łatwy
20min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | pęczek szparagów |
4 | paski boczku wieprzowego w marynacie BBQ (przekrój je na pół) |
1 | łyżka oliwy z oliwek Gut Bio |
sól (do smaku) | |
świeży czarny pieprz (do smaku) |
Rozgrzej grill. Przygotuj swój grill do gotowania na średnio-wysokim ogniu. Opłucz szparagi i osusz je.
Przytnij szparagi. Połóż je płasko na desce do krojenia i przycinaj końce, zaginając spód szparagów, aż do naturalnego zatrzaśnięcia.
Skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie obróć deskę do krojenia, aby wszystkie szparagi zostały przyprawione.
Zawiń w boczek. Zbierz szparagi w wiązki po 6-8 pędów i zawiń w pół kawałka boczku. Spróbuj delikatnie wsunąć koniec boczku w siebie, aby zabezpieczyć całość. Wykałaczki są również opcją zabezpieczenia boczku, ale pamiętaj, aby je wyjąć przed podaniem.
Grilluj szparagi zawinięte w bekon. Ułóż pęczki bezpośrednio na rusztach grillowych i gotuj przez 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż szparagi będą miękkie, a boczek chrupiący. Natychmiast podawaj.
Kluczowym elementem doskonałych szparagów zawijanych w boczek jest cienki boczek. Jeśli boczek jest zbyt gruby - skończysz z przypalonymi, rozgotowanymi szparagami i gumowym boczkiem.
Nie masz szparagów? Spróbuj opcji zero waste! Bekonem możesz owinąć np. więdnącą cukinię (wcześniej tnąc ją w paski lub krążki) lub kawałki awokado, których nie wykorzystałeś do tworzenia sałatki lub guacamole.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)