łatwy
20min.
20min.
| 4 Porcje | |
|---|---|
| 500 g | średnich krewetek |
| 250 g | makaronu penne CUCINA NOBILE |
| 3 ząbki | czosnku |
| 1 szt. | papryczki chilli |
| 2 szt. | cebuli dymki |
| 2 łyżki | posiekanej natki pietruszki |
| 1 łyżka | posiekanego koperku |
| 12 szt. | pomidorków koktajlowych |
| 200 ml | Chardonnay Gran Reserva (opcjonalnie) |
| 100 g | masła MILSANI |
| 1 | cytryna |
| sól LE GUSTO | |
| pieprz LE GUSTO | |
| oliwa z oliwek |
Krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek, soli i pieprzu.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej oliwą z oliwek i wymieszaj. Czosnek pokrój w cieniutkie plastry, papryczkę chili drobno posiekaj, a cebule dymki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż krewetki po około 20-30 sekund z każdej strony. Na tej samej patelni zeszklij dymkę i czosnek. Dodaj połowę chili i zalej winem (lub wodą). Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj zimne masło. Sos cały czas mieszaj aż do powstania delikatnej emulsji. Dodaj skórkę otartą z cytryny i sok. Jeśli sos wydaje się tłusty, dodaj odrobinę wody. Na sam koniec do sosu dodaj posiekane zioła.
Do sosu dodaj makaron i usmażone krewetki oraz pomidorki przecięte na pół. Posyp chili, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Udekoruj ćwiartkami cytryny i gałązkami świeżych ziół.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)