łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
1 szczypta | soli |
400 g | spaghetti |
1 | ząbek czosnku |
6 | jajek |
80 g | Parmigiano Reggiano d’Antelli (do znalezienia w lodówce) |
2 szczypty | pieprzu Portland, czarnego |
1 szczypta | gałki muszkatołowej Portland |
1,5 łyżki stołowej | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
125 g | boczek krojony (do znalezienia w lodówce) |
12 listków | bazylii |
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć do niej spaghetti i gotuj al. dente zgodnie z przepisem na opakowaniu przez ok. 8-10 minut.
Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek i przełóż je do większej miski, a następnie rozmieszaj. Paremzan zetrzyj drobno na tarce i dodaj do żółtek. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
Masło roztop na dużej patelni. Przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek. Odstaw z ognia.
Spaghetti odcedź na sitku, a następnie przełóż na patelnię i rozmieszaj z masłem oraz boczkiem. Następnie przełóż całość do miski z rozmieszanymi żółtkami i parmezanem i z pomocą dwóch wielkich łyżek dokładnie wszystko razem rozmieszaj.
Oberwij listki bazylii, umyj je zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Podziel listki na mniejsze kawałeczki lub dodaj do makaronu w całości i niezwłocznie podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)