Domowy pasztet wielkanocny

Pasztet mięsny to jeden z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się na świąteczne śniadania oraz kolacje, a dzięki temu, że długo zachowuje świeżość, można się nim delektować jeszcze po świętach. Przygotowuje się go z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych przypraw oraz świeżych warzyw. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny!

Domowy pasztet wielkanocny

łatwy

180min.

4 Porcje
Tradycyjny pasztet wielkanocny jest stosunkowo łatwy do przygotowania. Wiele składników w przepisie można ponadto zamieniać według własnego uznania, co pozwoli Ci dostosować potrawę do gustów i wymagań Twoich bliskich.
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 kg cielęciny
200 g słoniny
1 główka czosnku
2 bułki (najlepsze będą kajzerki)
4 cebule
8 jajek z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik
2 szt. gałki muszkatołowej Portland
2 liście laurowe Portland
10 ziaren jałowca
10 ziaren czarnego pieprzu Portland
10 ziaren ziela angielskiego Portland
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki masła Milsani
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania
Poleć przepis

Krok 1

Wołowinę, wieprzowinę i wątróbkę umyć i pokroić na kawałki o średniej wielkości, a słoninę w paski.

Krok 2.

Pokrojoną słoninę ułożyć na dnie garnka, a na niej ułożyć wołowinę i cielęcinę. Dodać dwie cebule pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki), pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem godzinę.

Krok 3

Wieprzowinę umieścić w drugim garnku razem z dwoma cebulami pokrojonymi w kostkę oraz liśćmi laurowymi. Dusić w wodzie pod przykryciem, również około godzinę.

Krok 4

Na patelni ma maśle obsmażyć wątróbkę, a bułki namoczyć w sosie pozostałym po duszeniu wołowiny i cielęciny. Bułki i mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Krok 5

Zetrzeć przyprawy (gałkę muszkatułową, pieprz, ziele angielskie, imbir i jałowiec). Dodać do masy wraz z solą.

Krok 6

Ubić z białek jaj pianę, a żółtka dodać do masy wraz z łyżką masła. Całość wymieszać, a na końcu dodać ubite białka

Krok 7

Wysmarować masłem formy do pieczenia (najlepsze będą keksówki, dzięki którym pasztet uzyska optymalny kształt), posypać je bułką tartą, po czym wlać do nich masę. Piec pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Poleć przepis
12
pr
13,49 ***
400-g-Opak. 1 kg = 33,73
MIĘSNE SPECJAŁY Mięso mielone wołowe
Mięso mielone wołowe
12
pr
5,49 ***
450-g-Opak. 1 kg = 11,09
MIĘSNE SPECJAŁY Wątroba z kurczaka
Wątroba z kurczaka
x
6,99 ***
250-g-Opak. 100 g = 2,80
ŚWIEŻEJESZ Czosnek
Czosnek
4013
6,99 ***
2-kg-Opak. 1 kg = 2,85
ŚWIEŻEJESZ Cebula żółta
Cebula żółta
4763 Jaja z wolnego wybiegu
Z Polski
9,99
10-szt.-Opak. 1 szt. = 1,05
WESOŁY KURNIK Jaja z wolnego wybiegu
Jaja z wolnego wybiegu
Trzy bułeczki kajzerki 01
0,39 ***
65-g-Sztuka 100g=0,60
Bułka kajzerka
Bułka kajzerka
1993
1,69 ***
15-g-Opak. 100 g = 11,27
PORTLAND Ziele angielskie
Ziele angielskie
s
3,59 ***
80-g-Opak. 100 g = 4,49
PORTLAND Pieprz czarny mielony
Pieprz czarny mielony
200
1,29 ***
5-g-Opak. 100 g = 25,80
PORTLAND Liść laurowy
Liść laurowy
6589
p
8,99 ***
250-g-Opak. 100 g = 4,00
MILSANI Masło ekstra
Masło ekstra

Przepis na pasztet wielkanocny – na co warto zwrócić uwagę przy przygotowywaniu pasztetu na Wielkanoc?

