Grillowane szparagi w bekonie

Szparagi to doskonały sposób na wzbogacenie mięsnych dań grillowych albo ich całkowite zastąpienie. Są to warzywa o niskiej kaloryczności. 100 gram ich jadalnych części dostarcza zaledwie około 20 kcal. Mają też one niski indeks glikemiczny oraz są źródłem wielu witamin, oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk oraz żelazo. Szparagi z grilla są więc smaczne zdrowe i mogą stanowić oryginalne, opiekane danie.

d

łatwy

20min.

10min.

4 Porcje
1 pęczek szparagów
4 paski boczku wieprzowego w marynacie BBQ (przekrój je na pół)
1 łyżka oliwy z oliwek Gut Bio
sól (do smaku)
świeży czarny pieprz (do smaku)
Poleć przepis

Krok 1.

Rozgrzej grill. Przygotuj swój grill do gotowania na średnio-wysokim ogniu. Opłucz szparagi i osusz je.

Krok 2.

Przytnij szparagi. Połóż je płasko na desce do krojenia i przycinaj końce, zaginając spód szparagów, aż do naturalnego zatrzaśnięcia.

Krok 3.

Skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie obróć deskę do krojenia, aby wszystkie szparagi zostały przyprawione.

Krok 4.

Zawiń w boczek. Zbierz szparagi w wiązki po 6-8 pędów i zawiń w pół kawałka boczku. Spróbuj delikatnie wsunąć koniec boczku w siebie, aby zabezpieczyć całość. Wykałaczki są również opcją zabezpieczenia boczku, ale pamiętaj, aby je wyjąć przed podaniem.

Krok 5.

Grilluj szparagi zawinięte w bekon. Ułóż pęczki bezpośrednio na rusztach grillowych i gotuj przez 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż szparagi będą miękkie, a boczek chrupiący. Natychmiast podawaj. 

Nasza rada

Kluczowym elementem doskonałych szparagów zawijanych w boczek jest cienki boczek. Jeśli boczek jest zbyt gruby - skończysz z przypalonymi, rozgotowanymi szparagami i gumowym boczkiem.

Nasza rada

Nie masz szparagów? Spróbuj opcji zero waste! Bekonem możesz owinąć np. więdnącą cukinię (wcześniej tnąc ją w paski lub krążki) lub kawałki awokado, których nie wykorzystałeś do tworzenia sałatki lub guacamole.

Poleć przepis
x
x
9,99 ***
500-g-Opak. 1 kg = 19,98
Szparagi zielone
Szparagi zielone
d
g
DOSTĘPNE DO 25.09 10,99 ***
300-g-Opak. 1 kg = 33,30
BBQ Boczek wieprzowy w marynacie
Boczek wieprzowy w marynacie

Jak zrobić szparagi na grillu? - Wskazówki

Pierwszym bardzo ważnym krokiem przed przygotowaniem szparagów na grilla jest ich odpowiedni wybór. Niezależnie od tego, czy planujemy grillować zielone, czy białe szparagi, muszą one być świeże i jędrne, aby móc wydobyć z nich, jak najwięcej smaku.

Jak grillować szparagi? Otóż należy pamiętać, aby twarde i jasne końce szparagów wyrzucić. Łodygi opłukać i osuszyć, po czym doprawić i wysmarować oliwą.


Szparagi należy opiekać na grillu lub patelni grillowej ok. 8 minut, obracając tak, aby z każdej strony były upieczone w równym stopniu. Gotowe powinny być miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie trzeba również pamiętać o dodatkach do szparagów z grilla w postaci wyrazistych przypraw, które podkreślą ich smak. Można je skropić sosem balsamicznym lub ułożyć na nich wiórki zimnego masła albo posypać tartym parmezanem.

Grillowane szparagi – białe czy zielone?

Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Wyróżniamy szparagi bielone oraz szparagi zielone. Szparagi bielone rosną w ziemi, bez dostępu do światła, z kolei zielone hodowane są w świetle, co sprawia, że podlegają procesowi fotosyntezy. Hodowla szparagów zielonych pochłania mniej pracy. Odznaczają się one również większą wartością odżywczą. Mają jednak mniejszą trwałość niż szparagi bielone.

Jako szparagi z grilla nadają się zarówno odmiany białe, jak i zielone. Choć nie ma ograniczeń co do ich wyboru, warto pamiętać, że zielone szparagi z grilla nieco lepiej zniosą opiekanie niż białe z powodu bardziej zwartej struktury. Są też łatwiejsze w obróbce. Do ich przyrządzenia wystarczy jedynie porządnie je umyć i oderwać zdrewniałe końcówki oraz wzbogacić o ulubione przyprawy, a następnie skropić nieco oliwą z oliwek. Można je również podawać jako szparagi z grilla z boczkiem i owinięte jego plasterkiem wrzucać na ogień.

Białe szparagi z grilla są nieco bardziej problematyczne w opiekaniu i wymagają odrobinę więcej przygotowania od zielonych, gdyż białe szparagi poza oderwaniem zdrewniałych końcówek, trzeba również obrać. Dalej przyrządzamy je podobnie do zielonych, doprawiając przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Trzeba jednak bardziej na nie uważać podczas grillowania i częściej je przewracać, uważając, by się nie rozpadły.

 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch