średni
30min.
480min.
-1 Porcje | |
---|---|
50 g | czekolady premium Moser Roth – mlecznej |
50 g | czekolady wykwintnej Moser Roth – 70 % kakao |
75 g | ajerkoniaku |
120 ml | śmietanki Milsani 30% (do znalezienia w lodówce) |
2 | żółtka jajek od kur z wolnego wybiegu |
50 g | cukru Diadem |
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Czekoladę mleczną połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
Czekoladę z zawartością 70% kakao zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę ubij na sztywno i włóż do lodówki, żeby się schłodziła.
Żółtka, cukier i 25 g ajerkoniaku ubij w misce, a następnie mieszaj powstały krem w kąpieli wodnej aż zgęstnieje. Potem połóż miskę z kremem nad zimną wodą (w zimnej kąpieli wodnej) i ubijaj krem aż stanie się zimny.
Płynną mleczną czekoladę wmieszaj do kremu, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę i startą czekoladę.
Keksówkę o długości ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, tak aby po obu stronach pozostawić jeszcze ok. 10 cm. Wypełnij tak przygotowaną formę masą, a następnie wystająca z obu stron folią zakryj cały krem.
W zamrażarce schładzaj deser przez minimum 8 godzin. Po wyjęciu pokrój go na grube plastry i podawaj, oblewając go wcześniej pozostałym ajerkoniakiem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)