Przygotowując pasztet na Wielkanoc, szczególną uwagę należy zwrócić na dwie kwestie. Pierwsza to dobór odpowiedniego mięsa. Nie warto ograniczać się jedynie do chudych kawałków, ponieważ pozytywny wpływ na smak i konsystencję będzie miał także tłuszczyk. W tym charakterze można wykorzystać wieprzowe podgardle bądź boczek. Największe znaczenie będzie to miało podczas przygotowywania pasztetu domowego z dużą ilością wątróbki.

Druga kwestia dotyczy samej konsystencji. Jeśli chcesz, aby pasztet domowy wyszedł odpowiednio wilgotny, pamiętaj o sposobie dodawania jajek do przepisu. Ich zadaniem jest związanie wszystkich składników ze sobą. Jeżeli wbijesz je w całości, pasztet może okazać się zbyt suchy. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie więc dodanie żółtek bezpośrednio do masy mięsnej oraz ubicie białek na sztywną pianę, którą wlewa się dopiero na końcu.

Dlaczego do pasztetu wykorzystywanych jest kilka rodzajów mięs?

Każdy rodzaj mięsa wykorzystywany w przepisie na pasztet domowy zupełnie inaczej wpływa na jego walory smakowe i wartości odżywcze. Aby zapewnić sobie bogate doznania kulinarne, warto sięgać po różne mięsa oraz podroby, które mają także znaczenie dla konsystencji potrawy. Ze względu na osobiste gusta, poszczególne składniki można swobodnie zamieniać. W przepisie na pasztet domowy warto na przykład:

·        Zamiast mięsa wołowego wykorzystać dziczyznę (np. mięso z dzika lub sarny).

·        Mięso wieprzowe zastąpić mięsem z królika.

·        W miejsce wątróbki zastosować serca drobiowe lub... kaszę jaglaną albo kuskus.

Dostosuj więc przepis do indywidualnych preferencji i podawaj go nie tylko od święta!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z naszej bezpłatnej usługi przypominania, prosimy najpierw o Twoje potwierdzenie. W tym celu prosimy podać adres e-mail i / lub numer telefonu i kliknąć „Aktywuj przypominanie". W zależności od wybranej formy kontaktu (e-mail, SMS), otrzymasz link aktywacyjny. Aby aktywować usługę przypominania, prosimy kliknąć w link w otrzymanej wiadomości. Potwierdzenie to nie będzie wymagane ponownie w przyszłości.
  • Prosimy uzupełnić pola oznaczone *.
  • Aby przesłać ten formularz, prosimy zaakceptować pliki cookie w ustawieniach zabezpieczeń przeglądarki.
  • Wysyłanie SMS-ów jest możliwe tylko w krajowej sieci komórkowej.
  • Przypomnienie może być wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data jest w przyszłości i po pomyślnym uwierzytelnieniu Twojego adresu e-mail lub numeru telefonu.
  • Twój adres e-mail i numer telefonu komórkowego są wykorzystywane w celu wysłania powiadomienia o wybranym artykule i przechowywane, aby zachować potwierdzone uwierzytelnienie przy korzystaniu z tej usługi przez Ciebie w przyszłości. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji / usunąć dane poprzez „ formularz rezygnacji z usługi przypominania”. Pamiętaj, że aktywacja usługi przypominania jest dozwolona tylko w przypadku, gdy sam jesteś odbiorcą.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Wymagana aktywacja wiadomości (SMS)

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail / SMS)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany numer został wysłany SMS, aby potwierdzić Twój numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

Na podany adres e-mail i numer zostały wysłane wiadomości, aby potwierdzić Twój adres e-mail i numer telefonu. Prosimy kliknąć w link w wiadomości. Jeśli strona z potwierdzeniem się nie otworzy, prosimy skopiować link i wkleić go w przeglądarce.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch