Sezon na bób kończy się zawsze zbyt szybko. Nie musisz żegnać się z ulubionym smakiem na kolejnych jedenaście miesięcy. Mrożenie bobu to najprostszy sposób, by przez całą zimę cieszyć się zielonymi strączkami pełnymi błonnika, białka i witamin. Żeby w środku w okresie jesienno-zimowym nie przeżyć zawodu, warto wiedzieć, jak zrobić to dobrze. Jak najlepiej mrozić bób? Pokazujemy krok po kroku.
Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak przygotować bób do zamrożenia, musisz wybrać odpowiednie ziarna: świeże, jędrne i intensywnie zielone. Unikaj przejrzałych, o niejednolitym kolorze, z plamami i żółtym zabarwieniem. Po tym etapie możesz przejść do kolejnych kroków mrożenia świeżego bobu. Jak to zrobić?
1. Dokładnie przepłucz bób w zimnej wodzie. Usuń zanieczyszczenia i ewentualne resztki strąków.
2. Zagotuj dużą ilość wody w garnku i dodaj łyżeczkę soli – dzięki temu bób zachowa kolor.
3. Wrzuć bób do wrzątku i gotuj nie dłużej niż 3 minuty.
4. Po tym czasie szybko przełóż bób do miski z lodowatą wodą. Nagła zmiana temperatur zatrzyma proces gotowania i ustabilizuje strukturę ziaren.
5. Osusz ziarna na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku. Przed mrożeniem bób nie może być mokry – inaczej pokryje się lodowym nalotem i straci jędrność.
Czy można mrozić surowy bób? Można, ale w tej wersji łatwo o rozczarowanie po rozmrożeniu. Mrożenie bobu bez blanszowania może poskutkować tym, że ziarna staną się mączyste, wodniste i stracą swój kolor.
Wiesz już, czy można mrozić bób, ale musisz jeszcze pamiętać, że do uzyskania najlepszego efektu niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej techniki. Przed umieszczeniem warzywa w zamrażarce nie warto pomijać etapu rozłożenia ziaren na płaskiej tacy lub desce i ich osuszenia.
1. Rozłóż bób pojedynczą warstwą na tacce wyłożonej pergaminem.
2. Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
3. Zamrożone ziarna przesyp do woreczków lub pojemników na żywność.
Pamiętaj, by zawsze odpowiednio opisać zamrażane produkty pełną datą. Najlepiej wykorzystaj woreczki strunowe – możesz od razu odmierzyć potrzebną porcję. Pojemniki sprawdzą się lepiej w przypadku większej ilości ziaren i jeśli planujesz dłuższe przechowywanie.
Bób zachowuje najlepszą jakość przez 8–10 miesięcy. Po tym czasie nadal nadaje się do spożycia, jednak może stracić kolor, jędrność i część aromatu. Najlepiej zapisz datę „do spożycia” na opakowaniu i kiedy sięgasz po swoje zapasy, zawsze wybieraj te z najkrótszym terminem przydatności.
Unikaj rozmrażania i ponownego zamrażania. Ryzykujesz wtedy rozwojem bakterii i zatruciem (tyczy się to każdego rodzaju mrożonych produktów – mięsa, pieczywa, warzyw czy owoców). Poza tym bób po powtórnym zamrożeniu staje się wodnisty i traci smak. Z tego względu zawsze dziel produkty – lepiej zamrozić 5 woreczków, niż jeden duży (w razie potrzeby możesz wykorzystać na raz 2 czy 3 porcje). To proste, choć podczas mrożenia bobu nie zawsze tak oczywiste.
Największa zaleta mrożonego bobu? Nie wymaga wcześniejszego rozmrażania. Wystarczy wrzucić ziarna prosto z zamrażarki do wrzątku. Następnie gotować je przez 4–6 minut. Po tym czasie bób jest miękki, soczysty i gotowy do wykorzystania – do sałatki, na pastę, do makaronu, risotto lub jako samodzielna przekąska. Nie rozmrażaj strączków w temperaturze pokojowej ani w mikrofalówce – ziarna stracą jędrność i staną się wodniste.
Jeśli chcesz wykorzystać bób w daniu na patelni (np. stir-fry), dodaj go pod koniec smażenia – zachowa kolor i konsystencję. W pieczonych daniach także możesz użyć zamrożonego bobu (bez wcześniejszego gotowania). Bób świetnie komponuje się z koperkiem, czosnkiem, oliwą, jogurtem greckim lub sokiem z cytryny.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)