średni
30min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 1 kg | małży |
| 3 szt. | szalotki |
| 1 mała | cebula (jeśli nie masz szalotki) |
| 2 łyżka stołowa | masła PRÉSIDENT |
| 150 ml | białego wytrawnego wina |
| 1 ząbek | czosnku |
| pieprz i sól do smaku | |
Małże wyszoruj szorstką stroną gąbki i oderwij włókniste nitki, tzw. bisiory. Opłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz. Uwaga! Podczas czyszczenia nie należy moczyć małży w wodzie, bo się otworzą!
Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę. Listki pietruszki posiekaj. W garnku o szerokim dnie roztop masło i na średnim ogniu zeszklij cebulę. Dolej wino i wrzuć 3/4 posiekanej natki.
Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Dodaj małże, posiekany czosnek, sól i gotuj pod przykryciem na dużym ogniu przez ok. 5 minut. W trakcie gotowania potrząśnij garnkiem kilka razy, aby małże równomiernie się ugotowały i otworzyły.
Zestaw garnek z ognia i wyrzuć małże, które się nie otworzyły. Posyp pozostałą natką, dopraw pieprzem i podaj z bagietką.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)