1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Czy gotowanie na parze odchudza? Fakty i mity o zdrowym gotowaniu
1

Czy gotowanie na parze odchudza? Fakty i mity o zdrowym gotowaniu

Przepisy diety z parowaru wciąż królują wśród tych „dietetycznych”. W teorii – łatwiej, zdrowiej, szybciej. W praktyce (czasami) – kuchnia pachnie brokułem, a rodzina kręci nosem na brak chrupiącej skórki na kurczaku. Zwolennicy dietetycznych obiadów na parze twierdzą, że to prosty sposób na smukłą sylwetkę, przeciwnicy – że efektem są posiłki bez smaku. Kto ma rację? Czy parowanie faktycznie „odchudza”? Sprawdzamy.

Jak działa gotowanie na parze i jakie są jego zalety?

W gotowaniu na parze – co oczywiste – wykorzystujemy właściwości wody, która w temperaturze powyżej 100°C zamienia się parę wodną. Wysoka temperatura umożliwia obróbkę bez kontaktu z wrzątkiem czy tłuszczem.

Jakie zalety ma dietetyczne gotowanie na parze?

●     Ciepło przekazywane przez parę gotuje warzywa, mięso lub ryby. Zachowuje przy tym ich naturalną strukturę oraz składniki odżywcze, które często „uciekają” do wody podczas tradycyjnego gotowania.

●     Parowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, nie prowadzi do przypalenia ani powstawania związków niekorzystnych dla zdrowia.

●     Przygotowywane w ten sposób potrawy są lekkostrawne, mają wyraźny, naturalny smak i atrakcyjny wygląd.

●     Największą zaletą tej techniki jest oszczędność czasu – kilka produktów można przygotować jednocześnie na różnych poziomach parowaru.

Czy gotowanie na parze wspomaga odchudzanie?

Wiele osób deklaruje, że stosując dietę na parze, schudło kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie. No niestety… żaden sprzęt kuchenny nie wygeneruje deficytu kalorycznego i magicznie nie sprawi, że zacznie się proces odchudzania. Parowar nie zmienia kaloryczności produktów, ale umożliwia ich obróbkę, bez dodawania kalorycznych składników, np. oliwy czy masła.

Efekt odchudzający osiąga się wyłącznie przez utrzymywanie odpowiedniego bilansu energetycznego: spożywanie mniejszej ilości kalorii niż wynosi wydatek energetyczny organizmu. Ponieważ parowanie eliminuje konieczność dodawania tłuszczu podczas obróbki termicznej, to automatycznie pozwala łatwiej kontrolować wartość energetyczną posiłków.

Czy jedzenie na parze odchudza? Różnica w kaloryczności między piersią z kurczaka smażoną na oleju a gotowaną na parze może wynosić kilkadziesiąt, czasem ponad sto kilokalorii na porcję. Dzięki takim potrawom na parze odchudzanie przychodzi więc łatwiej. Oczywiście wciąż musisz dbać o skład posiłków, racjonalne ograniczenie kalorii (300–500 kcal względem całkowitego zapotrzebowania) i budowanie zdrowych nawyków.

Porównanie parowania z innymi metodami gotowania

Tradycyjne gotowanie prowadzi do strat cennych składników odżywczych – witaminy rozpuszczalne w wodzie „przechodzą” do wywaru, który często trafia do zlewu.

Smażenie, grillowanie i pieczenie najczęściej wymagają dodatku tłuszczu lub narażają produkty na kontakt z bardzo wysoką temperaturą. Procesy, które zachodzą wtedy w produktach, sprzyjają powstawaniu związków niekorzystnych dla zdrowia – strach pomyśleć, że niektórzy celowo lekko przypalają swoje posiłki „dla lepszego smaku”.

Czy efekty diety z parowaru są rzeczywiście nieporównywalne z efektami odżywiania z wykorzystaniem innych sposobów przygotowywania potraw? Parowanie sprawdza się wszędzie tam, gdzie liczą się lekkość, prostota i zachowanie naturalnego smaku. Musisz pamiętać, że nie każdy produkt nadaje się do gotowania na parze, a sam fakt używania parowaru nie sprawi, że dieta stanie się zdrowa.

Co można i warto gotować na parze, a czego lepiej nie?

Na parze najlepiej przygotowywać:

●     warzywa o zwartej konsystencji, np. brokuły, kalafiory, szparagi, marchew, cukinię, fasolkę szparagową, groszek zielony, bataty, ziemniaki,

●     grzyby, np. pieczarki, boczniaki,

●     delikatne ryby, np. dorsza, mintaja, łososia atlantyckiego,

●     owoce morza, np. z naszej marki własnej GOLDEN SEAFOOD

●     mięso drobiowe,

●     klopsiki z mięsa mielonego,

●     pierożki, kluski, knedle z owocami,0

●     owoce (jabłka, gruszki, morele).

Ten sposób obróbki nie nadaje się do przygotowywania produktów o niskiej zawartości białka i wysokiej zawartości wody (np. pomidorów, warzyw liściastych), które podczas parowania tracą strukturę i smak. Podobnie jest w przypadku mięsa o dużej zawartości tłuszczu lub produktów, które muszą zachować chrupkość.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch