średni
90min.
4 Porcje | |
---|---|
300 g | ziemniaków |
400 g | mąki DOBRE PLONY |
1 paczka | suszonych drożdży |
300 ml | mleka MLECZNA RZEKA |
50 g | masła MLECZNA RZEKA |
1 łyżeczka | cukru |
śmietana głubczycka MLECZNA RZEKA | |
olej do smażenia | |
sól, pieprz | |
pomidory ŚWIEŻEJESZ | |
rukola ŚWIEŻEJESZ |
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Utłucz i przestudź.
Przygotuj zaczyn na ciasto - wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
Następnie dodaj do miski pozostałe składniki ciasta: mąkę, ziemniaki, roztopione masło i sporą szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj płaskie placuszki wielkości dłoni i usmaż je na złoto na rozgrzanym oleju, z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wymieszaj śmietanę z rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Jeszcze ciepłe placki posmaruj śmietaną z czosnkiem, udekoruj rukolą i cząstkami pomidorów lub innym ulubionym dodatkiem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)