Grillowana ryba jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. To znakomity pomysł na pożywny i wartościowy obiad lub kolację. Jeśli masz ochotę na delikatną i soczystą potrawę z rusztu, zobacz nasze przepisy na rybę z grilla!
Nie każda ryba w równym stopniu nadaje się na grilla. Robiąc zakupy, unikaj przede wszystkim głęboko mrożonych filetów, które ze względu na dużą wilgoć mogą rozpadać się na ruszcie. Stawiaj przede wszystkim na świeże ryby o zwartym mięsie. Zachowają one swój kształt podczas obróbki termicznej i nie utracą smaku.
Najpopularniejsze ryby na grilla to:
● Łosoś – jest jedną z najczęściej grillowanych ryb. Ma delikatne, soczyste mięso i bogaty smak. Można położyć go na ruszcie w całości lub w postaci filetów. Co więcej, łosoś dobrze komponuje się z różnymi marynatami i przyprawami.
● Tuńczyk – ma intensywny smak i mięso o jędrnej konsystencji, dzięki czemu doskonale nadaje się na grilla. Aby tuńczyk pozostał soczysty, powinno się go piec krótko i w stosunkowo wysokiej temperaturze.
● Dorsz – to biała ryba o delikatnym smaku i miękkim mięsie. Jest popularna ze względu na swój wszechstronny charakter, dzięki któremu dobrze komponuje się z wieloma marynatami. Dorsza można grillować jako filety lub w formie steków.
● Mintaj – to ryba o delikatnym mięsie i subtelnym smaku. Jest łatwo dostępna i względnie niedroga. Można ją przyprawiać na wiele różnych sposobów.
● Makrela – ma bogaty smak i tłuste mięso, dzięki czemu świetnie nadaje się do grillowania. Makrelę można kłaść na ruszcie w całości lub w postaci filetów.
● Halibut – to duża, biała ryba ceniona za swoją miękką teksturę i łatwość obróbki termicznej. Na grillu halibut zyskuje lekko wędzone aromaty i zachowuje soczystość. Dzięki jego konsystencji można go wygodnie i bezpiecznie obracać na ruszcie.
● Pstrąg – to ryba o różowym mięsie i naturalnym aromacie. Jest popularna zarówno w wersji hodowanej, jak i dzikiej. Pstrąg dobrze sprawdza się na grillu, ponieważ zachowuje swój smak, a jego skórka staje się chrupiąca.
Jak więc widzisz, do wyboru masz całe mnóstwo smacznych i łatwo dostępnych ryb. Z łatwością znajdziesz wśród nich produkt wpisujący się w Twoje kulinarne gusta.
Większość wymienionych wyżej gatunków ryb cechuje się delikatnym smakiem i wszechstronnym charakterem. Możesz doprawiać je więc zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, mając pewność, że ich mięso dobrze skomponuje się z wybraną marynatą. Jeśli zastanawiasz się, na jakie przyprawy warto postawić w przypadku grillowanej ryby, skorzystaj z poniższych propozycji:
● Marynata cytrynowa – możesz wymieszać sok z cytryny z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, świeżymi ziołami (takimi jak rozmaryn, tymianek czy natka pietruszki) oraz odrobiną soli i pieprzu.
● Mieszanka ziół – świeże lub suszone zioła, takie jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek czy estragon, nadają rybie intensywny aromat i charakterystyczny smak.
● Marynata miodowo-sojowa – kombinacja miodu, sosu sojowego, czosnku, imbiru i soku z limonki lub pomarańczy nadaje rybie słodko-pikantny smak. Ta marynata doskonale komponuje się z łososiem, tuńczykiem czy dorszem.
● Mieszanka pikantna – jeśli preferujesz pikantne smaki, możesz użyć marynaty na bazie ostrej papryki, chili, pieprzu cayenne, czosnku i limonki.
Wśród powyższych propozycji każdy powinien znaleźć idealny smak ryby z grilla dla siebie!
Czas grillowania ryby powinien zależeć przede wszystkim od wybranego rodzaju mięsa. Im grubsze i bardziej zbite, tym dłużej powinno leżeć na ruszcie. Filety z ryby będą potrzebowały zazwyczaj krótszej obróbki niż na przykład cała makrela czy pstrąg. Najdłużej na grillu należy natomiast trzymać steki o gęstym mięsie, choćby z halibuta. Ogólnie czas może się więc wahać od 3 do 10 minut grillowania z każdej strony.
Pamiętaj, że proces obróbki termicznej możesz usprawnić, decydując się na rybę z grilla w folii aluminiowej. Pomoże Ci ona również dodatkowo zabezpieczyć delikatne mięso przed rozpadaniem na ruszcie. Podobną funkcję pełnią specjalne kosze do grillowania ryb, ułatwiające ich wygodne obracanie. Jeśli zamierzasz często przyrządzać dania tego typu, koniecznie zaopatrz się w to praktyczne akcesorium!
Jeżeli pogoda pokrzyżuje Ci plany, możesz zdecydować się też na rybę z grilla elektrycznego. W tym przypadku nie musisz wprowadzać do przepisu żadnych modyfikacji. Mięso powinno usmażyć się w takim samym czasie co na tradycyjnym ruszcie węglowym. Jeszcze inną alternatywę stanowi przyrządzanie ryby na patelni grillowej lub w piekarniku. Korzystając z tych metod, trzeba mieć jednak na uwadze odpowiednio krótszą lub dłuższą obróbkę termiczną.
Bez względu na to, czy zdecydujesz się zrobić rybę na grillu elektrycznym, czy węglowym, nasze przepisy zagwarantują Ci kulinarny sukces!
Grillowaną rybę można podawać z wieloma różnymi dodatkami, dobieranymi według
indywidualnych preferencji smakowych. Do najpopularniejszych rozwiązań należą:
● świeże warzywa grillowane – na przykład cukinia, szparagi czy bakłażan,
● sałatki – składające się z zielonej sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek czy
awokado,
● sosy i dipy – na przykład tzatziki czy chimichurri,
● ziemniaki – gotowane, podsmażane lub grillowane,
● ryż lub kasza.
Skoro wiesz już, jak zrobić rybę z grilla i z czym ją podawać, wybierz swoje ulubione
produkty w ALDI i postępuj według naszych wskazówek, aby przygotować pyszny i zdrowy
posiłek dla swoich bliskich!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)