Sezon grillowy w pełni, o czym przekonać można się w zasadzie na każdym kroku. Reklamy produktów i promocje nie pozwalają zapomnieć o tym, że jest to jedno z ulubionych zajęć Polaków w czasie wolnym w okresie letnim.
Niezależnie od tego, czy grillujemy w swoim ogrodzie, czy w plenerze, warto zgłębić temat. Dziś grillowanie to już nie tylko opiekanie mięs i kiełbas, a mnogość pomysłów na potrawy z grilla potrafi przyprawić o zawroty głowy.
Grillowa oferta ALDI obejmuje zarówno produkty dostępne w asortymencie stałym, jak i artykuły akcyjne dostępne do wyczerpania zapasów. Specjalna, dedykowana marka Grill Time to produkty, które dostępne będą na naszych półkach przez całe wakacje. Oprócz tego posiadamy w ofercie grillowej produkty innych marek własnych, a także artykuły markowe.
Mięsa, wędliny, warzywa, sery, dodatki – każdy miłośnik grillowania znajdzie w ALDI komplet produktów, które sprawią, że kulinarna uczta z rusztem w tle będzie niezwykle udana.
Jedną z podstawowych grup produktów, jakie przychodzą na myśl, gdy mowa o grillowaniu, są mięsa. Grillować można zarówno ich chude, jak i tłuste odmiany, co zależy jedynie od naszych preferencji.
Klasycznym wyborem wśród mięs wołowych na grill są burgery, karkówka, rostbef, steki i żeberka, odpowiednio doprawione i często marynowane. Jeśli chodzi o wieprzowinę – tu też mamy do wyboru chociażby steki, ale też i chętnie wybieraną karkówkę (która równie świetnie nadaje się do marynowania), rumsztyk czy żeberka.
W stałej ofercie ALDI znaleźć można także schab wieprzowy i polędwiczki. Z mięs mieszanych polecamy szaszłyki drobiowo-wieprzowe. No i oczywiście boczek, zarówno grillowany samoistnie, jak i służący jako dopełnienie innych potraw (cienkie płaty boczku doskonale nadają się do owijania innych mięs, warzyw, a także owoców).
Miłośnicy drobiu przyznają z kolei, że na grill świetnie nadaje się kurczak. Podudzia czy skrzydełka, odpowiednio doprawione, smakują po zdjęciu z rusztu wybornie.
Nie mniejszy wybór niż w przypadku mięs, mamy w kategorii wędlin. W ofercie ALDI znaleźć można wiele produktów z tej grupy idealnie nadających się na ruszt. To kiełbasy (np. śląska, podwawelska czy kiełbaski pieprzowe), ale także szynka szwarcwaldzka (polecamy przepis Remigiusza Rączki na polędwiczki wieprzowe zawinięte w szynkę szwarcwaldzką – danie, które jest serowane podczas festiwalu grillowego „Rączka grilluje w ALDI”).
Na grill nadaje się również kaszanka, ostatnimi czasy grillowana wersja tego wyrobu wędliniarskiego zyskuje wielu entuzjastów. Z racji dość kruchej konsystencji grillowana jest najczęściej w folii aluminiowej lub na tacce, a świetnie smakuje m.in. w towarzystwie grillowanej cebulki. W połowie drogi pomiędzy wyborem mięso/ryby-warzywa, mamy oczywiście wszelkie rodzaje szaszłyków.
Jeśli nie mięsa, to… np. ryby. W ofercie ALDI mamy oczywiście świeże ryby, które idealnie nadają się na ruszt i doskonale smakować będą chociażby zgrillowane na folii aluminiowej lub tacce w towarzystwie przypraw, ziół, oliwy czy warzyw. Polecamy zwłaszcza klasycznego dorsza, pstrąga (idealnie będzie się komponował np. z masłem czosnkowym Milsani) i łososia (pyszny np. ze szpinakiem lub szparagami).
Z mięsami, wędlinami i rybami z grilla świetnie komponują się warzywa oraz pieczywo. Bogaty wybór pieczywa w ALDI pozwoli na wybór odpowiedniego do rodzaju potraw dodatków, pamiętajmy, że na grilla nadaje się zarówno pieczywo twarde (chleby, bułki i bagietki), jak i pieczywo miękkie (polecamy bogaty wybór chlebów tostowych dostępnych pod naszą marką Dobre Plony).
