1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Mąka do pizzy – jaką wybrać, żeby uzyskać idealne ciasto?
mąka do pizzy

Jaka mąka do pizzy? Sekret idealnego ciasta

Pizza łączy pokolenia – kochają ją i duzi, i mali. Trudno o bardziej uniwersalną potrawę na obiad lub kolację: w zależności od doboru dodatków zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Spróbuj samodzielnie zrobić ciasto do pizzy – znawcy twierdzą, że wystarczą jedynie mąka, woda, sól i oliwa. Pytanie brzmi jedynie: jaka mąka będzie najlepsza na pizzę? Odpowiadamy!

Rodzaje mąki do pizzy – czym się różnią?

W sklepach znajdziesz różne mąki o odmiennych nazwach i tajemniczych parametrach. Jaka mąka będzie najlepsza do pizzy? To zależy od tego, jakie ciasto chcesz uzyskać.

Liczby na opakowaniu mąki – zwykle czterocyfrowe – oznaczają ilość substancji mineralnych zawartych w danym typie mąki. Im wyższa liczba, tym bardziej pełnoziarnista, bogata w składniki odżywcze mąka. Niskie wartości oznaczają bardzo drobno zmieloną mąkę, która jest lekka i ma mniej błonnika, więc zapewnia bardziej elastyczne, puszyste ciasto. Typ np. 1850 to z kolei mąka pełnoziarnista, razowa – cięższa i mniej zmielona. Różne typy mąki, które mogą być podstawą pysznego ciasta na pizzę, znajdziesz w ofercie marki DOBRE PLONY.

Mąka pszenna – najlepszy wybór do pizzy

Polacy najczęściej sięgają po „uniwersalną” mąkę typu 550, czyli klasyczną mąkę pszenną, która nadaje się do większości wypieków na słodko i na słono. Bez obaw możesz jej użyć także do przygotowania ciasta na pizzę: będzie wprost idealna do klasycznej domowej pizzy wypiekanej w zwykłym piekarniku, który rozgrzewa się do temperatury 200–250°C.

Fani pizzy neapolitańskiej, czyli bardzo cienkiej pizzy z mocno podpieczonymi brzegami, powinni wybrać specjalną mąkę 00, która dzięki wysokiej zawartości glutenu pozwala osiągnąć rezultat perfekcyjnego ciasta – elastycznego, chrupiącego na brzegach i miękkiego w środku. Czym zastąpić mąkę 00? Możesz sięgnąć po klasyczną mąkę 550, żeby osiągnąć podobny smak i efekt – ciasto wciąż będzie elastyczne, choć nieco mniej delikatne.

Możesz też wypróbować pizzę z mąki chlebowej (typ 750), która jest nieco mniej zmielona, więc zawiera więcej składników odżywczych, ale wciąż pozwala uzyskać ciasto o strukturze przypominającej klasyczną włoską pizzę. Ten typ mąki używa się do typowej „polskiej” pizzy na grubym cieście, a także do puszystych wypieków, takich jak focaccia.

A czy istnieje mąka, której lepiej nie używać do wypiekania włoskiego placka? Do pizzy nie nadaje się mąka typ 450, czyli mąka tortowa. Zawiera ona zbyt mało glutenu i jest dość drobno zmielona, więc ciasto wyrobione na tym typie mąki nie będzie elastyczne i będzie się rwać. Tradycyjne rozciąganie ciasta na pizzę do boków w tym przypadku po prostu się nie uda. Jeśli w domu masz tylko mąkę 450 albo została Ci tylko resztka innego typu, ale za mało, żeby zagnieść z niej całe ciasto, pomieszaj oba rodzaje, żeby nieco poprawić elastyczność. Możesz też dodać trochę oliwy i poświęcić więcej czasu na zagniatanie, żeby pobudzić budowę siatki glutenowej.

Alternatywy dla klasycznej mąki pszennej

Nie możesz jeść produktów pszennych i zastanawiasz się, jaki typ mąki wybrać do pizzy bezglutenowej? Sięgnij po gotowe mieszanki bezglutenowe, które dają najlepszy efekt najbardziej zbliżony do pizzy na mące pszennej. Oprócz mąki w takiej mieszance powinny się znaleźć składniki wiążące, które zastąpią gluten, np. guma ksantanowa.

Polecaną mąką bezglutenową na pizzę jest mąka ryżowa, która jest dość neutralna w smaku. Można ją zmieszać z lekką i delikatną mąką migdałową albo mąką kukurydzianą, żeby ciasto zyskało na chrupkości. Strukturę ciasta poprawi dodatek mąki ziemniaczanej, a mąka z tapioki pomoże uzyskać pożądaną elastyczność.

Dlaczego wybór idealnej mąki do pizzy jest ważny?

Czy to naprawdę takie istotne, jaka mąka zostanie użyta na włoską pizzę? Jeżeli zależy Ci na naprawdę smakowitym efekcie niczym z włoskiej trattorii: tak! Poświęcić chwilę na dobranie odpowiedniej mąki i wysokiej jakości produktów do pieczenia oraz staranne wyrobienie ciasta, a gotowa pizza zniknie z talerzy w mgnieniu oka – wraz z brzegami, które niektórzy wolą zostawić niedojedzone. A jeśli na cieście ułożysz wysokiej jakości dodatki – na przykład sos pomidorowy, sery i inne włoskie produkty CUCINA – może nawet nie zdążysz spróbować własnego wypieku, bo ubiegną Cię inni. Mamma mia – co za smak!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch