średni
30min.
30min.
| -1 Porcje | |
|---|---|
| 600 g | truskawek (nawet mrożone będą ok) |
| 250 g | mascarpone |
| 2 | jaja WESOŁY KURNIK |
| 1 paczka | cukru waniliowego BACK FAMILY |
| 35 g | cukru pudru |
| 20 g | cukru deserowego drobnego |
| 1,5 | limonki |
| świeży pieprz mielony | |
| 40 g | pudru z ciastek korzennych BISCOTTO |
Truskawki pokrój na pól jeśli są małe albo na 4 jeśli są duże (zostaw kilka do dekoracji z boku), dodaj całość do garnuszka z 10 g cukru, sokiem z limonki, świeżym pieprzem mielonym i odrobiną wody.
Wstaw na wolnym ogniu na 20 min, mieszając często i miażdżąc na mus truskawki. Przecedź na bardzo drobnym sitku, by przecedzić pestki i grudki, odstaw całość.
Oddziel żółtko od białka, ubijaj żółtko razem z cukrem pudrem i waniliowym aż powstanie biała piana. Dodaj mascarpone i sok z połowy limonki i pomieszaj delikatnie. Ubijaj białko ze szczyptą soli. Dodaj troszkę cukru, by usztywnić, pomieszaj mascarpone z białkiem dodając białko do mascarpone nie odwrotnie, bo opadnie krem.
Dodaj w środku kieliszka lub szklaneczki przezroczystej na początek krem z mascarpone, następne dodaj coulis truskawkowe, na to truskawki do dekoracji i na 30 min włóż do lodówki. Na koniec przed podaniem z wierzchu wsyp kruszone ciasteczka, udekoruj zestem z limonkami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)