przed umieszczeniem jej na ruszcie, metoda ta ma również swoich przeciwników. Wychodzą oni z założenia, że mięso traci w ten sposób to, co najważniejsze – tłuszcz, czyli nośnik smaku. Zwolennicy nacinania mogą stwierdzić, że w wyniku pękania kiełbasek na grillu tłuszcz i tak wycieknie. To oczywiście prawda, ale nie będzie się on wytapiał od samego początku, tylko od pewnego momentu, więc strata powinna okazać się znacznie mniejsza.

Jaki z tego wniosek? Decyzję warto uzależnić od tego, czy wolisz kiełbaski mocno wypieczone, czy tłuste i soczyste. Ciekawą alternatywą może też okazać się nakłuwanie mięsa zamiast jego nacinania.

Jeśli jednak zdecydujesz się na klasyczne nacinanie, zadasz sobie pewnie pytanie, jak pokroić kiełbasę na grilla. Możesz robić pojedyncze nacięcia po skosie lub takie układające się w szachownicę. To drugie rozwiązanie sprawi, że skórka popęka i przypiecze się w atrakcyjny wzór, zapewniając mięsu apetyczny wygląd. Zawsze uważaj jednak na to, aby nacięcia nie miały więcej niż 3 mm głębokości. W przeciwnym razie kiełbaski na grilla mogą rozpadać się na ruszcie.

m

Jak przygotować kiełbasę na grilla?

Pieczenie kiełbas na grillu jest wyjątkowo proste, więc proces ich przygotowania można tak naprawdę ograniczyć do nacięcia mięsa i położenia go na ruszcie. Warto jednak zastanowić się również nad przyprawieniem kiełbasek…

Czy i jak przyprawić kiełbasę na grilla?

Kiełbasy to produkty gotowe do grillowania. Upieczone na ruszcie, będą miały słony, wyrazisty smak i charakterystyczny aromat. Nie oznacza to jednak, że nie można nadać im dodatkowych walorów.

Warto sięgnąć po czosnek oraz zioła i natrzeć nimi kiełbaski przed umieszczeniem ich na grillu. Ciekawym rozwiązaniem okaże się również specjalna mieszanka przypraw barbeque. Jeśli chcesz, możesz też zawinąć kiełbasę w folię aluminiową razem z cebulą, masłem i innymi dowolnymi składnikami. Pieczona w taki sposób, przesiąknie dodatkowymi aromatami.

Kiełbasa na grilla – przepis

Proces przygotowania kiełbasy z grilla będzie różnił się przede wszystkim w zależności od tego, jakie źródło ciepła wybierzesz do jej obróbki:

●       Kiełbasa z grilla węglowego – umieść na ruszcie przygotowane wedle uznania kiełbasy i regularnie je obracaj, grillując około 15 – 20 minut (8 – 10 min, jeśli przyrządzasz kiełbaski parzone).

●       Kiełbasa z grilla elektrycznego – przygotujesz ją w taki sam sposób jak kiełbasę na tradycyjnym ruszcie.

●       Grillowana kiełbasa z piekarnika – piecz ją przez 40 – 50 minut w 180 stopniach Celsjusza, regularnie odwracając i smarując glazurą przygotowaną np. z musztardy, keczupu i miodu – dzięki temu mięso nie wyschnie przez ten czas.

●       Kiełbasa z patelni grillowej – najlepiej przekroić ją wzdłuż i umieścić na patelni naciętą stroną do dołu, a następnie smażyć przez 3 – 4 minuty z obu stron, aż do zarumienienia.

 

m

Kiełbasa z grilla inaczej – kiełbasa z grilla w marynacie

Jeśli chcesz nadać mięsu niepowtarzalny smak, zawsze możesz zdecydować się na przygotowanie marynaty do kiełbasy na grilla. W tym celu wystarczy zmieszać musztardę z miodem i dodać do nich drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz ulubione przyprawy. Obtocz mięso w takiej zalewie i pozostaw w lodówce na około 2,5 godziny.

Marynatę do kiełbasy z grilla możesz przygotować także w wersji ziołowej lub pikantnej. Wszystko zależy od Twoich własnych upodobań. Niezależnie od tego, na jaki wariant się zdecydujesz, niezbędne składniki znajdziesz w sklepie ALDI!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch