Szparagi to doskonały sposób na wzbogacenie mięsnych dań grillowych albo ich całkowite zastąpienie. Są to warzywa o niskiej kaloryczności. 100 gram ich jadalnych części dostarcza zaledwie około 20 kcal. Mają też one niski indeks glikemiczny oraz są źródłem wielu witamin, oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk oraz żelazo. Szparagi z grilla są więc smaczne zdrowe i mogą stanowić oryginalne, opiekane danie.
łatwy
20min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | pęczek szparagów |
4 | paski boczku wieprzowego w marynacie BBQ (przekrój je na pół) |
1 | łyżka oliwy z oliwek Gut Bio |
sól (do smaku) | |
świeży czarny pieprz (do smaku) |
Rozgrzej grill. Przygotuj swój grill do gotowania na średnio-wysokim ogniu. Opłucz szparagi i osusz je.
Przytnij szparagi. Połóż je płasko na desce do krojenia i przycinaj końce, zaginając spód szparagów, aż do naturalnego zatrzaśnięcia.
Skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie obróć deskę do krojenia, aby wszystkie szparagi zostały przyprawione.
Zawiń w boczek. Zbierz szparagi w wiązki po 6-8 pędów i zawiń w pół kawałka boczku. Spróbuj delikatnie wsunąć koniec boczku w siebie, aby zabezpieczyć całość. Wykałaczki są również opcją zabezpieczenia boczku, ale pamiętaj, aby je wyjąć przed podaniem.
Grilluj szparagi zawinięte w bekon. Ułóż pęczki bezpośrednio na rusztach grillowych i gotuj przez 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż szparagi będą miękkie, a boczek chrupiący. Natychmiast podawaj.
Kluczowym elementem doskonałych szparagów zawijanych w boczek jest cienki boczek. Jeśli boczek jest zbyt gruby - skończysz z przypalonymi, rozgotowanymi szparagami i gumowym boczkiem.
Nie masz szparagów? Spróbuj opcji zero waste! Bekonem możesz owinąć np. więdnącą cukinię (wcześniej tnąc ją w paski lub krążki) lub kawałki awokado, których nie wykorzystałeś do tworzenia sałatki lub guacamole.
Pierwszym bardzo ważnym krokiem przed przygotowaniem szparagów na grilla jest ich odpowiedni wybór. Niezależnie od tego, czy planujemy grillować zielone, czy białe szparagi, muszą one być świeże i jędrne, aby móc wydobyć z nich, jak najwięcej smaku.
Jak grillować szparagi? Otóż należy pamiętać, aby twarde i jasne końce szparagów wyrzucić. Łodygi opłukać i osuszyć, po czym doprawić i wysmarować oliwą.
Szparagi należy opiekać na grillu lub patelni grillowej ok. 8 minut, obracając tak, aby z każdej strony były upieczone w równym stopniu. Gotowe powinny być miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie trzeba również pamiętać o dodatkach do szparagów z grilla w postaci wyrazistych przypraw, które podkreślą ich smak. Można je skropić sosem balsamicznym lub ułożyć na nich wiórki zimnego masła albo posypać tartym parmezanem.
Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Wyróżniamy szparagi bielone oraz szparagi zielone. Szparagi bielone rosną w ziemi, bez dostępu do światła, z kolei zielone hodowane są w świetle, co sprawia, że podlegają procesowi fotosyntezy. Hodowla szparagów zielonych pochłania mniej pracy. Odznaczają się one również większą wartością odżywczą. Mają jednak mniejszą trwałość niż szparagi bielone.
Jako szparagi z grilla nadają się zarówno odmiany białe, jak i zielone. Choć nie ma ograniczeń co do ich wyboru, warto pamiętać, że zielone szparagi z grilla nieco lepiej zniosą opiekanie niż białe z powodu bardziej zwartej struktury. Są też łatwiejsze w obróbce. Do ich przyrządzenia wystarczy jedynie porządnie je umyć i oderwać zdrewniałe końcówki oraz wzbogacić o ulubione przyprawy, a następnie skropić nieco oliwą z oliwek. Można je również podawać jako szparagi z grilla z boczkiem i owinięte jego plasterkiem wrzucać na ogień.
Białe szparagi z grilla są nieco bardziej problematyczne w opiekaniu i wymagają odrobinę więcej przygotowania od zielonych, gdyż białe szparagi poza oderwaniem zdrewniałych końcówek, trzeba również obrać. Dalej przyrządzamy je podobnie do zielonych, doprawiając przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek. Trzeba jednak bardziej na nie uważać podczas grillowania i częściej je przewracać, uważając, by się nie rozpadły.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)