łatwy
30min.
90min.
| 12 Porcje | |
|---|---|
| Ciasto | |
| 200 g | gorzkiej czekolady 70% drobno posiekanej Château |
| 200 g | masła |
| 1 łyżeczka | kawy rozpuszczalnej |
| 0,5 szklanki | wody |
| 1 szklanka | mąki pszennej |
| 1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
| 1/4 łyżeczki | sody oczyszczonej |
| 1 szklanka | cukru |
| 3 łyżki | kakao |
| 3 | jajka |
| 1/3 szklanki | kwaśnej śmietany |
| 200 g | świeżych malin |
| kilka gałązek | świeżej mięty |
| 250 g | lodów waniliowych |
| borówka (do dekoracji) | |
| Polewa | |
| 1 szklanka | cukru pudru |
| 3 łyżki | kakao |
| 3 łyżki | mleka |
| 3 łyżki | masła |
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę rozpuść z wodą, masłem, kawą. Odstaw do przestudzenia.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wyrównaj i piecz je 90 min w 140°C (do suchego patyczka).
Masło rozpuść w gorącym mleku i wlej do cukru wymiesznego z kakao. Mieszaj aż masa będzie gładka. Na lekko przestudzonym cieście rozsmaruj polewę i odstaw do zastygnięcia. Ozdób owocami i miętą. Podaj z gałką lodów waniliowych.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)