POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
łatwy
15min.
25min.
10 Porcje | |
---|---|
3 | dojrzałe banany |
100 g | gorzkiej czekolady CHOCEUR |
3 | jajka WESOŁY KURNIK |
125 g | oleju rzepakowego BELLASAN |
250 g | mąki pszennej DOBRE POLONY |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY |
1/2 | łyżeczki sody oczyszczonej BACK FAMILY |
1/2 | łyżeczki cynamonu LE GUSTO |
szczypta soli |
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
W misce rozgnieć banany widelcem (nie blenduj ich, bo zmienią swoją strukturę). Ma powstać gładkie purée.
W osobnej misce ubij jajka na puszystą masę. Dodaj olej i purée z bananów. Wymieszaj.
Do mokrych składników przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Posiekaj czekoladę. Dodaj ją do masy na babeczki bananowe. Ponownie wymieszaj.
Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika.
Muffinki bananowe z czekoladą piecz przez 20–25 minut.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź.
Najlepiej użyć bananów, które są bardzo dojrzałe. Im ciemniejsze banany, tym lepiej – są bardziej miękkie, delikatniejsze i słodsze.
To przepis w duchu zero waste – świetny sposób na wykorzystanie bananów, które nie nadają się już do jedzenia na surowo. Czy wiesz, że bardzo dojrzałe owoce możesz zamrozić? To świetna opcja, jeśli wiesz, że nie zdążysz ich wykorzystać, zanim się zepsują.
Chcesz wypróbować przepis na babeczki bananowe, ale nie masz najważniejszego składnika: dojrzałych bananów?
Masz dwie opcje:
● możesz poczekać – w ciągu kilku dni owoce same dojrzeją (trzymaj je poza lodówką);
● udaj się do sklepu i „uratuj” produkty, których pewnie nikt już nie kupi – to zero-waste do kwadratu.
Do ciasta na wilgotne babeczki bananowe świetnie pasują bakalie.
Wybierz ulubione:
● suszone owoce – posiekane morele, daktyle, rodzynki lub żurawinę
● orzechy – włoskie, nerkowce, migdały, pistacje.
Dla „orzeźwienia” smaku spróbuj wariacji z dodatkiem startej skórki z pomarańczy lub borówek (świeże owoce to opcja idealna na muffinki bananowe dla dzieci).
Jak można zastąpić jajka?
● Mielonym siemieniem lnianym – wymieszaj 1 łyżkę z 3 łyżkami wody. Pozostaw na 5 minut, aż całość zgęstnieje.
● Dodatkowym bananem – szybkie i proste muffinki bananowe będą jeszcze słodsze.
Podane proporcje zastępują jedno jajko.
Muffinki z bananami i czekoladą można podać solo, ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym, ze szklanką mleka lub kefiru.
Świetne jako dodatek do kawy, przekąska czy część drugiego śniadania do szkoły lub pracy.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)