Słodka, świeżutka kukurydza najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią – w Polsce zbiory kolb kukurydzy cukrowej przypadają na lipiec, sierpień i wrzesień. To smaczny i zdrowy lekki posiłek idealny na upały: kukurydza zawiera witaminy z grupy B, C i E, a także potas, magnez, fosfor, żelazo i cynk, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ugotowana kolba kukurydzy polana odrobiną masła – czego chcieć więcej w słoneczne, letnie popołudnie? Poznaj przepis na idealną gotowaną kukurydzę!
To, ile minut gotować kukurydzę, zależy od jej świeżości. Zalecany czas gotowania kukurydzy w przypadku świeżej, młodej kolby – żeby zachować jędrne, chrupiące ziarna – to około 7–10 minut. Starsze kolby potrzebują więcej czasu (15-20 minut), bo ziarna są już twardsze. Ważne, żeby nie gotować kukurydzy za długo – rozgotowana nie jest smaczna.
Zwróć też uwagę na obecność liści i włókien, które izolują ciepło i sprawiają, że kukurydza gotuje się wolniej. Czas gotowania kukurydzy w kolbie owiniętej liśćmi to co najmniej 15 minut.
Od czego zacząć przygotowanie kukurydzy z wody?
1. Napełnij wodą szeroki garnek, w którym kolby bez problemu się zmieszczą.
2. Kiedy woda zacznie bulgotać, do garnka wrzuć kukurydzę.
3. Gotuj kolby we wrzącej wodzie, aż ziarna zmiękną.
Sekretem uzyskania aksamitnie miękkiej kukurydzy jest gotowanie jej w nieosolonej wodzie. Sól należy dodać dopiero na samym końcu. Składnik ten sprawia bowiem, że ziarna stają się twarde i niesmaczne. Najlepiej doprawić kukurydzę już po ugotowaniu, tuż przed podaniem.
Gotowanie kolby kukurydzy na parze sprawia, że warzywo zachowuje więcej składników odżywczych. Przygotowana na parze kukurydza jest zdrowa i smaczna, dlatego warto wypróbować ten patent na prosty obiad czy kolację. Możesz zastosować tę technikę, nawet jeśli nie masz w domu specjalnego wkładu do gotowania na parze.
1. Do dużego garnka wlej wodę, pozostawiając ok. 10 cm do brzegu. Pamiętaj, że woda nie może dotykać warzywa – w tej metodzie ma działać wyłącznie para.
2. Na naczyniu umieść wkład do gotowania lub… metalowy durszlak, który doskonale go zastąpi.
3. Na wkładzie lub durszlaku połóż kolby.
4. Kiedy woda się zagotuje, przykryj garnek pokrywką.
5. Czas gotowania dobierz w zależności od wielkości i świeżości warzywa – analogicznie jak w przypadku metody tradycyjnej.
Wiesz już, że nie należy dosalać wody do gotowania kukurydzy, jak więc ją doprawić? Kukurydza z wody albo na parze nie potrzebuje wielu dodatków, żeby rozpieścić Twoje podniebienie: wystarczy polać ją roztopionym masłem i posypać odrobiną soli. W tym przypadku zdecydowanie mniej znaczy więcej – nadmiar przypraw tylko zaszkodzi temu pysznemu warzywu.
Szukasz oryginalnych smaków, a tradycyjnie doprawiona kukurydza z wody już Ci się znudziła? Spróbuj dodać odrobinę kminku albo sproszkowanej słodkiej papryki – kto wie, może takie wydanie tego żółtego warzywa będzie Twoim kulinarnym odkryciem? Niektórzy lubią też kukurydzę na słodko, doprawioną cynamonem lub kardamonem. Możesz spróbować i takiej wersji, żeby przekonać się, jak smakuje takie połączenie.
A z czym podać gotowaną kukurydzę, żeby powstał pełnowartościowy posiłek, na przykład obiad albo pożywna kolacja? Warto zadbać o źródło białka, które sprawi, że za chwilę znowu nie zgłodniejesz: grillowany kurczak albo ser halloumi będą w sam raz. W towarzystwie kukurydzy doskonale smakują też inne warzywa – konserwowe lub mrożone np. ALL SEASONS.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)