W ALDI znaleźć można także oczywiście bogaty wybór warzyw, które doskonale komplementują smak mięs czy pieczywa. Klasyczny wybór obejmujący warzywa do grillowania to ziemniaki, pomidory i cebula, ale pyszne są także np. grillowane: papryka, pieczarki, cukinia, bakłażan czy kukurydza (świetnie smakuje z odrobiną masła). Warzywa można grillować w większości wypadków zarówno w całości, jak i częściach (np. w plastrach). A następnie użyć ich do skomponowania pysznej grillowej sałatki.
Dla entuzjastów „słodkiego” grilla polecamy owoce z rusztu. Jabłka lub banany z grilla, z dodatkiem cynamonu, smakują wyśmienicie. Grillowane banany można także skropić także sokiem z cytryny. Świetnie smakują również grillowane mango i ananasy, które warto owinąć serem i plastrami boczku. Miłośników ma również grillowane awokado, które również „lubi” się z cytryną, ale także np. z płatkami chili.
Grillować można także ser, należy jednak pamiętać o tym, że nie każdy jego gatunek się do tego nadaje. Sery z grilla można jeść samodzielnie, ale także jako dodatek i są świetnym urozmaiceniem menu. Do grillowania nadają się zwłaszcza holenderskie sery twarde bez dziur, camembert, oscypek, sery pleśniowe, ale także mozzarella czy feta. Niektóre (jak np. oscypek) można grillować bezpośrednio na ruszcie, ale do przyrządzenia większości lepiej użyć folii aluminiowej lub tacki.
W ofercie akcyjnej ALDI można znaleźć i inne rodzaje serów, które nadają się do grillowania. To chociażby ser solankowy halloumi.
Grillowany ser świetnie nadaje się do sałatek, ale fantastycznie smakuje też z dodatkami takimi jak dżem żurawinowy lub cebulowy.
Udane grillowanie nie obejdzie się także bez odpowiednich dodatków. Klasyczny wybór to wszelkie rodzaje musztard, majonezów i ketchupów (szczególnie polecamy dostępne w ofercie ALDI ketchupy z przyprawą curry i sos majonezowy z przyprawami marki Delikato).
Oprócz tego jako dodatki do grilla dużą popularnością cieszą się sosy. Czy to sos tysiąca wysp, tatarski czy czosnkowy – każdy z nich ma wielu entuzjastów. Często wybieranym uzupełnieniem do dań z grilla jest także grecki dip tzatziki.
Podczas grillowego świętowania przyda się także prażona cebulka, przyprawy i zioła. Oraz masło, zwykłe oraz smakowe, które rozpuszczone świetnie dopełnia smak chociażby grillowanych ryb.
Ciężkostrawne grillowane dania warto zrównoważyć kupując lub przygotowując lekką sałatkę. Może to być sałatka typowo warzywna, warzywna z dodatkiem grillowanych warzyw, sera grillowanego lub wędlin i mięs.
Osoby będące na diecie wegańskiej powinny spróbować któregoś z naszych produktów wegańskich dostępnych pod marką Gut Bio. Do grillowania nadają się np. bio tofu, burger z białka pszennego i sojowego albo kiełbaski sojowe z białkiem pszennym i tofu.
Grillując należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu (szczególnie w czasie upalnych letnich dni). W ofercie ALDI znaleźć można zarówno wody źródlane i mineralne, napoje gazowane o przeróżnych smakach czy ice tea. Świetnym i pysznym dodatkiem do potraw z grilla będą również świeżo wyciskane soki i smoothie. Osoby pełnoletnie znajdą w naszej ofercie również bogaty wybór piw.
GRILLUJ Z ALDI! - ZOBACZ NAJLEPSZE PRZEPISY
Grillowane banany i pomidory? A może klasyczna karkówka z grilla w czosnku i musztardzie lub szaszłyki w wersji wege - z cukinią i fetą, tudzież z warzywami i tofu? Jeśli szukasz pomysłów na pyszne dania z grilla, koniecznie odwiedź naszą stronę z przepisami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)