Pizza łączy pokolenia – kochają ją i duzi, i mali. Trudno o bardziej uniwersalną potrawę na obiad lub kolację: w zależności od doboru dodatków zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Spróbuj samodzielnie zrobić ciasto do pizzy – znawcy twierdzą, że wystarczą jedynie mąka, woda, sól i oliwa. Pytanie brzmi jedynie: jaka mąka będzie najlepsza na pizzę? Odpowiadamy!
W sklepach znajdziesz różne mąki o odmiennych nazwach i tajemniczych parametrach. Jaka mąka będzie najlepsza do pizzy? To zależy od tego, jakie ciasto chcesz uzyskać.
Liczby na opakowaniu mąki – zwykle czterocyfrowe – oznaczają ilość substancji mineralnych zawartych w danym typie mąki. Im wyższa liczba, tym bardziej pełnoziarnista, bogata w składniki odżywcze mąka. Niskie wartości oznaczają bardzo drobno zmieloną mąkę, która jest lekka i ma mniej błonnika, więc zapewnia bardziej elastyczne, puszyste ciasto. Typ np. 1850 to z kolei mąka pełnoziarnista, razowa – cięższa i mniej zmielona. Różne typy mąki, które mogą być podstawą pysznego ciasta na pizzę, znajdziesz w ofercie marki DOBRE PLONY.
Polacy najczęściej sięgają po „uniwersalną” mąkę typu 550, czyli klasyczną mąkę pszenną, która nadaje się do większości wypieków na słodko i na słono. Bez obaw możesz jej użyć także do przygotowania ciasta na pizzę: będzie wprost idealna do klasycznej domowej pizzy wypiekanej w zwykłym piekarniku, który rozgrzewa się do temperatury 200–250°C.
Fani pizzy neapolitańskiej, czyli bardzo cienkiej pizzy z mocno podpieczonymi brzegami, powinni wybrać specjalną mąkę 00, która dzięki wysokiej zawartości glutenu pozwala osiągnąć rezultat perfekcyjnego ciasta – elastycznego, chrupiącego na brzegach i miękkiego w środku. Czym zastąpić mąkę 00? Możesz sięgnąć po klasyczną mąkę 550, żeby osiągnąć podobny smak i efekt – ciasto wciąż będzie elastyczne, choć nieco mniej delikatne.
Możesz też wypróbować pizzę z mąki chlebowej (typ 750), która jest nieco mniej zmielona, więc zawiera więcej składników odżywczych, ale wciąż pozwala uzyskać ciasto o strukturze przypominającej klasyczną włoską pizzę. Ten typ mąki używa się do typowej „polskiej” pizzy na grubym cieście, a także do puszystych wypieków, takich jak focaccia.
A czy istnieje mąka, której lepiej nie używać do wypiekania włoskiego placka? Do pizzy nie nadaje się mąka typ 450, czyli mąka tortowa. Zawiera ona zbyt mało glutenu i jest dość drobno zmielona, więc ciasto wyrobione na tym typie mąki nie będzie elastyczne i będzie się rwać. Tradycyjne rozciąganie ciasta na pizzę do boków w tym przypadku po prostu się nie uda. Jeśli w domu masz tylko mąkę 450 albo została Ci tylko resztka innego typu, ale za mało, żeby zagnieść z niej całe ciasto, pomieszaj oba rodzaje, żeby nieco poprawić elastyczność. Możesz też dodać trochę oliwy i poświęcić więcej czasu na zagniatanie, żeby pobudzić budowę siatki glutenowej.
Nie możesz jeść produktów pszennych i zastanawiasz się, jaki typ mąki wybrać do pizzy bezglutenowej? Sięgnij po gotowe mieszanki bezglutenowe, które dają najlepszy efekt najbardziej zbliżony do pizzy na mące pszennej. Oprócz mąki w takiej mieszance powinny się znaleźć składniki wiążące, które zastąpią gluten, np. guma ksantanowa.
Polecaną mąką bezglutenową na pizzę jest mąka ryżowa, która jest dość neutralna w smaku. Można ją zmieszać z lekką i delikatną mąką migdałową albo mąką kukurydzianą, żeby ciasto zyskało na chrupkości. Strukturę ciasta poprawi dodatek mąki ziemniaczanej, a mąka z tapioki pomoże uzyskać pożądaną elastyczność.
Czy to naprawdę takie istotne, jaka mąka zostanie użyta na włoską pizzę? Jeżeli zależy Ci na naprawdę smakowitym efekcie niczym z włoskiej trattorii: tak! Poświęcić chwilę na dobranie odpowiedniej mąki i wysokiej jakości produktów do pieczenia oraz staranne wyrobienie ciasta, a gotowa pizza zniknie z talerzy w mgnieniu oka – wraz z brzegami, które niektórzy wolą zostawić niedojedzone. A jeśli na cieście ułożysz wysokiej jakości dodatki – na przykład sos pomidorowy, sery i inne włoskie produkty CUCINA – może nawet nie zdążysz spróbować własnego wypieku, bo ubiegną Cię inni. Mamma mia – co za smak!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)