1. Strona główna
  2. Produkty
  3. Przepisy
  4. Kuchnia gourmet
  5. Pieczeń z udźca jelenia z sosem cynamonowo-daktylowym z ziemniakami i kozim serem

Pieczeń z udźca jelenia z sosem cynamonowo-daktylowym z ziemniakami i kozim serem

Pieczeń z udźca jelenia z sosem cynamonowo-daktylowym z ziemniakami i kozim serem

trudny

80min.

3 Porcje
600 g pieczeni z udźca jelenia Gourmet (dostępny w naszej ofercie od 18.11 – do znalezienia w lodówce)
20 g cukru Diadem
200 ml nektaru z wiśni Wiesgart
250 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżeczka koloroweg pieprzu Lemar – przyprawy w młynku
według uznania soli jodowanej
2 gruszki
20 g masła klarowanego
1 kostka rosołowa wołowa Lemar
6 daktyli suszonych Gut Bio
4 zielone cebulki
600 g ziemniaków
90 g białego sera koziego
1 opak. hiszpańskiej szynki suszonej Gourmet
200 g śmietanki Milsani 30%
20 g masła Milsani
20 g mąki pszennej Dobre Plony
3 szczypty cynamonu mielonego
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Krok 1.

Pieczeń z udźca jelenia rozmroź, zostawiając ją na noc w lodówce. W małym garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego nektar wiśniowy i 50 ml wina. Wywar dopraw 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu i według uznania solą. Gruszki obierz, podziel na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki gruszek zanurz w wywarze i podgotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25-30 minut.

Krok 2.

Pieczeń smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Rozmieszaj kostke rosołową z 400 ml wody i 200 ml wina, zalej pieczeń, zagotuj i duś pieczeń przez ok. 60-70 minut. W miedzyczasie kilka razy obracaj pieczeń. Daktyle pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu, w którym piecze się udzieć jelenia około 10 minut przed końcem duszenia.

Krok 3.

Piekarnik rozgrzej do 180 °C (górna i dolna grzałka) lub do 160 °C (termoobieg). Posiekaj zieloną cebulkę (tylko szczypior). Ziemniaki obierz, umyj, przekrój je wzdłuż na połowy i pokrój w plasterki, a następnie wyłóż w naczyniu do zapiekania. Biały kozi ser razem z szynką pokrój w drobną kostkę. Rozmieszaj ze śmietaną, i zieloną cebulką, a następnie dopraw 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu i – według uznania – solą. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na ziemniaki i zapiekaj w piekarniku przez ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor.

Krok 4.

Gruszki wyjmij z wywaru, a wywar gotuj przez ok. 8-10 mnut aż nabierz konsystencji syropu.

Aby zagęścić sos, miękkie masło rozmieszaj z mąką. Pieczeń wyjmij z sosu i wmieszaj do niego przygotowaną mieszankę masła i mąki. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw 3 szczyptami cynamonu, 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu oraz – według uznania – solą.

Krok 5.

Połowki gruszki pokrój w cienkie plasterki, wyłóż je na talerzach, tworząc wachlarz i skropp odrobiną syropu, a którym się gotowały. Pieczeń pokrój w plastry, wyłóż na talerze razem z ziemniakami i sosem i podawaj.

Wskazówka

Mieszanka masła i mąki do zagęszczania sosu może być równeż przygotowana w większej ilści i zamrożona w postaci kostek lub mniejszych kawałków.

 

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch