ser-na-grilla

Ser na grilla — jaki rodzaj wybrać i jak go przygotować?

Sezon na grilla czas zacząć! Już wkrótce na ruszt trafią nie tylko steki i kiełbaski, ale też warzywa i sery. Te ostatnie są chętnie wybierane zwłaszcza przez wegetarian, ale jak się zaraz przekonasz — mogą urozmaicić każde menu. W naszym poradniku podpowiemy Ci, jak przyrządzić grillowany ser i z jakimi dodatkami go serwować!

ser-na-grilla

Jaki ser na grilla wybrać?

Planując grillowanie sera, musisz najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki jego rodzaj wybrać. Nie każdy gatunek w równym stopniu nadaje się bowiem na ruszt. Jeden zrobi się chrupiący na zewnątrz i zachowa miękki środek, a drugi przecieknie przez kratkę i spłonie w żarze. Jaki ser na grilla należy wybrać?

ser-na-grilla

Halloumi

Grillowany ser halloumi to wspaniałe danie, które trudno zepsuć. Pod wpływem wysokiej temperatury nie topi się on, tylko rumieni. Zyskuje chrupiącą skórkę, zachowując swój pierwotny kształt. W jego przypadku nie musisz się więc przejmować używać folii aluminiowej.

Jak grillować ser halloumi? Wystarczy pokroić go w stosunkowo grube plastry i położyć bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Jeśli masz taką ochotę, możesz doprawić go wybranymi przyprawami, ale pamiętaj, że nawet bez nich halloumi z grilla jest stosunkowo słony.

ser-na-grilla

Camembert

Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na grilla. Odznacza się wytrawnym smakiem, który doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Ze względu na miękką konsystencję najlepiej przyrządzać go na tackach. Popularną potrawą jest także grillowany camembert w folii. W takim przypadku cały ser zawija się razem z przyprawami, czosnkiem i oliwą, a następnie kładzie na ruszcie na 10 — 20 minut.

Jeśli chcesz przygotować inny ser pleśniowy z grilla, możesz spróbować takich gatunków jak blue czy gorgonzola. Pamiętaj jednak, że wszystkie one bardzo szybko się topią, więc trzeba uważać, aby nie pozostawały nad żarem zbyt długo.

ser-na-grilla

Oscypek

Oscypek z grilla to przekąska, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Cechuje się słonawym smakiem i dymnymi aromatami, dzięki czemu znakomicie pasuje zarówno do warzyw, jak i do konfitur. Odpowiedź na pytanie, jak grillować oscypka, jest bardzo prosta — wystarczy położyć go bezpośrednio na ruszcie i poddawać obróbce przez 2 minuty z każdej strony. Serek z grilla powinien delikatnie zmięknąć i zarumienić się z zewnątrz.

ser-na-grilla

Inne sery grillowe

Choć najlepiej na ruszcie zachowają się wymienione wyżej gatunki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po inne sery. Grillowana mozzarella świetnie sprawdzi się na przykład jako składnik farszu w nadziewanych warzywach, choć nie nadaje się do bezpośredniego opiekania nad żarem. Podobne zastosowanie znajdzie cheddar, który warto stopić już na mięsie, przygotowując choćby burgery. Obróbce w folii aluminiowej można poddać też ser feta, a na tackach grillować aromatyczny włoski ser taleggio.

ser-na-grilla

Jak przygotować ser na grilla?

Proces przygotowania grillowanego sera powinien zależeć zarówno od jego rodzaju, jak i od typu rusztu, który wykorzystujesz. Grill elektryczny czy gazowy będzie bowiem od razu gotowy do użycia, a tradycyjny węglowy należy odpowiednio wcześnie rozpalić i zaczekać, aż wytworzy się żar.

Twarde sery grillowe — takie jak oscypek czy halloumi — możesz kłaść bezpośrednio na ruszcie. Najczęściej nie trzeba ich też przyprawiać. Cały proces jest więc bardzo prosty, a przekąski zawsze smakują znakomicie. Uważać musisz jedynie na czas obróbki, ponieważ halloumi łatwo przypalić, a oscypek może się całkiem roztopić.

Przyrządzając grillowany ser camembert, obowiązkowo skorzystaj z tacki, a najlepiej zawiń go w folię aluminiową. Możesz go też wcześniej zamarynować na godzinę w ziołach i oliwie, co zdecydowanie wzbogaci jego smak. Zwróć uwagę na to, aby nie pozostawał na ruszcie zbyt długo. Dotyczy to zresztą wszystkich miękkich serów.

ser-na-grilla

Z czym podawać grillowany ser?

Grillowany ser można podawać z wieloma różnymi dodatkami, tworząc zarówno słodkie, jak i wytrawne kompozycje. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji oraz od wybranego rodzaju sera grillowego:

  • Idealnym dodatkiem do grillowanego oscypka jest żurawina. Osiągniesz dzięki temu jedyny w swoim rodzaju słono-słodki smak.
  • Grillowany ser halloumi to pełnoprawne danie, które serwować możesz nawet z frytkami czy sałatą. Idealnie pasują do niego różnego rodzaju sosy — na przykład czosnkowy czy barbecue.
  • Camembert na grilla warto wzbogacić smażoną cebulką, czosnkiem i oliwą. Dodając do niego żurawinę lub inne owoce, osiągniesz ciekawą, lekko słodką kompozycję smakową.
  • Mozzarella z grilla najlepiej smakuje z pomidorami, a feta jako składnik sałatek podawanych z dressingiem. Oba rodzaje serów znakomicie sprawdzą się również jako dodatek do dań warzywnych — na przykład faszerowanej papryki czy szaszłyków z bakłażanem, cukinią i pieczarkami.
ser-na-grilla

Ser na grilla — przepisy

Skoro wiesz już, jakie sery na grilla wybierać i z czym je podawać, koniecznie zapoznaj się z naszymi oryginalnymi przepisami na serowe dania z rusztu!

halloumi

Grillowany ser Halloumi

Więcej
Roladki z cukinii i fety spięte wykałaczkami na talerzu - Przepisy na gania z grilla

Szaszłyki z cukinią i fetą

Więcej
wrap

Mozzarella Wrap z serem bałkańskim

Więcej
Grillowane pomidory z nadzieniem posypane szczypiorkiem - Przepisy na dania z grilla

Grillowane pomidory

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch