łatwy
25min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 100 g | salami, ulubionego typu |
| 500 g | pomidorków daktylowych mini |
| 350 g | makaronu fusilli (świderki) |
| 2 | kostki rosołowe, dowolnego rodzaju |
| 200 g | śmietany 30% Milsani |
| 1 | sałata lodowa |
| 1 | mały ogórek |
| 1 opakowanie | fixu do sałatek Delikato, typ Küchenkräuter |
| 3 łyżki stołowe | oleju słonecznikowego |
| 1/4 | szczypiorku – zioła w doniczce Gut Bio |
| 40 g | mieszanki ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych |
| 250 g | startego żółtego sera |
| 1/2 łyżeczki | soli |
| 1/2 łyżeczki | pieprzu Portland |
| Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. | |
Jeżeli salami jest w całości, pokrój je w plasterki. Pomidory umyj i podziel na połowy.
Makaron, 650 ml wody, kostkę rosołową, śmietanę, salami i przekrojone na połówki pomidory włóż do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 9-10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Sałatę lodową podziel na cztery części, wytnij głąb i pokrój sałatę w paski. Umyj ją i osusz.
Obierz ogórki i pokrój je w plasterki lub zetrzyj na tarce.
Dressing: rozmieszaj fix sałatkowy z olejem i 3 łyżkami wody. Zerwij szczypiorek, umyj go, osusz i drobno posiekaj. Zmieszaj ze sobą dressing, połowę pokrojonego szczypiorku, pozostałe pomidory, ogórki i sałatę lodową. Na górę dodaj mieszankę ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych.
Do garnka z makaronem dodaj ser I pozostały szczypiorek. Pozostaw na chwilę, żeby ser się rozpuścił i dopraw ½ łyżeczki soli oraz ½ łyżeczki pieprzu.
Makaron wyłóż na talerz i podawaj razem z przygotowaną sałatką.
Według uznania można również przed dodaniem do sałatki podsmażyć mieszankę ziaren na patelni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)