Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni, reguluje ciśnienie krwi i pracę układu nerwowego. Dorosły człowiek musi zadbać o to, aby w diecie znalazły się produkty, które dostarczą aż 3500 mg tego składnika mineralnego. Dlaczego „aż”? Na tle innych mikro- i makroskładników to właśnie potasu potrzebujemy w największych ilościach.
Jednak co, gdy w diecie pojawi się go jeszcze więcej? To wcale nie jest takie trudne – wiele produktów dostarcza potas. U zdrowych osób nadmiar tego składnika jest sprawnie usuwany przez nerki i nie stanowi żadnego zagrożenia. Są jednak tacy, u których stwierdzenie hiperkaliemii (podwyższonego poziomu potasu we krwi) jest poważnym zagrożeniem. Dotyczy to osób z przewlekłą chorobą nerek czy niewydolnością serca.
W takich sytuacjach dieta jest elementem leczenia i zakłada kontrolowanie spożycia źródeł potasu.
Czy kawa to „bomba potasowa”? Filiżanka czarnej parzonej kawy mielonej (o objętości ok. 200 ml) dostarcza średnio od 110 do 160 mg potasu. Ponieważ proces przetwarzania w niewielkim stopniu wpływa na skład odżywczy, kawa ziarnista i kawa mielona mają podobną zawartość tego pierwiastka.
Dla porównania: w szklance soku pomarańczowego znajduje się około 450 mg, w średnim bananie blisko 400 mg, a w jednym pomidorze około 480 mg. Jak widzisz, kawa dostarcza potas, ale wcale nie jest głównym źródłem tego pierwiastka w diecie.
Zwróć uwagę, że ziarna kawy mają w sobie nie tylko potas, ale i magnez, wapń oraz wiele innych korzystnych składników. Kiedy zalewamy kawę wodą, część z nich przechodzi do naparu. Konkretna ilość jest zmienna i zależy od tego, ile kawy użyjemy, jak drobno zostało zmielone ziarno, ile trwało parzenie i jaką techniką przygotowano napój.
Czy rodzaj kawy ma więc znaczenie przy hiperkaliemii? Teoretycznie tak, ale nie aż tak duże, by za każdym razem wyliczać dokładną zawartość potasu w filiżance. Większe znaczenie ma objętość porcji i to, ile razy dziennie sięgasz po filiżankę.
Nie każda osoba z podwyższonym potasem musi całkowicie zrezygnować z kawy. Wiele zależy od tego, jakie są wyniki badań, jak pracują nerki i jak wygląda cała dieta. U niektórych lekarze dopuszczają jedną filiżankę czarnej kawy dziennie. U innych – szczególnie z zaawansowaną niewydolnością nerek – kawa jest całkowicie wykluczona.
Zwróć uwagę na to, że sama kofeina nie zwiększa poziomu potasu we krwi. Wpływa na ciśnienie i układ nerwowy, ale nie na gospodarkę elektrolitową. Zanim więc „dla bezpieczeństwa” wykluczysz kawę BARISSIMO z codziennej diety, weź pod uwagę, że o ogólnym ryzyku zbyt wysokiego poziomu potasu decyduje suma wszystkich produktów spożytych w ciągu dnia.
Gdzie znajduje się najwięcej potasu? Źródła tego pierwiastka to przede wszystkim:
Ważna jest zatem świadomość dietetyczna i znajomość listy niezalecanych produktów oraz mechanizmów zachodzących w organizmie.
Dodatki do kawy mogą zwiększyć zawartość potasu nawet kilkukrotnie.
Czy biała kawa jest zakazana? To zależy… od ilości wykorzystanego mleka, jego rodzaju i częstotliwości picia takiego napoju. Jeśli nie lubisz czarnej kawy, zamiast caffe latte wybierz jednak wariant z niewielką ilością mleka.
Konieczność ograniczenia kawy nie oznacza, że musisz rezygnować z przyjemności – istnieje wiele alternatywnych napojów o niskiej zawartości potasu. Po które możesz sięgać bez większych obaw?
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)