łatwy
25min.
50min.
| 6 Porcje | |
|---|---|
| kostka masła | |
| 3 kg | jabłek |
| 6 szklanek | mąki pszennej |
| 1,5 szklanki | cukru |
| 6 | żółtek |
| 4 łyżeczki | proszku do pieczenia |
| 6 | białek jaj |
| 6 łyżek stołowych | kwaśnej śmietany |
| 6 łyżek stołowych | oleju roślinnego |
| 2 łyżki stołowe | bułki tartej |
| szczypta | soli |
| cynamon |
Mąkę, szklankę cukru, masło, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, olej i sól wrzuć do miski i zagnieć ręcznie ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Jabłka obierz i potnij na kawałki.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części w proporcjach 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta wyłóż na spód blachy, posyp cienką warstwą bułki tartej. Białka z połową szklanki cukru ubij na pianę i wyłóż na ciasto. Następnie wyłóż jabłka i posyp cynamonem oraz cukrem. Z 1/3 pozostałego ciasta kruchego na wierzchu utwórz kratę
Piecz z termoobiegiem ok. 50 min w 180°C.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)