Opiekana karkówka stanowi pierwsze skojarzenie, kiedy przychodzi sezon na grilla. Bez niej bowiem trudno wyobrazić sobie ogrodową imprezę. Należy pamiętać, że karkówka z grilla jest tłustym mięsem, dlatego podczas pieczenia nie wysuszy się tak szybko jak schab, trzeba więc przyrządzać ja nieco dłużej. Dla odpowiedniego jej smaku bardzo istotne jest również wcześniejsze zamarynowanie, skorzystanie z właściwego przepisu na karkówkę z grilla i podanie w towarzystwie odpowiednich dodatków.
łatwy
20min.
40min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | karkówki w plastrach lub karkówki w marynacie BBQ |
3 | ząbki czosnku |
0,5 szklanka | oleju lub oliwy z oliwek Gut Bio |
1 łyżka stołowa | ketchupu |
1 łyżeczka | musztardy |
2 łyżeczka | przyprawy do grilla |
pieprz zwykły i ziołowy | |
szczypta | soli |
Karkówkę na grilla należy pokroić na plastry, niezbyt grube, najlepiej cieńsze niż 1 centymetr, aby mieć pewność, że są dobrze upieczone i nikt nie poczęstuje się surowym mięsem. Jeżeli jednak chcemy mieć nieco grubsze plastry, absolutnie nie mogą one przekroczyć dwóch centymetrów. Natomiast mięso będzie miało lepszy smak, jeśli będzie ukrojone z kawałkiem tłuszczu, skóry, a nawet z kością.
Należy pamiętać, że najlepiej piecze się karkówkę pod przykryciem, czemu dopomagają grille z pokrywą. Jeśli jednak takim nie dysponujemy, wystarczy owinąć mięso w folię aluminiową i przysmażać, odwijając z folii na 5 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso odpowiednio się przyrumieni.
Marynowanie to etap obróbki wstępnej mięsa. Przyspiesza ono jego dojrzewanie, zmiękcza je i sprawia, że kruszeje oraz dodaje mu smaku. Jest to możliwe dzięki użyciu do karkówki na grilla składników marynaty o odczynie kwaśnym np. soku z cytryny lub octu.
Marynowanie mięsa wykonujemy głównie dla smaku i aromatu, stąd bardzo duże znaczenie mają przyprawy, których do niego użyjemy. Ponadto, w ten sposób zmiękczamy dany produkt, poprawiamy jego strukturę i konsystencję. Marynowanie powoduje również, że mięso staje się bardziej soczyste.
Marynowanie karkówki umożliwia rozluźnienie struktury mięsa wieprzowego i podkreślenie jego smaku. Poprawia też wygląd mięsa i dodatkowo je konserwuje.
Mięso warto zamarynować samemu, aby mieć pewność, że marynata do karkówki na grilla nie zawiera szkodliwych środków chemicznych, czyli substancji, których nie chcemy spożywać.
Marynaty do karkówki na grilla można podzielić na marynaty suche i mokre oraz robione i gotowe. Oczywiście najlepsze są te robione własnoręcznie, ale warto jednak podkreślić, że lepiej użyć marynaty ze sklepu aniżeli żadnej.
Na ogół im dłużej marynujemy mięso, tym lepiej. Jednak mniejsze kawałki karkówki na grilla nie wymagają długiego marynowania – wystarczy, aby leżały one w marynacie tylko kilka godzin. Natomiast większe kawałki warto potrzymać w marynacie od 12 do 48 godzin.
Dobrze jest, aby marynowane kawałki mięsa w całości pokryte były marynatą. Jeśli z jakichkolwiek powodów nie jest to możliwe, należy mięso co pewien czas obracać.
W przypadku marynowania jednego dużego kawałka mięsa dobrze jest je wcześniej zapeklować, a dopiero potem poddać marynowaniu w przyprawach. Warto je także nakłuć w celu ułatwienia wniknięcia marynaty do środka mięsa.
Jak zamarynować karkówkę na grilla? Otóż w marynatach rozróżniamy cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny, ostry. Marynacie do karkówki na grilla można nadawać wyraźny i zdecydowany smak słony lub ostry. Najczęściej do marynowania mięsa używamy takich składników jak: zioła, sól, cukier, alkohol, olej, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, warzywa, musztardę i keczup.
Karkówkę o grubości 1 cm najlepiej jest grillować w temperaturze 180° C przez około 8 minut. Ze względu na to, że początkowa temperatura jest różna, grubość mięsa nie zawsze jest idealna, a pokrywę otwieramy z różną częstotliwością, dobrze jest wykorzystywać termometr.
Godzinę przed grillowaniem należy wyjąć mięso z lodówki. Grill powinien być mocno rozpalony, a karkówka ułożona bezpośrednio na ruszcie albo na tacce aluminiowej. Upieczona karkówka powinna mieć brązowy kolor. Natomiast nie powinna być twarda ani spalona, więc grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 10 – 15 minut.
Jeśli grillujemy stek z kością, należy opiekać go nieco dłużej, aż soki wypływające po nakłuciu będą przezroczyste, a mięso przy kości przestanie być różowe. Można też je naciąć w pobliżu kości, aby mieć pewność, że będzie ono dopieczone.
Innej ilości czasu potrzebuje karkówka z grilla elektrycznego. Mięso powinno marynować się wówczas od 6 do 12 godzin, a na samym grillu trzymać je trzeba około 2 godzin.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)