łatwy
40min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | filety dorsza GOLDEN SEAFOOD (około 150 – 200 g każdy), |
2 łyżki | soku z cytryny, |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
2 | ząbki czosnku, |
1 łyżeczka | świeżej pietruszki, |
sól i pieprz do smaku, | |
plasterki cytryny i listki pietruszki (do dekoracji). |
Przygotuj marynatę do dorsza z soku z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego czosnku i pietruszki, a także soli i pieprzu.
Umieść dorsza w marynacie i pozostaw na mniej więcej 30 minut, aby wchłonął jej aromat.
Połóż dorsza na grillu, korzystając z aluminiowych tacek lub spryskując ruszt oliwą. Grilluj około 4 – 5 minut z każdej strony.
Dorsza z grilla udekoruj plasterkami cytryny oraz listkami pietruszki i podawaj od razu.
Rybę możesz też zamarynować w miodzie i musztardzie. Nadasz jej dzięki temu słodkawy posmak i wyjątkowy aromat. Aby mięso lepiej wchłaniało zalewę podczas obróbki termicznej, przyrządzaj dorsza z grilla w folii aluminiowej.
Aby przygotować grillowanego dorsza, nie musisz wcale czekać na piękną pogodę. Wystarczy, że skorzystasz z jednego z poniższych rozwiązań:
Do grillowanego dorsza możesz podać różnorodne dodatki, takie jak pieczone ziemniaki, warzywa z grilla, ryż, kuskus lub sałatka. Przed podaniem warto również skropić rybę dodatkową porcją soku z cytryny.
Niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, nasz przepis pozwoli Ci przyrządzić pysznego dorsza z grilla. Zaopatrz się więc w niezbędne składniki i delektuj się wyjątkowo smacznym i pożywnym posiłkiem!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)